Prostata og vævsprøvetagning transperinealt, ultralydsundersøgelse af

Gennemgang af hvordan ultralydsundersøgelsen af prostata og vævsprøvetagning transperinealt foregår, forberedelser og mulige komplikationer.

Ultralydsskanning 

En ultralydsskanning er en undersøgelse, hvor vi ved hjælp af et ultralydsapparat og lydbølger kan fremstille billeder af forskellige organer. Undersøgelsen er ikke farlig og er i de fleste tilfælde uden ubehag.

Hvordan foregår undersøgelsen? 

Ved undersøgelsen skal du ligge på et leje på ryggen med benene oppe i bøjler på samme måde, som når kvinder skal have en gynækologisk undersøgelse. Lægen mærker først på blærehalskirtlen (prostata) ved at føre en finger op i din endetarm. Prostata sidder under blæren og omslutter urinrøret. Mellemkødet (huden mellem pungen og endetarmsåbningen) og vævet fra huden og ind til prostata bedøves med lokal bedøvelse vejledt af en ultralydssonde i endetarmen.

Derefter sprittes huden af med gult sprit 2 gange. Herefter måles størrelsen af prostata med ultralydssonden, og biopsierne foretages via mellemkødet, eventuelt vejledt af MR-skanningsbillederne. Der tages mellem 4-22 biopsier. Undersøgelsen kan være forbundet med ubehag i varierende grad. Der kan være lidt blødning efter undersøgelsen. Derfor får du afslutningsvis et lille bind i underbukserne, hvorfor det er hensigtsmæssigt, at disse er tætsiddende. Du skal regne med, at undersøgelsen varer ca. 25-40 minutter.

Forberedelse til undersøgelsen

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du muligvis holde pause med medicinen nogle døgn før undersøgelsen. Tal med lægen om dette. Hvis du er i behandling med tablet Marevan eller Marcoumar, vil du få taget en blodprøve på undersøgelsesdagen. Du må genoptage din eventuelle blodfortyndende behandling dagen efter undersøgelsen. 

Komplikationer 

Efter vævprøvetagningen vil du måske opleve ømhed og rødme/misfarvning af mellemkødet. I op til en uge efter prøverne kan der være blod i urinen. Samtidig kan der være blod i eller misfarvning af sædvæsken i op til 4 uger efter, at prøverne er taget.

Hvis du efter vævsprøverne får temperaturforhøjelse til over 38 grader, skal du kontakte 1813 med henblik på indlæggelse.

Hvis du planlægger udlandsrejse, skal du aftale med dit forsikringsselskab, hvornår du må rejse. 

Svar på vævsprøverne

Der er svar på vævsprøverne efter ca. 1-2 uger. Du indkaldes til samtale om resultatet. 

Afbud

Skulle du blive forhindret i at møde til din aftale, beder vi dig melde afbud i god tid. 

Redaktør