Rygsøjlen, lindrende strålebehandling af tryk på

Til patienter der får lindrende strålebehandling på grund af tryk på rygsøjlen.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Du skal have_____behandlinger.

Du får først udleveret dit mødekort med datoer og tidspunkter for hele stråleforløbet ved modtagelsessamtalen før din første strålebehandling. Vi giver normalt ikke behandling i weekender og på helligdage. 

Både ved planlægning af strålebehandlingen og ved selve behandlingen, er det vigtigt, at du kan klare at ligge stille i 10-30 minutter. Hvis du har smerter, kan du eventuelt tage ekstra smertestillende medicin, ½-1 time inden du skall CT-scannes i forbindelse med planlægning af strålebehandlingen eller før strålebehandlingerne. 

Planlægning af strålebehandlingen

Inden vi kan strålebehandle dig, skal du have foretaget en CT-scanning, som vi skal bruge til at planlægge din strålebehandling.

En CT-scanning er en røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder af kroppens indre. 

Hvis det er dine ryghvirvler i nakken, der skal strålebehandles, får du først lavet en maske, som gør, at du ligger på samme måde med hovedet ved CT-scanningen og alle behandlingerne. CT-scanningen tager kun få minutter.

Efter CT-scanningen tatoverer vi 4-5 små prikker på din hud. De skal bruges til at sikre, at du ligger på samme måde ved alle behandlingerne.

Samlet tager forberedelserne til strålebehandlingen ca. 30-45 minutter. Herefter kan du gå hjem eller vente på den planlagte behandling, hvis den skal foregå senere samme dag.

Sådan foregår behandlingen

Den første dag, du skal have strålebehandling, er der sat en halv time af til en modtagelsessamtale med behandlingspersonalet. Her får du uddybende information og svar på eventuelle spørgsmål.

Første strålebehandling tager ca. 45 minutter, og de øvrige strålebehandlinger tager ca. 15 minutter pr. gang. Behandlingspersonalet hjælper dig med at ligge rigtigt under behandlingen blandt andet ved hjælp af de tatoverede prikker, som du fik lavet ved CT-scanningen. Før den daglige behandling får du desuden taget røntgenbilleder, som også sikrer, at du ligger rigtigt.

Selve strålebehandlingen tager ca. 3 minutter.

Behandlingen er helt smertefri. Strålerne kan ikke mærkes og ikke ses. Du vil kunne høre en svag summen fra apparatet, mens du får strålerne, og du vil også kunne høre og se, når apparatet ændrer position. 

Forholdsregler under strålebehandlingen 

Du må

 • tage brusebad - brug uparfumerede hudplejeprodukter
 • gerne fortsætte med dine sædvanlige fysiske aktiviteter. Dog er det vigtigt, at du stopper ved ubehag og smerter
 • tage en almindelig vitaminpille og anden lægeordineret medicin. 

Du bør undgå at

 • ryge
 • få direkte sol eller solarium på det bestrålede område indtil et år efter endt strålebehandling
 • bruge plaster indenfor behandlingsområdet
 • tage karbad, gå i klorvand eller tage havbad, så længe din hud er påvirket af strålebehandlingen
 • tage antioxidanter f.eks. Q 10 eller C-vitaminer
 • bruge parfumerede hudplejeprodukter.

Bivirkninger

Strålebehandling kan give bivirkninger. Bivirkningerne kan variere meget fra person til person. Bivirkningerne afhænger også af, hvilket område der bliver bestrålet.

Hudgener  Behandlingen kan medføre, at huden i det bestrålede område bliver rød/irriteret og begynder at klø. Hvis du får hudgener, kan du sammen med os finde et egnet hudplejemiddel. Vi råder dig til at undgå sol på det bestrålede område i det første år efter endt strålebehandling. Hvis det er svært at undgå direkte sol, skal du bruge en solcreme med høj faktor.

Mindsket hårvækst  Hårvæksten i det bestrålede område kan mindskes eller ophøre på grund af behandlingen. Du kan få tilskud til paryk eller evt. kasket/hat. Tak med os om det.

Smerter  I en kortere periode kan eventuelle knoglesmerter forværres, indtil strålebehandlingen begynder at virke. Du kan derfor få behov for at tage mere smertestillende medicin. 

Træthed  Mange patienter, der får strålebehandling, oplever en kronisk træthed, der ikke forsvinder efter en god nats søvn. Trætheden kan påvirke dig i din dagligdag. Det kan hjælpe at tale med nogen om det.

Samliv  Tiden omkring strålebehandlingen kan være en psykisk belastende periode med spekulationer, usikkerhed og bekymringer. Manglende psykisk overskud kan medføre, at seksuallivet i en periode går i stå. Kræftens Bekæmpelses pjece ”Kræft og seksualitet” sætter fokus på emnet. Spørg eventuelt efter pjecen.

Tal med os om dine bivirkninger. Vi vil kunne give dig råd og vejledning, om hvordan dine gener kan lindres. 

Behandling med Prednisolon i forbindelse med strålebehandling af rygsøjlen

Har du i forvejen symptomer fra din sygdom, kan det være nødvendigt at behandle symptomerne med en høj dosis af binyrebarkhormon i form af tabletbehandling med Prednisolon.

Hvis du ikke før din 1. strålebehandling er begyndt at tage prednisolon, vil du få tilbudt denne medicin ved strålebehandlingens start for at undgå, at der kommer væskeansamlinger i det område, der bestråles. 

Bivirkninger ved Prednisolon

 • Opstemthed
 • Søvnbesvær
 • Uro i kroppen
 • Øget appetit
 • Øget rødme og væske i ansigtet
 • Øget mavesyre
 • Forhøjet blodsukker
 • Tørst
 • Øget vandladning

Under behandling med Prednisolon giver vi dig samtdig et middel mod øget mavesyre (Pantoprazol). Både Prednisolon og Pantroprazol skal du tage om morgenen. Hvis du er diabetiker, skal du være særligt opmærksom på reguleringen af dit blodsukker under behandling med Prednisolon. Vi måler dit blodsukker undervejs i stråleforløbet.

Nedtrapning af prednisolon

Efter endt strålebehandling skal du ophøre med Prednisolon, medmindre du har aftalt andet med din læge fra Afdeling for Kræftbehandling. På din sidste strålebehandlingsdag informerer vi dig om, hvordan du skal trappe ud af Prednisolon. Er du indlagt, er det denne afdeling, der er ansvarlig for din behandling med Prednisolon.

Hvis du efter Strålebehandlingens ophør får tiltagende smerter eller forværring af dine symptomer, skal du kontakte din egen læge eller den afdeling, der har henvist dig til strålebehandling. Generne vil herefter aftage gradvist.

Bivirkninger efter endt strålebehandling

Bivirkningerne vil ofte være mest udtalte i slutningen af strålebehandlingen og de efterfølgende 1-2 uger. Det er derfor nødvendigt at fortsætte med at lindre generne, som under behandlingen.

Lægesamtaler

Når dit planlagte behandlingsforløb er afsluttet, henviser vi dig til videre opfølgning i din sædvanlige klinik på Herlev Hospital eller til den hospitalsafdeling, som har henvist dig til strålebehandling.

Redaktør