Et permanent dialysekateter er en blød plastikslange med to separate kanaler (en kanal, hvor blodet løber ind i dialysemaskinen og en kanal, hvor blodet løbet tilbage i kroppen). Kateteret bliver opereret ind i en af de store blodårer på øverste del af brystkassen, og uden på huden vil der være to små slanger synlige. I den første tid er kateteret syet fast til huden, så det ikke forskubbes eller glider ud.
Forberedelser til indgrebet
- Er du i behandling med blodfortyndende medicin, vil du i indkaldelsesbrevet blive informeret om, hvordan du skal forholde dig til dette.
- Du skal ikke faste, men du må ikke spise lige før indgrebet.
- To-tre dage før anlæggelsen af dit kateter skal du have taget blodprøver. Hvis du er i hæmodialyse bliver blodprøverne taget der.
- Du skal tage et brusebad aftenen før eller på dagen for anlæggelsen, hvor du vasker din øverste brystkasse og kraveben grundigt med uparfumeret sæbe. Hudcreme skal undgås i området. Du skal efterfølgende tage rent tøj på.
- Hvis du har meget hårvækst i området på brystkassen og kraveben, skal du fjerne det med hårfjerningscreme eller klippe det tæt til huden. Du må ikke barbere området. Hvis du ikke selv har gjort det, vil vi fjerne det hår, som er i det område, hvor forbindningen efterfølgende skal sidde.
- I forbindelse med at din hud skal sprittes af, bruger vi et gult farvestof, som kan smitte af på dit tøj. Vi anbefaler derfor, at du ikke har hvidt eller sart tøj på.
Hvordan foregår indgrebet?
På dagen for anlæggelsen bliver du modtaget og gjort klar til indgrebet af en sygeplejerske. Selve anlæggelsen af kateteret foregår på operationsgangen i hospitalets kateterenhed og anlæggelsen tager ca. 1 time. Inden indgrebet vil du blive lokalbedøvet, hvilket spænder i huden.
Hvor lang tid tager det?
Du skal møde i Dagklinikken kl. 9.00 og du skal forvente, at gå hjem igen senest kl. 15.30 hvor Dagklinikken lukker.
Medbring gerne læsestof og en let madpakke, som du kan spise efter anlæggelsen.
Efter indgrebet
Efter anlæggelsen af kateteret køres du ned til Afdelingen for Røntgen og Skanning, hvor du vil få taget et røntgenbillede af brystkassen for at sikre, at kateteret ligger korrekt. Efterfølgende bliver du kørt tilbage til Dagklinikken. Du kan gå hjem efter ca. 1 - 2 timers observation.
Du skal være opmærksom på, at du ikke må løfte mere end 1 - 2 kg. med den arm tættest på katetret i 2 uger.
Trådene fjernes efter fire uger
Trådene, der holder kateteret på plads, så det ikke forskubbes eller glider ud, fjernes efter 4 uger i dialysen.
Forbinding
Kateteret skal altid være dækket af en steril forbinding for at undgå betændelse. Forbindingen skiftes i den første tid ved hver dialysebehandling. Efterfølgende skiftes forbindingen en gang ugentligt.
Efter indgrebet skal du være opmærksom på
- At forbindingen altid skal holdes ren og tør. Derfor skal hele forbindingen være dækket med badeplaster ved brusebad. Badeplaster udleveres i Dialyseafdelingen.
- At klemmerne på kateteret altid skal være lukkede og propperne i enden af kateteret skal være skruet på. Propperne sikrer, at der er lukket ind til blodåren.
- At du ikke må bade i havet eller gå i svømmehal
- At hvis du oplever: Utilpashed, feber, hævelse, rødme af huden, smerter eller gennemsivning af forbindingen, kan det være tegn på betændelse og du skal straks kontakte afdelingen.
- At du skal undgå at trække i kateteret. Hvis du opdager, at kateteret er gledet lidt ud, skal du straks kontakte afdelingen.
- At hvis det bløder ved kateteret, skal du straks kontakte afdelingen.
- At hvis forbindingen går løs, skal du sætte et ekstra plaster ovenpå.
- At hvis forbindingen bliver våd, skal du skifte den, hvis du er oplært i dette og ellers kontakte afdelingen. Diverse forbindingsmaterialer udleveres af dialyseafdelingen.
- At du aldrig må bruge saks og/eller andre skarpe instrumenter ved forbindingen eller ved kateteret, da et klip i kateteret kan medføre en farlig situation.
- At din hånd eller arm hæver, da det kan skyldes, at kateteret generer blodåren.