Pazopanib, behandling med (Kræftbehandling, klinik 4)

Til patienter med kræft i nyrerne

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Informationen giver oplysninger om behandling med stoffet Pazopanib, som du er blevet tilbudt for din sygdom, og om hvordan behandlingen foregår. I øvrigt henviser vi til afdelingens øvrige skriftlige informationsmateriale.

Vi ved, at du står i en vanskelig situation, som måske kan synes uoverskuelig. Du kan bruge denne information som hjælp til at få overblik over den behandling, vi anbefaler dig. Dine pårørende kan også have glæde af at læse informationen, for bedre at kunne støtte dig i dine overvejelser.

Fremskreden kræft i nyrerne behandles med Pazopanib. Vi tilbyder dig denne behandling, fordi vi forventer, at den vil lindre dine eventuelle symptomer. I nogle tilfælde kan behandlingen få sygdommen til at svinde delvist i kortere eller længere tid. 

Hvad er Pazopanib

Pazopanib tilhører en ny type målrettede lægemidler i kræftbehandlingen. Pazopanib virker ved at bremse væksten og mindske blodforsyningen til kræftsvulsten. Det er to vigtige mål for at forhindre kræftcellerne i at sprede sig og vokse.

Behandlingen

Pazopanib udleveres som tabletter af 400 mg. Du skal tage 2 tabletter (800 mg) dagligt på samme tidspunkt dagligt. Tabletterne skal sluges hele med et glas vand. Pazopanib må ikke tages med mad og skal tages mindst 1 time før eller 2 timer efter et måltid. Du skal undgå mad og drikke, der indeholder grapefrugt, mens du er i behandling med Pazopanib, da det kan øge risikoen for at få bivirkninger.

Hvis du glemmer at tage en Pazopanib, skal du ikke tage den senere. Tag den næste dosis, dagen efter som du plejer.

Behandlingen foregår i klinikken. Du får taget blodprøver hver 4. uge hvor du også taler med en læge og/eller sygeplejerske. 

Under behandlingen vil der blive foretaget status hver 12. uge. Din sygdomsstatus vurderes ud fra lægens undersøgelse og ved hjælp af scanninger. Behandlingen ophører, hvis CT-scanningerne viser, at Pazopanib ikke har tilstrækkelig effekt på sygdommen, hvis du får uacceptable bivirkninger, eller hvis du selv ønsker at stoppe behandlingen.

For at vi kan forebygge og behandle eventuelle bivirkninger, er det vigtigt, at du oplyser os om de gener, du får i forbindelse med behandlingen. Hvis du får svære bivirkninger eller blodprøverne ikke er i orden, kan du komme ud for, at din behandling udsættes, eller det kan blive nødvendigt at reducere dosis af Pazopanib. Hvis du får uacceptable bivirkninger, eller hvis du selv ønsker det, bliver behandlingen afbrudt.

Vigtigt!

Vær opmærksom på tegn på infektion for eksempel: kulderystelser, feber, svie ved vandladning, hoste eller synkesmerter. 

 • Hvis du får feber over 38,5 grader, eller tegn til blødning skal du kontakte afdelingen. Det kan være nødvendigt, at vi behandler infektionen eller blødningstendensen eventuelt under indlæggelse.

Hvis du tager anden medicin

Du bør oplyse din læge /sygeplejerske, om hvilken anden medicin du eventuelt tager, da der kan være uforligelighed mellem Pazopanib og anden medicin.

Fortæl det altid, inden du tager anden medicin, kosttilskud eller naturlægemidler. Dette gælder også medicin, som ikke er købt på recept.

Nogle typer lægemidler kan påvirke Pazopanibs virkning eller øge sandsynligheden for, at du får bivirkninger. Pazopanib kan også påvirke andre lægemidlers virkning. 

Det gælder: Clarithromycin, Ketoconazol, Itraconazol, Rifampicin, Telithromycin, Voriconazol (bruges til behandling af infektioner) Atazanavir, Indinavir, Nelfinavir, Ritonavir, Saquinavir (bruges til behandling af HIV) Nefazodon (bruges til behandling af depression).

Forholdsregler

Du kan omgås din familie og venner, som du plejer. Du skal blot have en almindelig god hygiejne.Der udskilles kun ubetydelige mængder af Pazopanib via skedens slimhinder og gennem sæd. Du vil derfor kunne have samleje uden at skade din partner.

Pazopanib kan skade et foster, så du eller din partner skal anvende svangerskabsforebyggende middel som kondom, spiral eller p-piller under behandlingen og indtil 6 måneder efter ophør. Du må ikke amme, når du er i behandling med Pazopanib. Hvis du er i tvivl om noget eller har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte afdelingen.

Undersøgelser

Samtale med læge og sygeplejerske

Hver gang du møder til behandling, vil du tale med en læge og/eller en sygeplejerske. Du vil her have lejlighed til at drøfte eventuelle problemer i forbindelse med din sygdom og behandling. 

Elektrokardiogram

Før start af behandlingen samt efter de første 28 dages behandling vil du få lavet et elektrokardiogram, da tidligere undersøgelser har vist, at Pazopanib i sjældne tilfælde kan påvirke hjerterytmen.

Blodprøver

Behandling med Pazopanib kan hæmme knoglemarvens dannelse af nye blodceller, derfor skal du have taget blodprøver, hver gang du begynder en ny behandlingsserie.

Scanning

Du vil få foretaget CT-scanning efter hver 12. behandlingsuge. Undersøgelsen vil vise, om behandlingen har effekt på din sygdom.

Bivirkninger

Pazopanib påvirker ikke alene kræftcellerne, men også kroppens raske celler. Denne påvirkning betyder, at der kan forekomme bivirkninger.

Vi forventer ikke at se alle bivirkninger hos dig, men kan dog ikke på forhånd udelukke andre bivirkninger end de, der er nævnt her.

Træthed  Du kan blive meget træt og få behov for at sænke tempoet. Hvis du arbejder, kan det blive nødvendigt, at du sygemelder dig helt eller delvist i den periode, du får behandling.

Blodmangel, infektion og blødning  Pazopanib nedsætter knoglemarvens produktion af blodceller. Du kan derfor risikere at få blodmangel, infektion og blødning. Blodmangel kan vise sig som træthed, svimmelhed, åndenød og hjertebanken. Infektion kan vise sig ved feber og influenzasymptomer. Blødning kan vise sig som for eksempel næseblod, blødning fra tandkødet, blå mærker og røde prikker i huden.

Ved tegn på feber eller blødning er det vigtigt, at du kontakter afdelingen, da det kan være nødvendigt at behandle bivirkningerne.

Forhøjet blodtryk  Da Pazopanib påvirker karvæggen (blodårerne) kan der forekomme forhøjet blodtryk. Du skal derfor regelmæssigt have målt dit blodtryk.

Hovedpine og/eller sløret syn kan være symptomer på forhøjet blodtryk, hvis disse symptomer opstår, skal du kontakte afdelingen.

Diarre  Er meget almindeligt under behandlingen. Diarre defineres som en øgning til 4-6 afføringer om dagen og/eller afføring om natten. Hvis du får diarre, skal den behandles. Det er vigtigt, at du følger afdelingens anbefaling for behandling af diarre.

Kvalme og opkastning  I forbindelse med behandlingen kan du få nedsat appetit, kvalme og eventuelt opkastning. Disse gener kan vi forebygge og behandle med kvalmestillende medicin, som du får udleveret i afdelingen.

Hudreaktioner  Udslet i ansigtet eller på kroppen, af vekslende karakter. Vi vil hjælpe med gode råd vedrørende behandling af udslet.

Hånd/fodreaktion  Hånd/fodreaktion en hudreaktion, der giver prikken i håndflader og fodsåler, og som eventuelt kan ledsages af rødme, hævelse, vabler, ømhed, smerter, revner i og udtørring af huden. Vi hjælper med gode råd vedrørende behandling af hånd/fodreaktion. Det kan eventuelt blive nødvendigt at mindske dosis af Pazopanib.

Medicin og andre præparater, der kan blive nødvendige under behandlingen med Pazopanib, bliver udleveret af os, og vi vejleder i brugen af det enkelte præparat. 

Mundbetændelse  Mundbetændelse viser sig ved ømhed, smerter i munden og eventuelt blister- eller sårdannelse.

Vi vil instruere dig i at benytte mundskyllevæske, hvis du får symptomer.

Samliv og seksualitet  Det er muligt, at din lyst til seksuelt samvær mindskes. Det kan skyldes, at du er i en såvel fysisk som psykisk belastet situation

Hjertepåvirkning  Pazopanib kan påvirke hjerterytmen (QT-forlængelse), hvilket hos nogle personer kan udvikle sig til en potentiel alvorlig hjertetilstand, der er kendt som torsade de pointe. Risikoen for dette kan være højere for personer, som allerede har hjerteproblemer, eller som tager anden medicin. Du bliver undersøgt for hjerteproblemer, mens du er i behandling med Pazopanib.

Problemer med skjoldbruskkirtlen  Pazopanib kan nedsætte mængden af det hormon, der produceres i skjoldbruskkirtlen i kroppen. Du bliver undersøgt for det, mens du er i behandling med Pazopanib.

Skematisk fremstilling af mulige bivirkninger ved Pazopanib 

Meget almindelige bivirkninger

Det sker hos flere end 1 ud af 10 patienter:

 • højt blodtryk
 • diarre
 • kvalme eller opkastning
 • mavesmerter
 • appetitløshed
 • smagsforstyrrelser eller ingen smagssans
 • manglende energi
 • ændringer i hårfarve

Meget almindelig bivirkning, der kan ses i dine blodprøver:

 • forhøjet niveau af leverenzymer

Almindelige bivirkninger

Det sker hos op til 1 ud af 10 patienter:

 • fordøjelsesbesvær, oppustethed, luft i maven
 • vægttab
 • næseblod
 • svaghed eller træthed
 • unormal døsighed
 • søvnproblemer
 • hovedpine
 • svimmelhed
 • hedeture
 • hævelse på grund af væskeophobning i ansigtet, hænderne,
 • anklerne, fødderne eller øjenlågene
 • prikken eller følelsesløshed i hænderne, armene, benene eller fødderne
 • hududslæt, rødme, kløe, tør hud
 • tab af hudpigment
 • rødmen eller hævelse af håndfladerne eller fodsålerne
 • udtalt svedtendens
 • muskelsmerter eller smerter i brystet, muskelkramper
 • usædvanligt hårtab eller tyndere hår
 • hæshed.

Almindelige bivirkninger, der kan ses i dine blod- eller urinprøver:

 

 • nedsat funktion af skjoldbruskkirtlen
 • unormal leverfunktion
 • Protein i urinen
 • fald i antallet af blodplader i blodet (celler, der får blodet til at størkne)
 • fald i antallet af hvide blodlegemer
 • forhøjet bilirubin-niveau (et stof, der dannes af leveren)
 • forhøjetlipase-niveau (et fordøjelsesenzym)
 • forhøjet kreatinin-niveau (et stof, der dannes i musklerne)
 • ændringer i niveauet af andre stoffer/enzymer i blodet. Lægen vil informere dig om resultaterne af dine blodprøver. 

Ikke almindelige bivirkninger

Det sker hos op til 1 ud af 100 patienter:

 • slagtilfælde
 • midlertidigt fald i blodtilførslen til hjernen 
 • blodprop til en del af hjertet (myokardieinfarkt)
 • nedsat hjertepumpefunktion (kardiel dysfunktion)
 • blodprop i lungen
 • alvorlig blødning i mave-tarmsystemet, eller i lungerne, nyrerne, munden, skede og hjernen
 • forstyrrelse af hjerterytmen (QT-forlængelse)
 • langsomme hjerteslag
 • hul (perforation) i maven eller tarmen
 • dannelse af unormale passager mellem dele af tarmen (fistler)
 • voldsom eller uregelmæssig menstruation
 • pludselig markant øgning af blodtrykket
 • betændelse i bugspytkirtlen (pankreatitis)
 • leverbetændelse, dårlig funktion af leveren eller leverskade
 • gulfarvning af huden eller det hvide i øjnene (gulsot)
 • bughindebetændelse (peritonitis)
 • sår i munden
 • udslæt, der kan være kløende eller betændt (flade eller hævede områder eller blærer)
 • hyppig afføring
 • øget følsomhed af huden overfor sollys.

Ikke almindelige bivirkninger, der kan ses i dine blod- eller urinprøver:

 • lavt niveau af calcium eller magnesium i blodet
 • ændringer i niveauet af forskellige stoffer/enzymer i blodet. 

Hvis du får bivirkninger

Tal med lægen, hvis en bivirkning er generende eller bliver værre. Tal også med lægen, hvis du får bivirkninger, som ikke er nævnt her.

Redaktør