Øjenhulerne, strålebehandling af

Til patienter der skal modtage strålebehandling af øjenhulerne.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Inden for den nærmeste fremtid begynder du at få strålebehandling mod øjenhulerne.
Du skal have _____ behandlinger.

Lægesamtaler

Der vil blive optaget en kort journal, hvor en læge og en sygeplejerske fortæller om behandlingens forløb og mulige bivirkninger. Efter behandlingen hos os går du til opfølgning på den afdeling, der har henvist dig. Det betyder, at du efter behandlingen ikke får tider til yderligere lægesamtaler på Afdeling for Kræftbehandling.

Planlægning af strålebehandlingen

Inden du kan begynde strålebehandlingen skal du have lavet et net, der bliver formet hen over ansigtet. Det skal sikre, at du ligger på samme måde ved hver strålebehandling. Efterfølgende skal du have foretaget en scanning, hvor du ligger med dit net. Det er en røntgenundersøgelse, der udføres med en CT-scanner. Vi tegner nogle krydser på nettet, som skal bruges til alle behandlingerne. Selve scanningen tager 5 minutter. Samlet tager forberedelserne til strålebehandlingen 1-2 timer. Derefter kan du gå hjem.

Sådan foregår strålebehandlingen

Behandlingen foregår i klinikken og tager ca. 15 minutter hver gang. Den første dag, du skal have strålebehandling, har vi afsat en halv time til samtale med en sygeplejerske/radiograf.

Her får du uddybende information og svar på eventuelle spørgsmål. Du får også udleveret en liste med datoer og tidspunkter for hvornår, du skal møde til behandling.

Ved selve strålebehandlingen er der to specialuddannede sygeplejersker/radiografer, der indstiller apparatet og giver behandlingen. Ved alle behandlingerne ligger du under dit net.

Behandlingspersonalet hjælper dig med at blive lejret (ligge) så godt som muligt. De stiller herefter apparatet ind ved hjælp af et specielt laserlys i de markeringer, der er tegnet på nettet. Der bliver taget røntgenbillede hver dag, inden du bliver strålebehandlet. Det er for at sikre, at du ligger fuldstændig rigtigt. Hvis behandlingspersonalet kan se, at du ikke ligger rigtigt, justerer de ved at flytte behandlingslejet eller ved at lejre dig om. Selve strålebehandlingen tager ca. 2-3 min.

Behandlingen er helt smertefri. Strålerne kan ikke mærkes og ikke ses, Du vil kunne høre en svag summen fra apparatet, mens det producerer strålerne og du vil også kunne høre, når apparatet ændrer position.

Bivirkninger

Den yderste del af øjenbrynene og håret i tindingerne kan forsvinde. Begge dele vil dog vokse ud igen efter endt behandling. Der kan komme irritation af øjenslimhinderne, som kan afhjælpes med neutrale øjendråber (købes på Apoteket). Denne irritation vil også forsvinde efter endt behandling. Der kan være øget lysfølsomhed. Undlad at bruge øjenmake-up i behandlingsperioden, og så længe du har irritation af øjenslimhinderne.

Redaktør