Proteinholdige måltider (Ved levercirrose)

Eksempler på hvilke proteinholdige måltider, der kan indtages i løbet af dagen ved levercirrose.

Proteinbehov

Når du har levercirrose har din krop et stort behov for protein.

Du skal have op til 1,5 gram protein per kg. kropsvægt.

Er din vægt:                                                                      Skal du have:

40 kg                                                                        60 g protein/dag
50 kg                                                                        75 g protein/dag
60 kg                                                                        90 g protein/dag
70 kg                                                                      105 g protein/dag
80 kg                                                                      120 g protein/dag
90 kg                                                                      135 g protein/dag
100 kg                                                                    150 g protein/dag

Måltider

Det kan være svært at spise en stor mængde protein, når man ikke har så meget appetit. Hvis du er begyndt at spise mindre portioner, skal du forsøge at spise flere gange om dagen – småt men ofte.

Når du har levercirrose, er det desuden vigtigt at spise et sent måltid, før du går i seng, så du undgår en lang periode uden mad.

Natmad

Det kan både være snacks og drikkevarer:

  • Kiks med 2 skiver ost, tykt lag smøreost, rygeost, brie, 2 spsk. hytteost, 2 skiver pålæg, æg eller fisk.
  • Hjemmelavet koldskål med pasteuriserede æg, drikkeyoghurt, kakaomælk, sødmælk, proteindrik fra apoteket.

Morgenmad - Proteinindhold per portion

Havregrød med smør/sukker/sødmælk:                              10 g
Øllebrød med fløde:                                                                   10 g
1 sk. brød m. smør og 2 skiver ost:                                         12 g
Ylette med müsli:                                                                        12 g
Kogt æg og kiks m. ost:                                                             14 g
Røræg af 2 æg/sødmælk:                                                        18 g

Formiddag - Proteinindhold per portion

Usaltede nødder, marcipanbrød, ostehaps:                            4 g
Kiks med laks eller ost:                                                                5 g
Koldskål med tykmælk, æg og kammerjunkere:                    8 g
Drikkeyoghurt:                                                                               5 g
Sødmælk:                                                                                      6 g
Kærnemælk med fløde:                                                              6 g

Frokost - Proteinindhold per portion

Franskbrød med f.eks. mayonnaisesalater (tun- makrel-, hønse-, rejesalat):     6 g
Rugbrød med højtbelagt pålæg, fx fiskefrikadelle, fiskefilet, sild, ost, ribbensteg, frikadelle, æg. Pr. stk. smørrebrød:                                                                             5g

Du kan også spise et varmt måltid.

Eftermiddag

Du kan vælge de samme snacks som om formiddagen.

Desuden:

Små bægre med kvark, yoghurt, skyr med drys, risengrød, is:   4,5 g

Aften - Proteinindhold per portion

Helt kød, fisk, fjerkræ:                                                                            25 g
Kartoffelmos/ris/pasta:                                                                      4,5 g
Sovs:                                                                                                        2,5 g
Suppe med lidt ekstra fedtstof og revet ost el. creme fraiche:       4 g
Legeret suppe:                                                                                          6 g
Æggekage, spejlæg, tarteletter, boller i karry:                                   17 g
Fiskefilet, fiskefrikadeller, stegte sild, stegt flæsk:                           15 g

Spar på grøntsagerne.

Retterne kan også spises som frokostret.

Drikkevarer

De drikkevarer du vælger skal helst indeholder både protein og kalorier:

1 glas (175 ml) mælk:                                                                            6 g
1 glas (175 ml) drikkeyoghurt:                                                             5 g
1 glas (175 ml) kakao:                                                                           6 g
1 glas (175 ml) koldskål:                                                                       6 g
1 glas (175 ml) frugtbaseret smoothie:                                             2 g
1 glas (175 ml) mælkebaseret smoothie:                                         8 g
1 glas (175 ml) Protin (Arla):                                                              10 g
1 stk (125 ml) Protino (Arla):                                                             13 g
1 stk. proteindrik:                                                                                 20 g
F.eks. Fresubin 2 kcal, Nutridrink Protein, Resource 2.0.

Vitaminer og mineraler

Mange patienter med leversygdom har i perioder brug for tilskud af vitaminer og mineraler. Lægen anviser her hvilke, der er behov for.

Er din appetit meget lille, bør du tale med din læge herom og få en henvisning til diætist.

Noter

_________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________

Redaktør