(Antegrad stentning)
Formålet med et JJ-kateter
Oplever du over en længere periode, at din urin har problemer med at passere fra din nyre til din blære, skal du måske have et indvendigt kateter i din urinleder. Det hedder et JJ-kateter. JJ står for de J-formede krøller i begge ender i kateteret. Kateteret bliver lagt røntgenvejledt gennem dit nuværende nyrekateter (nefrostomikateter).
Der kan gå op til 6 måneder, før kateteret skal skiftes.
Behandlingen foregår på Afdeling for Røntgen og Skanning.
Du kan forvente at komme hjem samme dag.
Hvad er JJ-kateter?
Et JJ-kateter er et tyndt plastikrør med en krølle i begge ender, der er formet som et J. Det er fremstillet af blødt plast og er cirka 1,5 mm tykt. Kateteret placeres i din urinleder med en krølle i blæren og en krølle i nyrebækkenet. Disse krøller hjælper med at holde JJ-kateteret på plads.
Mødetid og mødested
Forud for behandlingen får du tilsendt et indkaldelsesbrev med mødedato, tidspunkt og mødested.
Forberedelse
Du skal måske have taget blodprøver, inden du får lagt JJ-kateter. Skal du det, står det i dit brev om behandlingen.
Blodfortyndende medicin
Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du holde pause med det, før du får lagt JJ-kateter.
Det aftaler du med lægen inden behandlingen, da det er individuelt og afhænger af præparatet.
Naturmedicin
Hvis du tager fiskeolie, hvidløgskapsler eller anden naturmedicin, skal du holde 5 dages pause med det inden du får lagt JJ-kateter.
På dagen for behandlingen
Når du møder, bliver du vist tilrette på sengeafsnittet af plejepersonalet. Du skal faste og tørste i 2 timer før behandlingen. Du får lagt et drop i armen, som du får 1 liter saltvand igennem.
1 time før behandlingen får du smertestillende medicin.
Du skal aflevere en urinprøve inden behandlingen, den hjælper os med at vurdere, om du skal have antibiotika i forbindelse med behandlingen.
Under behandlingen
Du bliver hentet af en portør og kørt til Afdeling for Røntgen og Skanning.
Behandlingen foregår, mens du ligger på et leje i røntgenrummet. Personalet sikrer, at du ligger korrekt og så komfortabelt som muligt. Vi vasker huden omkring dit nyrekateter og dækker området med sterilt klæde. Lægen lægger en leder (guidewire) i urinlederen gennem nyrekateteret og ned i blæren.
Nyrekateteret fjernes, JJ-kateteret anlægges, og når JJ-kateteret er placeret korrekt, fjerner lægen guidewiren.
Behandlingen foregår på Afdeling for Røntgen og Skanning, fordi røntgen-udstyret guider lægen under anlæggelsen af JJ-kateteret.
Samtidig bruges røntgen til kontrol af, om JJ-kateteret ligger korrekt. Indføring af JJ-kateteret kan medføre ubehag.
Du er på Afdeling for Røntgen og Skanning i ca. 1 time. Bagefter køres du tilbage til sengeafsnittet.
Efterbehandling i sengeafsnittet
Du bliver observeret i minimum 2 timer efter JJ-kateteret er lagt. Hvis du har smerter, kan du få udleveret smertestillende medicin. Indstikssted fra nyrekateteret bliver tilset.
Du skal lade vandet, inden du forlader sengeafsnittet. Der kan være blod i din urin. Er der kraftig blødning, er det nødvendigt, at du bliver i sengeafsnittet.
Du kan få komplikationer i form af infektion, som kan være nødvendig at behandle med antibiotika. Du bliver set af en læge, inden du bliver udskrevet. Lægen lægger en plan for, hvornår dit JJ-kateter skal skiftes eller fjernes.
Efter udskrivelsen
Det er almindeligt at kunne mærke det indvendige kateter ved vandladning og fysisk aktivitet. Nogle oplever det som et jag eller niv i nyren. Enkelte oplever konstante murrende smerter over ryggen og i blæren.
Har du smerter, kan du tage 1 tablet Paracetamol 1 gram, max. X 4 dagligt (Pamol, Pinex, Panodil), eventuelt suppleret med 1 tablet Ibumetin 400 mg, max. X 3 dagligt.
Derudover kan der være hyppig vandladning og blod i urinen. Begge ophører som regel efter et par dage.
Ved hård fysisk aktivitet kan der også ses blod i urinen.
For at skylle urinvejene igennem og nedsætte risikoen for blærebetændelse anbefaler vi, at du drikker rigeligt. Gerne mere end 2 liter i døgnet.
Komplikationer
Du bør reagere i tilfælde af:
- Ildelugtende urin.
- Kraftige smerter.
- Kraftig blødning/blod i urinen.
- Feber.
- JJ-kateteret falder ud.
Det første døgn efter udskrivelsen skal du ringe til sygeplejersken i det sengeafsnit, du er udskrevet fra, hvis du oplever komplikationer.
Efter det første døgn kan du mellem klokken 08.00-15.00 henvende dig til Afdeling for Urinvejssygdomme, klinik 1 eller til din egen læge.
Efter klokken 15.00 skal du henvende dig til din egen læge eller på Akuttelefonen 1813.