Pleurapunktur - tømning af væske fra lungesækken

Pleurapunktur udføres ved væskeansamling i lungesækken. Lungerne tømmes, og væsken sendes til analyse, for at afklare årsagen til væskeansamlingen.

Pleurapunktur er en tømning af lungesækken for væske. Dette gøres for at finde årsagen til væskeansamlingen og vælge den korrekte behandling

Hvad er formålet med undersøgelsen?

Hvis der er væske i lungesækken mellem lungehinderne, kan væsken presse lungen sammen. Derfor kan det lette din vejrtrækningen at få væsken tømt ud.

Væsken, der bliver tømt ud, sendes til undersøgelse for at afklare årsagen til væskeansamlingen. Årsagen kan være bakterier syge celler.

Hvilke forberedelser er der inden undersøgelsen?

Du skal have en røntgenfotograferet dine lunger.

Hvor foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foregår på Afdeling for Røntgen og Skanning.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Læge udfører undersøgelsen på din ryg, assisteret af en sygeplejerske, mens du sidder med benene ud over sengekanten.

Lægen banker og lytter på din ryg, inden der lægges lokalbedøvelse. Når bedøvelsen virker, bliver kanylen, der er tilsluttet en plasticpose eller en sprøjte, forsigtigt ført ind mellem dine ribben og ind i lungesækken, så væsken kan løbe ud.

Det er vigtigt, at du ikke hoster, mens undersøgelsen foregår. Indstiksstedet bliver lukket med flydende plaster og et sterilt gazekompres, som du kan fjerne dagen efter.

Gør det ondt?

Lokalbedøvelsen tager smerten ved selve undersøgelsen, men det svier lidt, når bedøvelsen lægges.

Hvor længe varer undersøgelsen?

Undersøgelsen varer højst ½ time, men det afhænger af, hvor meget væske du har i lungesækken.

Hvad sker der efter undersøgelsen?

Plejepersonalet tilser indstiksstedet. I visse tilfælde skal du have røntgenundersøgelse af lungerne, når væsken er tømt ud.

Redaktør