Røntgen-nær-behandling

Til patienter med kræft i huden.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. Denhandler om strålebehandling af hudkræft med røntgen-nær-behandling.

Vi håber, du kan bruge informationen her til at få overblik over den behandling, vi anbefaler. Dine pårørende kan også have glæde af at læse den for bedre at kunne støtte dig i dine overvejelser.

I næsten alle tilfælde bruger vi kortrækkende strålebehandling mod hudkræft, fordi det er overfladen af huden, der behandles. Selve strålebehandlingen tager ca. 1 minut.

Hver behandling tager i alt 10 minutter, fordi vi skal lejre dig, indstille apparatet og sørge for afdækning.

Ved stråleapparatet er der et leje, som du skal ligge på. Du kan få puder, så du kan ligge så godt, som muligt. Det gør ikke ondt at få strålebehandling, men der kan være en smule ubehag ved at skulle ligge helt stille.

Du får behandlingen fordelt på flere doser, fordi det giver en god effekt på hudkræften, og fordi din normale hud på den måde får de bedste betingelser for en god heling og et godt kosmetisk resultat.

Behandlingens forløb

Først indtegner lægen hudkræftens omkreds, og derefter lægges 1 cm til - for at sikre, at både den synlige tumor og det omkringliggende væv bliver strålebehandlet.

Med den teknik er der meget stor sandsynlighed for, at din hudkræft helt forsvinder. For at afgrænse området, hvor du bliver bestrålet, laver vi en afdækning med fleksibelt blygummi specielt til dig.

Ved strålebehandling på øjenvipperne bruges desuden afdækning af øjet med en særlig linse. Ved strålebehandling omkring munden bruges afdækning til tandrødderne.

Når du er færdig med strålebehandlingen, opstår der sår i området, hvor du er behandlet, og ophelingen begynder. Det tager som regel ca. 2 uger efter strålebehandlingens afslutning, før du kan se, at såret bliver mindre og er ved at hele.

I den periode, hvor der er sår, er det meget vigtigt at bruge åndbart plaster. De nye hudceller er sarte og trives bedst i et fugtigt og varmt miljø. Derfor får du de bedste kosmetiske resultater, når du bruger åndbart plaster. Det betyder, at såret ikke skal ”luftes”. Spørg eventuelt efter åndbart plaster på apoteket.

De bedste resultater får du ved at skifte plaster sjældent. Der må gerne gå 3-7 dage mellem, at du skifter plaster, så såret får ro. Hvis det ikke er muligt, skal du skifte plasteret efter behov. Når der gået ca. 6 uger efter sidste strålebehandling vil såret som regel være helet, men det er afhængig af, hvor stort det er, og hvor det sidder.

Forandringer i huden

Det hår, der er indenfor behandlingsområdet, forsvinder på grund af strålebehandlingen og kommer ikke igen.

Det er kun lige der, hvor strålebehandlingen rammer, at håret forsvinder. Der kan komme små pigmentforandringer efter strålebehandlingen.

Du kan komme ud for, at et hudområde bliver lidt mørkere efter strålebehandling. Du kan også komme ud for, at hele området, hvor du har fået strålebehandling, bliver lysere med tiden.


Hudkræft ved læben

Hvis du får strålebehandling på læberne, kommer der både sår på ydersiden og på indersiden af munden. Samtidig hæver vævet omkring munden meget nemt. Derfor kan du opleve, at læben hæver op, der hvor munden er blevet bestrålet.

Du kan også få smerter fra slimhinden. Behandlingspersonalet vil hjælpe dig med at behandle eventuelle smerter ved munden.

Redaktør