Peritonealdialyse, anlæggelse af krøllekateter til (Klinik 2)

Du har fået tid til at få anlagt et p-kateter i vores klinik. Læs her om, hvordan det foregår.

Hvad er et p-kateter?

Et peritonealdialyse-kateter er en dialyseadgang, der består af en lille blød slange, som er lavet af silikone og som går gennem maveskindet og ind i bughulen.

Forberedelse til indgrebet

  • Er du i behandling med blodfortyndende medicin, vil du i indkaldelsesbrevet blive informeret om, hvordan du skal forholde dig til dette.
  • Du skal ikke faste, men du må ikke spise lige før indgrebet.
  • Ca. 1 uge før anlæggelsen af dit p-kateter møder du efter aftale i Hjemmedialysen til en forberedende samtale og blodprøvetagning.
  • For at lette anslæggelsen af p-kateteret, er det vigtigt, at du ikke er forstoppet i din mave. Derfor får du udleveret et afføringsmiddel. sygeplejersken informerer dig herom.
  • En sygeplejerske fra Hjemmedialysen sætter et kryds på maven, hvor p-kateteret skal anlægges. Dette gøres i samarbejde med dig.
  • Du skal tage et brusebad aftenen før eller på dagen for anlæggelsen, hvor du vasker din mave og navle grundigt med uparfumeret sæbe. Hudcremer skal undgås i området. Du skal efterfølgende tage rent tøj på.
  • Hvis du har meget hårvækst på maven, skal du fjerne det med hårfjerningscreme eller klippe det tæt til huden. Du må ikke barbere i området. Hvis du ikke selv har gjort det, vil vi fjerne det hår, som er i det område, hvor forbindingen efterfølgende skal sidde.
  • I forbindelse med at din hud skal sprittes af, bruger vi et gult farvestof, som kan smitte af på dit tøj. Vi anbefaler derfor, at du ikke har hvidt eller sart tøj på.
  • Du vil få smertestillende og afslappende medicin ca. ½ time før indgrebet for at forebygge ubehag og eventuelle smerter.
  • Du får lagt et lille kateter i blodåren på hånden, hvor du vil få en enkelt gang forebyggende antibiotika.
  • Din blære skal være tom, så du skal lade vandet lige før ultralydsundersøgelsen.

Hvor lang tid tager det?

Du skal møde i Nyresygdomme, klinik 2 kl. 08.00, og du skal forvente at gå hjem igen kl. 15.30-16.00.

Pga. den medicin som du får ved anlæggelsen, må du ikke køre bil efter indgrebet, og du skal derfor hentes af en pårørende senest kl. 16.00, hvor klinikken lukker.

Medbring gerne læsestof og en let madpakke, som du kan spise efter anlæggelsen.

Hvordan foregår indgrebet?

Anlæggelsen af dit p-kateter foregår i to trin:

  • Inden anlæggelsen af selve p-kateteret får du via ultralyd anlagt et lille tyndt kateter, hvor igennem du vil få saltvand ind i bughulen. Dette gøres for at sikre, at p-kateteret placeres korrekt.
  • Anlæggelsen af selve p-kateteret foregår derefter på operationsgangen, hvor en læge og en sygeplejerske fra Hjemmedialysen foretager indgrebet i lokalebedøvelse.
  • Du vil kunne mærke, når p-kateteret kommer ind i bughulen.
  • Du skal forvente at selve anlæggelsen tager ca. 1 time.

Efter indgrebet

Du køres efter anlæggelsen tilbage til klinikken, og når sygeplejersken har kontrolleret din puls og blodtryk samt set til forbindingen, må du gerne stå ud af sengen og spise den medbragte mad samt få noget at drikke.

Hvis du ikke skal påbegynde dialyse med det samme, kan du gå hjem ca. 1 - 2 timer efter anlæggelsen.

Hvis der i løbet af aftenen kommer blødning eller andet ubehag , hvor 1 gram Panodil ikke hjælper, skal du kontakte afdelingens læge på telefon 38 68 21 47.

Det er vigtigt, altid at have regelmæssig afføring, da forstoppelse kan medføre, at P-kateteret ikke længere fungerer korrekt. Du skal eventuelt have noget afføringsmiddel fast for at undgå dette.

Hvis du ellers har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Hjemmedialysen.

Trådene fjernes efter to uger

Trådene fra indgrebet fjernes efter to uger i Hjemmedialysen.

Forbinding

Forbindingen skal skiftes 2 gange om ugen. I begyndelsen vil en sygeplejerske i Hjemmedialysen skifte den, men efter ca. to uger bliver du oplært til selv at skifte den.

Første gang forbindingen skal skiftes er ca. 3-4 dage efter indgrebet, hvor du har tid i Hjemmedialysen. Hvis forbindingen bliver uren eller våd, skal du kontakte Hjemmedialysen og komme tidligere til forbindingsskift.

Du må som hovedregel gå i bad efter 14 dage, men en sygeplejerske fra Hjemmedialysen skal altid vurdere, om huden omkring p-kateteret er helet. Der findes specielle forholdsregler i forbindelse med brug af svømmehal eller at bade i havet, hvilket du kan høre mere om hos sygeplejerskerne i Hjemmedialysen. Du må i fremtiden aldrig gå i karbad.

Efter indgrebet skal du være opmærksom på

  • I de første uger efter anlæggelsen af p-kateteret må du ikke udføre fysisk hårdt arbejde eller løfte mere end ca. 5 kg.
  • Hvis du oplever utilpashed, feber, hævelse, rødme af huden, smerter eller gennemsivning af forbindingen kan dette være tegn på betændelse, og du skal kontakte vagthavende læge eller Hjemmedialysen.
  • Har du yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.
Redaktør