Problemer med at tømme blæren efter fødslen - behandling

Du kan træne blæren, hvis du har problemer med at tømme den.

Om problemer med at tømme blæren

Vi har konstateret, at du ikke kunne tømme din blære helt efter fødslen. Du skal derfor træne din blære, så den bliver i stand til at tømme sig helt igen. Hvis du har meget urin stående i blæren eller har store problemer med at tømme blæren, får du i sjældne tilfælde lagt et blærekateter i en kort periode.

Årsager til problemer med at tømme blæren efter fødslen

Problemer med at tømme blæren kan opstå, hvis du har været bedøvet i ryggen eller skeden i forbindelse med fødslen, eller hvis du oplever smerter eller hævelse omkring urinrøret, endetarmens lukkemuskel eller nerverne til blæren. I de fleste tilfælde forsvinder problemerne igen, når virkningen af bedøvelsen forsvinder, eller når hævelsen falder, men i nogle tilfælde kan der gå 1-3 måneder.

Det kan du gøre

Indtil eventuel bedøvelse aftager, eller hævelse forsvinder, skal du forebygge, at dine problemer med at tømme blæren bliver værre eller permanente.

Tag smertestillende medicin

Når du har svært ved at tømme blæren efter fødslen, anbefaler vi, at du tager smertestillende medicin med paracetamol og ibuprofen uanset årsagen til problemerne.

Tøm blæren ofte og helt, så du undgår komplikationer

Selvom du ikke føler, at du kan tisse, skal du alligevel gå på toilettet hver 3.-4. time. Du skal sørge for at tømme blæren så meget som muligt, hver gang du tisser. På den måde kan du forebygge, at du:

 • slet ikke kan tisse
 • ikke kan mærke, at du skal tisse
 • tisser ofte, men kun i små mængder
 • tisser ufrivilligt
 • får hyppige blærebetændelser. 

Træn din blære

Du skal genoptræne din blære ved at tisse 2 eller 3 gange med få minutters mellemrum. Træn teknikken morgen, middag og aften:

 • Sid afslappet på toilettet, så du kan nå gulvet med flad fod på begge fødder
 • Brug eventuelt en skammel under fødderne, så du slapper af i benene, mens du sidder på toilettet.
 • Tis første gang, og giv dig god tid, indtil du føler, at blæren er tom. Slap af i mavemusklerne. Blæren skal helst selv gøre arbejdet, uden at du presser.
 • Rejs dig fra toilettet og gå lidt omkring i et par minutter.
 • Sæt dig igen på toilettet og prøv, om du kan tisse uden at presse.
 • Rejs dig igen, gå lidt omkring og prøv, om du kan tisse en tredje gang uden at presse.

Nu er blæren så tom, som den kan blive. Hvis du føler, at du skal tisse igen indenfor 15-30 minutter, skal du prøve at ignorere trangen. Der skal helst gå 3 timer imellem, at du tisser.

Hold øje med, hvor meget du tisser

Du får udleveret et målebæger, der passer til toilettet, som du skal tisse i. Bægeret har en skala på højre side, hvor du kan aflæse mængden af urin. En almindelig vandladning er typisk på 150-400 ml.
Du skal drikke 2-2,5 l væske i døgnet.

Du skal eventuelt tømme din blære med et kateter

I nogle tilfælde er det nødvendigt at tømme din blære med et kateter, indtil du selv kan tømme blæren tilstrækkeligt, når du tisser. Vi viser dig, hvordan du skal bruge kateteret.

Undgå forstoppelse

Du skal så vidt muligt holde maven i gang og undgå forstoppelse. Hvis du føler dig forstoppet eller har smerter ved afføring, skal du hver aften tage et afføringsmiddel med magnesia, som du kan købe i håndkøb.

Kom til kontrol

Vi aftaler med dig, om du skal til kontrol på hospitalet, eller om vi følger op med en telefonsamtale. Når du er i et forløb hos os, kan du altid kontakte os, hvis du har spørgsmål.

Redaktør