Oftest stillede spørgsmål om stomi

Hyppige spørgsmål og svar om stomi.

Hvor ofte skal jeg skifte posen?

Du skal skifte posen så ofte, som stomisygeplejersken rådgiver dig til.

Som udgangspunkt skal en 1-dels pose skiftes mindst en gang dagligt.

Har du et 2-delt system, skal basispladen skiftes hver anden dag, men posen dagligt.

Huden kan godt holde til de daglige skift, men naturligvis skal du tage posen forsigtigt af.

Det er ikke sundt for huden, hvis posen sidder på for mange dage. Huden kan blive beskadiget, og så blive det svært at få ny pose til at sidde fast.

Huden er rød omkring stomien – hvad gør jeg?

Hvis huden tæt inde ved stomien er begyndt at blive rød og irriteret, skal du måle stomien ved hudniveau for at se, om du skal klippe pladens hul mindre eller større.

Stomien skrumper ca. 30% henover 6-7 uger fra operation. Derfor er det en god idé at måle stomien én gang om ugen den første tid og sidenhen én gang om måneden.

Oftest skyldes hudproblemerne, at huden er i kontakt med afføring.

Mål stomiens størrelse med skydelæren, som du fik udleveret på afdelingen. Benyt skabelonen fra æsken eller prøv med dækpapiret som fjernes, når hullet er klippet.

Du kan altid ringe og tale med stomisygeplejersken om hudproblemer. Oftest vil vi gerne se dig til kontrol, så vi bedre kan hjælpe dig.

Hvorfor må jeg ikke bruge creme eller salve under stomiposen?

Cremer og salver giver huden en fugtig overflade og gør, at posen ikke sidder sikkert. Rødme omkring stomien kan normalt ikke afhjælpes med creme eller salve.

Hvis du får creme/salve udleveret fra en hudlæge, må du selvfølgelig gerne bruge den. Stomisygeplejersken kan hjælpe med, hvordan stomiposen i så fald kan sidde fast.

Skal jeg spise en specialkost, efter jeg har fået stomi?

Som udgangspunkt skal du spise og drikke som du plejer efter en stomi-operation. Det kan dog være gavnligt at kende til nogle kostvejledninger.

Hvis du har fået lavet en kolostomi, er maden i tarmen færdignedbrudt. Afføringen vil efter operationen blive, som du normalt kender den. Det betyder, at luft i tarmen bliver udledt som ”prutter”. Da du ikke har kontrol over stomien, kan du ikke styre, hvornår tarmen udleder luften.

Der er forskel på, hvordan vores maver fungerer. Nogle har større tendens til at danne luft i tarmen end andre. Det afhænger også af, om du tygger tyggegummi, drikker meget sodavand, om du ryger eller ofte spiser stærk mad.

Hvis fødevarer, såsom fiberrige grøntsager, kål og æg som du ved, gav luft i maven før operationen, vil også gøre det efter.

Har du fået en ileostomi, vil afføringen i posen være vandig til grødet. Det er normalt for en ileostomi. En ileostomi producerer ca. 800 - 1000 ml i døgnet.

Hvis det - som kommer i posen - er meget tyndt/vandigt, kan du forsøge at regulere med fødevarer som ris, pasta, kartofler, kartoffelmos, bananer, kiks, havregrød, chips med salt samt hvidt brød.

Meget fiberrige fødevarer, såsom asparges, rå gulerødder, ananas, appelsiner, nødder, kokos og fiberrige grøntsager, kan give stop i ileostomien. Derfor skal du i begyndelsen være lidt forsigtig med disse madvarer, som er meget fiberrige.

Du skal ikke afholde dig fra at spise disse ting. Prøv dig frem, skær gerne i mindre stykker og tyg maden grundigt. Spis de nævnte ting i moderate mængder i starten.

Hvad gør jeg med luft i posen?

I alle stomiposer er der et kulfilter. Det betyder, at den luft, som produceres i tarmen, kan sive ud af posen samtidig med, at lugten neutraliseres.

For at kulfiltret fungerer optimalt, er det vigtigt at skifte posen dagligt. Kulfilteret fungerer ikke så godt efter 24 timer.

De første par måneder efter operationen arbejder tarmen med store mængder luft, og kulfilteret kan ikke nå at udlede al luften fra posen.

Derfor er du ofte nødsaget til at ”lufte ud” fra posen – også om natten. Hvis du gentagne gange oplever, at posen blæses op som en ballon, bør du tage kontakt til din stomisygeplejerske.

Der må ikke prikkes hul i posen for at få luften ud, da posen så bliver utæt, indholdet fra posen kan løbe ud ad hullet og der vil være lugt fra stomiposen.

Afføringen kan ikke komme ned i posen – hvad gør jeg?

Det kan ske, at afføringen fra en kolostomi ikke kan komme ned i posen. Du kan opleve lækage af stomiposen, fordi afføringen arbejder sig ned under pladen. Der er forskellige ting, du kan afprøve for at undgå dette:

  • Lad der være lidt luft i posen, når du sætter den på.
  • Tag eventuelt lidt afføringsmiddel, da det gør afføringen mere lind.
  • Sørg for, at du får nok at drikke - gerne 2 l.
  • Tildæk kulfilteret – spørg eventuelt stomisygeplejersken angående dette.

Har du forsat problemer, bør du kontakte Stomiteamet.

Hvorfor kommer der stadig noget ud af endetarmen? Hvorfor har jeg stadig trang til at skulle på toilettet?

Hvis du forsat har en endetarm, kan du forvente, at der bliver dannet sekret fra slimhinden, og dette skal du af med, hvis du får afføringstrang.

Efter operationen kan det i starten være brunligt og iblandet gammelt blod. Sidenhen bliver slimen farveløs. I mange tilfælde aftager mængden over en 3 måneders periode.

Det kan også ske, at der kommer lidt luft fra endetarmen. Det er en ganske naturlig reaktion fra den rest tarm, som er tilbage.

Har du generende afføringstrang, kan du kontakte Stomiteamet for råd.

Hvornår må jeg begynde på sport efter operationen?

Du må begynde på at dyrke sport, når du har energi og overskud til det.

Generelt er det en fordel at vente med styrketræning med vægte til efter cirka 3 måneder.

Det er for at tage hensyn til mavemusklerne, som skal hele efter operationen.

Ret dig efter de instrukser, som lægen eller kirurgien eventuelt har givet dig.

Hvad gør jeg med de brugte stomiposer?

Smid de brugte stomiposer ud med almindeligt husholdningsaffald. Pak affaldet forsvarligt ind, så det ikke ødelægger skraldeposen.

Hvad skal anvendes til at vaske med?

Det er godt at anvende bløde klude, der ikke ødelægger huden. Man kan f.eks. anvende vatrondeller eller usterile gaze-mecher. Usterile gaze-mecher kan både bruges til at vaske og tørre med.

Det er kommuner, der bevilger disse til dem, der skal leve med en permanent stomi.

De kan købes på apoteket eller ved den leverandør, hvor stomiprodukter bestilles. De kaldes ofte non woven servietter. Alternative produkter kan købes i dit lokale supermarked.

Kan jeg bruge sikkerhedsselen i bilen?

Det et lovpligtigt at køre med en sikkerhedssele.

Du kan anbringe sikkerhedsselen, så den generer stomiposen mindst muligt.

Fritagelse for brug af sikkerhedssele kan kun fås, hvis der foreligger alvorlige lægelige årsager til dette. Dispensation for brug af sikkerhedssele gives normalt af egen læge eller en speciallæge.

Du kan læse mere om dette på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk

Ordliste

Methylrosalinin, lille flaske med ’blå’ væske

Methylrosalinin anvendes kun, når huden er fugtig eller væsker. Produktet virker udtørrende. Methylrosalinin smøres på det fugtige/ ødelagte område med en vatpind. Det tørrer, hvorefter bandagen sættes på. Produktet har ingen funktion, hvis huden ’blot’ er rød/irriteret, og der ikke er en skade på huden.

Et billede af stomi.

Tætningsring

En tætningsring bruges ved ujævnheder/folder og giver en længere bære-tid af stomiposen. Den findes i forskellige tykkelser og kan modelleres, så den kan placeres helt tæt op ad stomien. Tætningsringe er lette at håndtere og kan være en hjælp, hvis man ikke kan klippe i en klæber

Et billede af tætningsringe.

Kantsikring

Kantsikring hjælper med at yderkanten af en klæber får bedre vedhæftning for eksempel ved brok eller tæt på hoftekam

Ulempe: De må ikke anvendes for at forsinke en lækage, da en hudskade derved bliver forværret.

Kritisk tanke: Er der en god begrundelse for anvendelsen?

Et billede af kantsikring.

Klæbefjerner

Bidrager til en smertefri fjernelse af klæber - specielt hvis der er hudskade. Klæbefjerner kan modvirke ødelæggelse af din hud og kan hjælpe, hvis du er i i kemo-/stråleterapi. Servietten er ideel til fjernelse af klæberester for eksempel efter barbering.

Ulempe: Dyre at anskaffe

Kritisk tanke: Er der en god begrundelse for anvendelsen?

Et billede af klæbefjerner.

Barriere film

Silikonebaseret film giver et beskyttende lag på huden omkring stomi og kan afhjælpe irritation under klæber. Din hud kan ånde gennem filmen.

Ulempe: De er dyre og kan ikke nødvendigvis hindre hudreaktioner.

  • Ved brug ved fugt/sekret på hud - overvej anden bandagering
  • Ved hyppig skift af bandage - overvej anden bandagering

Kritisk tanke: Er der en god begrundelse for anvendelsen?

Et billede af barriere film.
Redaktør