Prostata ved robotassisteret kikkertoperation, fjernelse af

Det er muligt at behandle kræft i prostata ved en kikkertoperation, hvor man fjerner prostata. Læs her om forløbet før, under og efter operationen.

Operation

Operation indebærer, at vi fjerner prostata (blærehalskirtlen) og sædblærerne. 

Operationen foretages som en kikkertoperation, hvor kirurgen styrer instrumenterne ved hjælp af en robot (da Vinci). Instrumenterne føres ind gennem 6 små huller i huden på 5-12 mm.

Vi fjerner prostata gennem det hul, der bliver lavet lige over navlen, som er lidt større end de andre. Du får lagt et midlertidigt blærekateter.

Inden operationen vil der være taget stilling til, om lymfeknuderne i området omkring prostata skal fjernes.

Operationen foregår i fuld bedøvelse og varer 1½ - 3 timer. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at ændre indgrebet til en åben operation.

De fleste patienter kan udskrives dagen efter operationen.

Er der risici forbundet med operationen?

 • Risiko for større blødning er lav ved kikkertoperationer, og sandsynligheden for, at man skal have blod, er mindre end 1 %
 • Der er en meget lille risiko (0,2 % = 1/500) for, at man kan komme til at lave et lille hul i tarmen. Det bliver i langt de fleste tilfælde opdaget under operationen, og hullet bliver syet sammen. Sker det, forlænges indlæggelsen i nogle få dage
 • Efter operationen kan helingen mellem urinrør og blære foregå langsommere end de 7 dage, man normalt går med kateter. For 3-4 % betyder det, at tiden med kateter bliver længere (se senere afsnit om kateter)
 • Ca. 1 % udvikler en forsnævring på det sted, hvor urinblære og urinrør er syet sammen. Det resulterer i slap urinstråle. Det kan let behandles ved en lille kikkertoperation gennem urinrøret
 • Potens (rejsningsevne) og kontinens (evne til at holde på urinen) kommer vi ind på senere i denne patientinformation

Forberedelse i ugerne inden operation

Blodfortyndende medicin

Hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin, skal du oftest holde pause før din operation. Lægen, som tager beslutningen om operation, informerer dig nærmere.

Diabetes medicin

Pause med alle antidiabetika på operationsdagen, indtil almindeligt fødeindtag kan genoptages.

Kosttilskud

Blødning under operationen øges, hvis du tager kosttilskud (fiskeolie, glucosamin, Q10, hvidløgstabletter eller ingefær). Du skal derfor holde pause med kosttilskud i mindst 14 dage, inden du skal opereres.

Det samme gælder, hvis du spiser store mængder fed fisk eller hvidløg i kosten.

Kost og motion

Det er vigtigt, at din krop er i god form, når du skal opereres, og du skal sørge for at spise sundt og varieret.

Du kan læse mere om kost før operation i patientinformationen ”Kost og operation”.

Alkohol og rygning

Du bør undlade at indtage alkohol 4 uger før operationen, ligesom det er en god ide at holde op med at ryge.

Herved reducerer du risikoen for komplikationer væsentligt. Læs mere om rygning, alkohol og operationer i Sundhedsstyrelsens pjecer.

Inden operationen skal du:

 • Have en indlæggelsessamtale med sygeplejepersonalet
 • Have taget blodprøver og eventuelt elektrokardiogram (EKG)
 • Aflevere en urinprøve til undersøgelse for eventuelle bakterier
 • Undersøges af en læge
 • Tale med en anæstesilæge om bedøvelsen
 • Have fjernet al behåring på maven, pungen, omkring penis og ned til midt på begge lår
 • Have taget mål til støttestrømper, som skal forebygge udvikling af blodpropper i benene
 • Have udleveret et klysma/lavement til brug på operationsdagen. Dette skal sikre at endetarmen tømmes for afføring inden operationen

Faste og tørste

For at mindske risikoen for at du kaster op under bedøvelsen, er det vigtigt, at din mavesæk er tom. Du skal derfor faste 6 timer før operationen.

Indtil to timer før operationen må du drikke klare væsker, fx. vand, saft, te eller kaffe uden mælk/fløde, sodavand og juice uden frugtkød. Du må ikke drikke alkohol.

Faste- og tørstereglerne gælder med mindre andet er aftalt med personalet. Du kan læse mere om faste i patientinformationen ”Når du skal bedøves”.

Operationsdagen

Forberedelse hjemme

Inden du møder på hospitalet, skal du:

 • Indføre det udleverede lavement/klysma i endetarmen, så eventuel afføring udtømmes
 • Tage et brusebad og vær specielt opmærksom på vask af navle og kønsorganer
 • Medbringe badekåbe og hjemmesko
 • Evt. tage din vanlige medicin

På hospitalet

Personalet viser dig til rette i afdelingen.

Inden du bliver kørt til operation, skal du:

 • Tage smykker og ur af
 • Tage det tøj på, du får udleveret på hospitalet. Det består af lange støttestrømper, underbukser og operationsskjorte
 • Have identifikationsarmbånd på
 • Have smertebehandling samt en blodfortyndende indsprøjtning
 • Lade vandet

Du må gerne beholde eventuelle briller, høreapparat og tandprotese på.

På operationsstuen

Du får lagt et drop, det vil sige en lille plastikkanyle i en blodåre. Igennem droppet får du smertestillende medicin, sovemedicin samt væske under operationen.

Efter operationen

Du bliver kørt til opvågningsafsnittet, hvor du overvåges, indtil bedøvelsen har fortaget sig (som regel 2 - 4 timer).

På sengeafsnittet tager plejepersonalet imod dig, og observerer din tilstand.

Du får tilbudt drikkevarer og noget at spise.

Du bliver opfordret til at komme ud af sengen allerede om aftenen. Personalet hjælper dig de første gange, du skal ud af sengen.

Dagene efter operationen

Drop/dræn

Droppet fjernes, når du er i stand til selv at indtage tilstrækkeligt med væske.

Få patienter får indført et dræn (plastikslange) gennem bugvæggen under operationen.

Drænet leder blod og overskydende væske væk fra operationsområdet. Drænet fjernes som regel dagen efter operationen, men i sjældne tilfælde kan der gå lidt længere tid.

Blærekateter

Under operationen har du fået lagt et blærekateter til afledning af urin for at sikre, at syningen mellem urinblæren og urinrøret heler stabilt. Kateteret fastholdes i blæren ved hjælp af en lille ballon fyldt med vand. Vi fjerner kateteret efter 7-10 dage.

I sjældne tilfælde forlænges perioden med kateteret, hvis helingen mellem urinblære og urinrør kræver længere tid.

Smertebehandling

Efter operationen får du smertestillende medicin, så du er i stand til at trække vejret godt igennem og bevæge dig omkring i afdelingen uden særlige gener.

Har du ondt, skal du informere plejepersonalet, så din smertebehandling kan reguleres.

Støttestrømper og blodfortyndende indsprøjtning

I de dage du er indlagt, skal du beholde støttestrømperne på. Du får en indsprøjtning med blodfortyndende medicin hver dag.

Kost og væske

Du må spise og drikke, som du plejer. Hvis du får kvalme, skal du informere plejepersonalet.

Det er vigtigt for sårhelingen, at du får en god ernæring, og du bliver derfor tilbudt proteindrikke som supplement til den daglige kost.

Aktivitet

Selvom du føler dig træt, er det meget vigtigt for det videre forløb, at du kommer ud af sengen samme dag, som du er opereret.

Herefter bør du gå omkring i afdelingen flere gange både om dagen og om aftenen. På den måde stimuleres vejrtrækning og kredsløb, og risikoen for komplikationer mindskes.

Mave-tarmfunktion

Efter længerevarende bedøvelser kan det være svært at få ordentligt gang i mavetarmfunktionen igen. Det er derfor vigtigt, at du spiser og drikker til samtlige måltider og bevæger dig omkring så meget som muligt.

Du får desuden udleveret et mildt afføringsmiddel.

Hvile

Det er almindeligt at være træt efter en længerevarende operation, og mange oplever, at det kan tage lang tid, inden trætheden fortager sig. Det er vigtigt, at du får sovet om natten og hviler i løbet af dagen.

En del af dagen går med aktiviteter som personlig pleje og stuegang hos dig og dine medpatienter. Du og dine pårørende bør afpasse antallet af og tidspunkt for besøgene, så du også får mulighed for at hvile dig.

Humørsvingninger

Du vil ofte føle dig godt tilpas de første dage efter operationen. Herefter kan selv små ændringer i din tilstand eller dit velbefindende opfattes som tilbageskridt og udløse usikkerhed og tristhed.

Humørsvingninger er helt almindelige og oftest forbigående.

Udskrivningssamtale

For at sikre, at du er tilstrækkeligt informeret om dit videre forløb, skal du inden udskrivelsen have en udskrivningssamtale. Vi opfordrer til, at du inden samtalen forbereder eventuelle spørgsmål, og at du venter med at forlade afdelingen indtil efter samtalen. Hvis du efter udskrivelsen fortsat skal tage medicin, får du udleveret en medicinliste.

Efter udskrivelsen

Blærekateter

Hold den daglige hygiejne omkring kateteret ved at vaske både kateterslangen og penis. Det er vigtigt, at du vasker i retningen væk fra urinrørsåbningen. Sørg altid for, at forhuden efterfølgende trækkes på plads igen.

Kateterslangen fastgøres på låret med et genanvendeligt fikseringsplaster (H-plaster). Sørg for at kateterslangen ligger i en blød bue, så den ikke ”knækker”.

H-plasteret kan skiftes ved behov eller, hvis det ikke klistrer ordentligt. For at sikre minimalt træk på kateteret skal du benytte tætsiddende underbukser evt. foret med en herre ble.

Kateterposen sættes fast på benet med elastik eller velcrobånd således, at den altid er placeret i lavere niveau end blæren. Tøm posen, når den er max. ¾ fyldt.

Til natten kobler du urinposen med lang slange (natpose) i enden af dagposen. Du skal åbne ventilen på dagposen, så urinen kan løbe ned i natposen. Natposen skal hænge på kanten af sengen - enten ved hjælp af sikkerhedsnåle, som fæstnes til lagnet eller madrassen - eller ved hjælp af et stativ, der kan hænge på sengekanten eller i en spand på gulvet.

Natposen kan anvendes i max. 7 dage, før den skal kasseres.

Du skal altid vaske hænder både før og efter håndtering af kateter og poser.

Sivning med (blodtilblandet) urin ved siden af katetret kan forekomme i forbindelse med toiletbesøg eller anden anstrengelse. Dette er almindeligt og oftest uden efterfølgende problemer.

Sår

Du kan tage plastrene af, når der er gået mindst 24 timer efter operationen. Du skal kun sætte nye plastre på, hvis der siver væske fra sårene, eller hvis klipsene hænger fast i tøjet. Sårene skal vaskes forsigtigt for eksempel med en flad hånd i forbindelse med brusebad.

Du må tage brusebad, når der er gået mindst 24 timer efter operationen. Du må ikke tage karbad, før klipsene er fjernet. Sårene duppes tørre med et blødt håndklæde.

Rødme, varme og hævelse omkring sårene kan være tegn på betændelse, og du bør kontakte din praktiserende læge. Klipsene skal fjernes hos din egen læge efter 10 dage, og du skal selv bestille tid til dette.

Observationer

I dagene efter operationen kan der forekomme hævelse og blåfarvning af penis og pung. Dette kan ofte lindres ved at løfte og støtte pungen med et par tætsiddende underbukser foret med en herre-ble. 

Hvis der opstår større hævelse og blåfarvning skal du henvende dig i Afdeling for Urinvejssygdomme, klinik 1. 

Urinen kan i perioder være let blodtilblandet. Hvis der ikke er klumper i urinen, og den løber frit til posen, skal du blot øge din væskeindtagelse til ca. 2 liter. Hvis urinen ikke løber frit, eller du får spændinger over blæren, skal du straks kontakte Afdeling for Urinvejssygdomme, klinik 1.

Træthed

Det er normalt at være træt de første uger efter operationen, og du skal regne med, at det tager minimum 3 uger at komme sig efter operationen.

Aktivitet

For at skåne syningen mellem blæren og urinrøret må du ikke cykle de første 3 måneder efter operationen.

Herudover må du genoptage dine daglige aktiviteter i det omfang, du magter, men du skal undgå meget tunge løft de første 3 - 4 uger.

Lyt til din krop. Aktiviteter som ikke generer eller gør ondt er tilladelige, undtagen cykling.

Indlæggelsesbevis og sygemelding

Afdelingen udleverer gerne et indlæggelsesbevis, men har du brug for en sygemelding, skal du kontakte din praktiserende læge.

Rejser

Du er normalt ikke dækket af en almindelig rejseforsikring ved udlandsrejser i de første måneder efter indlæggelse. Du skal derfor kontakte dit rejseforsikringsselskab og høre nærmere.

Henvendelse ved komplikationer

Du skal henvende dig til os, hvis du oplever komplikationer som for eksempel:

 • Feber
 • Tiltagende smerter i maven/operationssårene
 • Sivning med pus (betændelse) fra sårene
 • Rødme, varme og/eller hævelse omkring sårene
 • Tiltagende blod i urinen
 • Tiltagende hævelse og blåfarvning af penis og pung

Hvis der på noget tidspunkt opstår problemer med funktionen af blærekatetret (fx. stop af kateterfunktion evt. med trykkende smerter over blæren), skal du straks henvende dig til Afdeling for Urinvejssygdomme, klinik 1.

Behov for hjælp efter udskrivelsen

Har du behov for hjælp det første døgn efter udskrivelsen, kan du ringe til sygeplejersken i Sengeafsnit 2.

Behov for hjælp efter det første døgn

Efter det første døgn skal du henvende dig til Afdeling for Urinvejssygdomme, klinik 1.

Efter klinikkens telefontid: Hos egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Ved henvendelsen skal du meddele, at du for nylig er opereret på Afdeling for Urinvejssygdomme, Herlev Hospital.

Patienter, der bor udenfor Region Hovedstaden, skal henvende sig til nærmeste Sygehus / Hospital.

Kontrol og efterbehandling

I forbindelse med din udskrivelse får du udleveret eller tilsendt en mødetid til kontrol efter en uge for at få fjernet dit kateter og 2 - 3 uger efter for at få svar på den mikroskopiske undersøgelse af den fjernede prostata.

I forbindelse med fjernelse af blærekateter får du udleveret en antibiotisk kur, som varer 3 dage.

Du skal efterfølgende regne med kontrol 3, 6, 12 og 18 måneder efter operationen. Efter dette kan mange patienter overgå til kontrol hos egen læge med blodprøvetagning (PSA måling) hvert halve år de første 3 år efter operationen, herefter 1 gang årligt indtil 10 år efter operationen. 

Blærefunktionen

I tiden efter at vi har fjernet kateteret i blæren, kommer vandladningstrangen ofte.

Du bliver sandsynligvis nødt til at tømme blæren hyppigere end normalt i løbet af dagen og op til flere gange om natten.

Blæren genvinder gradvis sin normale funktion således, at intervallerne mellem vandladningerne bliver længere. Der kan gå adskillige måneder før dette sker, så vær tålmodig.

Det kan være svært at holde på urinen. Det gælder både, når trangen melder sig og i forbindelse med fysisk arbejde, som for eksempel løft eller ved host. I starten kan blot en spadseretur udløse større utæthed.

Du vil blive henvist til en fysioterapeut med henblik på træning af musklerne i bækkenbunden. Træningen kan forbedre evnen til at holde på urinen og bør udføres livslangt.

Du skal forvente at få behov for at benytte en eller flere bleer i løbet af døgnet.

Hos de fleste bliver evnen til at holde på urinen gradvist bedre. Nogle (cirka 10 %) har efterfølgende tendens til let utæthed, mens enkelte (2½ %) har tendens til utæthed i sværere grad.

Ved større inkontinens kan en operation med indsættelse af for eksempel en lille slynge ved urinrøret genskabe eller forbedre kontinensen.

I forbindelse med de kliniske besøg får du vejledning om hjælpemidler, som for eksempel bleer.

Potens

Operationens primære mål er at helbrede kræftsygdommen. Undertiden kan kirurgen skåne de nerver, der går til svulmelegemerne i penis. I nogle tilfælde kan evnen til at få hel eller delvis rejsning bevares efter operationen.

En del genvinder rejsningsevnen inden for det første år efter operationen, men helt op til 18 - 24 måneder efter operationen kan der ske forbedring.

Jo bedre din rejsningsevne var inden operationen, og jo yngre du er, des bedre er muligheden for et godt resultat efterfølgende.

Hvis operationen ikke kan gennemføres med bevarelse af nerverne til svulmelegemerne, er chancen for bevaret rejsningsevne meget lille.

Hvis rejsningsevnen er påvirket efter operationen, er der mulighed for hjælp. Vi tilbyder oftest medicinsk behandling hurtigt efter operationen for at stimulere rejsningsevnen. Dette taler vi med dig om ved de kliniske besøg efter operationen.

Seksualfunktion i øvrigt

Når prostata og sædblærer er fjernet, kan der ikke længere opnås sædudtømmelse. Du kan derimod fortsat opnå orgasme, også selvom du eventuelt ikke kan få rejsning. Følesansen på penis påvirkes ikke.

Redaktør