Operation - før, under og efter

Ved en operation i fuld bedøvelse er der en række ting, du skal være opmærksom på.

Her kan du læse om hele dit forløb i forbindelse med din operation i fuld bedøvelse, efterfølgende indlæggelse samt hvad du skal være opmærksom på.

Før din operation

Undersøgelser viser, at rygning  eller brug af e-cigaretter medfører dårligere sårheling og større risiko for infektion. Det er derfor vigtigt, at du stopper med at ryge eller bruge e-cigaretter mindst 6 uger før operationen og tidligst begynder igen 3 uger efter operationen, jævnfør Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Hvis det er nødvendigt for dig at bruge nikotinerstatninger i form af f. eks tyggegummi eller plaster, må du gerne det.
Hvis du skal opereres, så du ikke kan nå at holde 6 ugers pause før din operation, så gælder det, at selv et kortvarigt rygestop eller stop af e-cigaretter er bedre end intet rygestop.

Det er dog et krav, at du er stoppet med at ryge eller bruge e-cigaretter 6 uger før din operation ved følgende operationer:

 • Fjernelse af overskydende hud efter stort vægttab
 • Visse brystrekonstruktioner
 • Brystkorrektion
 • Operation for svedkirtelbetændelse
 • Arkorrektion
 • Fedttransplantation
 • Fedtknuder (lipomer)
 • Knoglebetændelse med kronisk sår

Din operation vil blive aflyst, hvis du ikke har været røgfri i mindst 6 uger på operationsdagen.

Hvis du drikker alkohol

Vi anbefaler, ligesom Sundhedsstyrelsen, at du ikke drikker alkohol i mindst 4 uger før din operation, og indtil sårene er helet. Selv små mængder alkohol kan medføre en større risiko for infektion i dit sår og problemer med blødning.

Hvis du får medicin

Vi anbefaler, at du i 14 dage før din operation ikke tager visse former for håndkøbsmedicin, som kan øge blødningstendensen. Eksempelvis bør du ikke tage:

 • Smertestillende der indeholder acetylsalicylsyre, fx Aspirin, Magnyl og Kodimagnyl
 • E-vitamin
 • Fiskeolie
 • Q-10
 • Hvidløgs- og ingefærtabletter

Får du blodfortyndende medicin, eksempelvis hjertemagnyl eller anti K-vitamin, skal din medicin tilpasses inden din operation.
Hvis du skal holde pause med din blodfortyndende medicin, vil lægen fortælle dig det. Ofte skal du holde pause i 3-5 dage før din operation. For at undgå dannelse af blodpropper får du efter operationen en anden type medicin, som fortynder dit blod.
Tager du naturmedicin, særligt fiskeolie, skal du fortælle os dette. Naturmedicin kan påvirke den medicin, du får på hospitalet. Naturmedicin kan også have indflydelse på blodets evne til at størkne og på heling af dine sår.

Sygemelding

Hvis du skal have en lægeattest i forbindelse med din indlæggelse, skal du kontakte din egen læge. Hvis du skal bruge et bevis for din indlæggelse, kan vi give dig det under indlæggelsen. 

Samtaler før din operation

Før din operation får du en samtale med:

 • En plastikkirurg
 • Evt. en narkoselæge, der har ansvaret for bedøvelse i forbindelse med din operation
 • En sygeplejerske på sengeafsnittet

Disse samtaler forgår enten dagen før din operation eller i nogle tilfælde 1-2 uger før operationen.

Vi opfordrer til, at du tager en pårørende med til dine samtaler med læger og plejepersonale. Det kan være en god idé, at I er to til at høre og huske de informationer, du får.

Du skal møde på Plastikkirurgi, klinik 1, Borgmester Ib Juuls Vej 5, opgang 3, 4. etage, E7, hvor du henvender dig i receptionen. Dit mødetidspunkt står i dit indkaldelsesbrev.
Du kan tage hjem, når du har haft alle dine samtaler - som regel først på eftermiddagen.

Du skal møde igen fastende på operationsdagen på Plastikkirurgi, sengeafsnit 1, Borgmester Ib Juuls Vej 1, opgang 1, 18. etage. Mødetidspunktet aftaler du med sygeplejersken på sengeafsnittet.
Det er kun i helt særlige tilfælde muligt at overnatte på sengeafsnittet natten før operationen. Dette skal altid aftales på forhånd.

Hygiejne i forbindelse med operationen

For at mindske risikoen for infektioner skal du aftenen inden din operation eller samme morgen vaske krop og hår grundigt i brusebad.

OBS! Det er vigtigt, at du ikke smører dig ind i fugtighedscreme inden din operation. Du kan læse mere i patientinformationen Velkommen til Plastikkirurgi, sengeafsnit 1, som du får på sengeafsnittet til din samtale før operationen.

På operationsdagen

På operationsdagen skal du møde fastende på Plastikkirurgi, sengeafsnit 1, Borgmester Ib Juuls Vej 1, opgang 1, 18. etage.
Du få tildelt en seng, hvorefter du skifter til operationstøj. Der kan være ventetid, før du bliver kørt til operationen.

 • Før operationen kan du få beroligende medicin, hvis du føler behov for det.
 • Du bliver hentet af en portør og kørt til operationsstuen.

Hvornår skal du faste?

Du skal møde fastende. Det vil sige, du ikke må ryge eller spise fra kl. 02.00 på operationsdagen. Du må gerne drikke klare drikkevarer som te/kaffe uden mælk, juice uden frugtkød, saftevand og vand indtil kl. 06.00. Det anbefales at drikke noget sukkerholdigt, lige før kl. 06.00 for at bedre dit velbefindende i fasteperioden.

Hvis du normalt tager medicin om morgenen, bliver der lavet en aftale med narkoselægen omkring din medicin.

Hvad skal du medbringe?

Du har selv ansvaret for de ting, som du tager med på hospitalet. Det er derfor en god idé kun at tage det mest nødvendige med.

Du bedes medbringe:

 • Dit indkaldelsesbrev og sygesikringsbevis
 • Dine toiletsager, hjemmesko og evt. badekåbe
 • Den medicin, du normalt tager
 • Dine hjælpemidler

Du er også velkommen til at tage en pårørende med på selve operationsdagen, der under operationen kan vente i vores opholdsstue på sengeafsnittet. I særlige tilfælde kan pårørende følge med til operationsgangen, men dette skal altid aftales på forhånd.

Efter operationen

Nogle patienter får under eller efter operationen tømt blæren med et kateter, imens man er bedøvet.
Efter din operation bliver du kørt på Opvågning (POA) eller direkte op på Plastikkirurgi, sengeafsnit 1.
Pårørende kan kun i meget begrænset omfang - og efter aftale - besøge dig på opvågningsafsnittet. Der er fri besøgstid på sengeafsnittet.

Smerter

Du vil få tilbudt smertestillende medicin med faste intervaller. Det er vigtigt, at du er godt smertedækket, så du hurtigt kan komme i gang med dine daglige aktiviteter igen.

Aktivitet

Hvornår du må begynde at være fysisk aktiv, aftaler du med lægen. Det er generelt bedst, hvis du venter 6-8 uger efter operationen med at begynde på sportsaktiviteter.

Forbinding og dræn

Efter operationen er dit sår dækket af en beskyttende bandage. Der kan være sugedræn i såret til at suge vævsvæske og blod. Dræn fjernes i løbet af nogle dage, og du vil eventuelt blive udskrevet, selvom du stadig har dræn. Dræn kan nemt håndteres i hjemmet, og du har daglig kontakt til sengeafsnittet, indtil dræn kan fjernes.

Efter udskrivelsen

Du bør ikke køre bil samme dag, som du har været i fuld bedøvelse.
Du skal selv sørge for din hjemtransport, med mindre en læge tidligere har vurderet, at du er berettiget til patienttransport.
Det er en god idé, hvis du ikke er alene hjemme den første nat, og eventuelt får en pårørende til at hjælpe dig med praktiske opgaver såsom indkøb, rengøring, madlavning og pasning af børn og husdyr i den første tid. Dette bør du planlægge før din indlæggelse.
Det kan også være en god idé, at du inden operationen køber smertestillende medicin til efterforløbet. Medicinen kan eksempelvis være Panodil eller Pinex, som du kan få i håndkøb.
Hvornår du kan begynde på arbejde igen, skal du aftale med lægen, inden du tager hjem.

Kontrolbesøg

Hvis det er nødvendigt, får du tid til kontrolbesøg og eventuel trådfjernelse på klinikken.

Bivirkninger og komplikationer

Det er almindeligt, hvis huden omkring arret føles anderledes efter operationen. Denne følelse forsvinder som regel med tiden.
Hvis du er overvægtig, er der større risiko for, at du får problemer med dine sår. Det skyldes, at fedtvæv har dårligere blodforsyning, og derfor har en større risiko for at udvikle dødt fedtvæv. Der kan derfor blive et længere sårhelingsforløb. Der er også en lille risiko for blødning og infektion. Denne risiko er der ved alle operationer. Du kan få blodudtrædninger (blå mærker) i huden efter operationen. Disse misfarvninger forsvinder normalt efter 7-10 dage.

Solbadning

Du skal helst undgå at få sol på dine nye ar mindst 6 måneder efter din operation, idet solen kan gøre arrene tykkere og mørkere.
Det er bedst, hvis du dækker dine ar med tøj. Du kan også dække dine ar med plaster eller smøre med solcreme. Du skal smøre solcreme på flere gange dagligt, og solcremen skal have en høj solfaktor (minimum faktor 25).

Kontakt os, hvis du oplever komplikationer

Hvis du oplever komplikationer de første to dage efter du er kommet hjem, kan du ringe til Plastikkirurgi, sengeafsnit 1. Se telefonnummer under kontaktoplysningerne.
Efter de første to dage skal du kontakte din praktiserende læge, som umiddelbart efter din udskrivelse får tilsendt et brev, der oplyser om operationen og det planlagte efterforløb.

Hvis du oplever komplikationer om aftenen eller natten skal du ringe til akuttelefonen 1813.

Yderligere informationer

Du kan finde flere informationer på vores hjemmeside www.herlevhospital.dk/plastikkirurgi.

Alle vores patientinformationer er tilgængelige på afdelingens hjemmeside via dette link: https://www.herlevhospital.dk/patientinfo-plastikkirurgi.

Redaktør