PEP-behandling, efter mulig udsættelse for hiv-smitte

Mulig udsættelse for hiv-smitte kan behandles med PEP-behandling

Risiko for hiv-smitte

Risiko for smitte efter en enkelt udsættelse for hiv varierer efter omstændighederne, men er generelt lille. Flere undersøgelser har vist, at man med stor sandsynlighed kan reducere risikoen for smitte betydelig ved at give PEP-behandling.

PEP består af en kombination af flere forskellige stoffer med virkning på hiv. Det er en kombinationsbehandling, der også anvendes i den almindelige behandling af hiv. Behandlingen skal tages i 28 dage. Det er vigtig at følge den nøje, da effekten afhænger af det.

Bivirkninger ved behandlingen

Der kan hos nogen opstå let kvalme eller andre milde bivirkninger under behandlingen.

Kontrol i forbindelse med PEP

Hvis du er startet i PEP-behandling i Akutmodtagelsen på Herlev hospital, skal du kontakte de sygeplejerskerne i Infektionssygdomme, klinik 1 førstkommende hverdag om morgenen. Du skal aftale udlevering af PEP-medicin, blodprøver, evt. vaccinationer og ambulant kontrol med sygeplejerskerne.

Hvis du under PEP-behandlingen oplever generende bivirkninger, eller der opstår spørgsmål, kan du ligeledes kontakte sygeplejerskerne i Infektionssygdomme, klinik 1.

Hvornår kan hiv-smitte udelukkes?

Hiv-smitte kan normalt udelukkes med stor sikkerhed 1 måned efter udsættelsen. Da PEP-behandlingen kan forlænge det tidsrum, der går, før smitte viser sig, foretager vi først kontrol af blodprøver efter 2 måneder.

Til kontrollen vil du samtidig blive testet for evt. smitte med hepatitis virus (leverbetændelse).

Husk at dyrke sikker sex til hiv-smitte er udelukket.

Akut kontakt

Uden for klinikkens åbningstid kan du, ved akut opstået behov for lægehjælp, kontakte vagthavende læge på telefon 38 68 20 53.

Redaktør