Om behandlingen
PrEP er en forkortelse af ’Pre-Exposure Prophylaxis’, og anvendes som forebyggende behandling af hiv. Behandlingen tilbydes til personer, der er hiv-negative, og kan nedsætte risikoen for at blive smittet med hiv.
Inden du kan starte behandling
Når du møder første gang på Infektionssygdomme klinik 1, Herlev hospital, skal du tale med en sygeplejerske. Du skal også have foretaget en række undersøgelser og prøver, der skal være med til at vurdere, om du kan tilbydes PrEP-behandling.
Du skal undersøges for klamydia og gonorré. Du kan vælge at pode dig selv, eller blive podet fra svælg, endetarm og aflevere en urinprøve.
Du skal have taget blodprøver, hvor vi blandt andet tjekker dig for leverbetændelse, syfilis og hiv (Det er vigtigt, at du forud for blodprøven har haft sikker sex i 4 uger). Fra blodprøverne er taget, og til du kan starte behandling, skal du dyrke sikker sex.
Svar på undersøgelser og prøver
Når der er svar på alle undersøgelser og prøver, bliver du indkaldt til en lægesamtale. Her vil du få svar, og vi vil vurdere, om du opfylder kriterierne for at opstarte PrEPbehandling.
Opstart af behandling
Hvis det vurderes, at du opfylder kriterierne, kan du starte behandlingen.
Den medicin du skal tage hedder Emtricitabine/Tenofovir. Du skal tage 1 tablet hver dag, og helst samme tidspunkt hver dag, så du får en god rytme med at huske at tage medicinen. Det er bedst at tage medicinen sammen med et måltid.
Har du glemt at tage din medicin, kan du tage en ny tablet indenfor 12 timer.
Behandlingen forebygger kun mod hiv og ikke andre seksuelt overførte sygdomme.
Kontrol
Når du er begyndt at tage medicinen, skal du efter 4 uger have taget blodprøver igen. Blodprøverne kan vise, om du har fået bivirkninger til medicinen.
Tåler du medicinen, kan du fortsætte behandlingen.
Hver 3. måned skal du have taget blodprøver og møde til sygeplejerskekontrol. Til kontrollen skal du igen undersøges for klamydia og gonorré. Vi vil spørge til dit sexliv i forhold til, om du stadig har brug for behandlingen.
Efter kontrollen får du udleveret medicin til de følgende 3 måneder.
Bivirkninger ved behandlingen
Du kan opleve bivirkninger til medicinen specielt i starten, men de forsvinder oftest inden for den første måneds tid.
Symptomerne kan være:
- kraftesløshed
- diarré
- kvalme
- opkastning
- hovedpine
- svimmelhed
- hududslæt
- nyrepåvirkning
Ved bivirkninger eller andre spørgsmål er du velkommen til at kontakte os.