Et permanent dialysekateter er en blød plastikslange med to separate kanaler (et til udløb og et til indløb). Kateteret bliver opereret ind i en af de store blodårer på øverste del af brystkassen. Selve spidsen af kateteret ligger i en stor blodåre tæt ved hjertet. Uden på huden vil der være to små slanger.
I den første tid er kateteret syet fast til huden, så det ikke forskubbes eller glider ud.
Forberedelse til indgrebet
På indlæggelsesdagen taler du med en læge og en sygeplejerske. Er du i behandling med blodfortyndende medicin, vil du i indkaldelsesbrevet blive informeret om, hvordan du skal forholde dig til dette.
Kateteret anlægges vanligvis i lokalbedøvelse, og det er derfor ikke nødvendigt at faste inden. Du vil dog blive tilbudt beroligende medicin.
Selve anlæggelsen af kateteret sker på operationsgangen. Du vil blive kaldt ned mellem kl. 09.30 - 13.00.
Det kan være nødvendigt at fjerne evt. behåring fra operationsområdet dagen før operationen. Selve indgrebet tager ca. 1 time.
Efter indgrebet
Efter anlæggelse af kateteret bliver du kørt direkte på røntgenafdelingen, hvor der tages et røntgenbillede for at sikre, at kateteret ligger korrekt.
De første par dage efter anlæggelsen kan du godt have ømhed ved indstiksstedet. Det kan også bløde lidt efter anlæggelsen, men dette vil hurtigt stoppe. Kateteret kan bruges til hæmodialyse umiddelbart efter anlæggelsen, men det er lægen der beslutter, hvornår dialysen skal påbegyndes.
Trådene fjernes efter tre uger
Trådene, der holder kateteret på plads så det ikke forskubbes eller glider ud, fjernes efter tre uger.
Forbinding
Kateteret skal altid være dækket af en steril forbinding for at undgå betændelse. Forbindingen skiftes i den første tid ved hver dialysebehandling, herefter ændres skiftefrekvensen til en gang ugentligt. Hvis du ikke er påbegyndt dialysebehandling skiftes forbindingen en gang ugentligt ambulant i dialyseafdelingen.
Efter indgrebet skal du være opmærksom på
- Forbindingen skal holdes ren og tør. Derfor skal hele forbindingen være dækket med badeplaster ved brusebad. Badeplaster udleveres i afdelingen.
- Du må ikke bade i havet eller gå i svømmehal.
- Utilpashed, feber, hævelse, rødme af huden, smerter eller gennemsivning af forbindingen, da dette kan være tegn på betændelse. Kontakt straks afdelingen.
- Klemmerne på kateteret skal altid være lukkede og propperne i enden af kateteret skal være skruet på. Propperne sikrer, at der er lukket ind til blodåren.
- Undgå at trække i kateteret.
- Hvis det bløder ved kateteret, skal du straks kontakte afdelingen.
- Hvis forbindingen går løs, skal du sætte et ekstra plaster ovenpå.
- Hvis forbindingen bliver våd skal du skifte den, hvis du er oplært i dette ellers kontakt afdelingen. Diverse forbindingsmaterialer udleveres af afdelingen.
- Du må aldrig bruge saks og/eller skarpe instrumenter ved forbindingen, da et klip i kateteret kan medføre en farlig situation.
Du skal kontakte afdelingen straks, hvis:
- Du får temperaturforhøjelse, da det kan være tegn på infektion.
- Du bliver utilpas med andre symptomer.
- Det bløder ved kateteret.
- Din hånd eller arm hæver.
- Du opdager, at kateteret er gledet lidt ud.
- Har du yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.