Nyrekateter - skift med røntgengennemlysning (nefrostomi)

Ved skift af nyrekateter bruges røntgengennemlysning til at placere det nye kateter rigtigt.

Kort om undersøgelsen

Du skal have skiftet dit nyrekateter (nefrostomi). Kateteret skal skiftes cirka hver 2-3 måned, da der ellers er risiko for, at det stopper til. Vi bruger røntgengennemlysning til at placere det nye kateter rigtigt. 

Udskiftningen varer 30-60 minutter, men det er en god idé at afsætte 1½ time, da der kan opstå ventetid.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer røntgenbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal undersøges. Tag gerne smykker af hjemmefra.

Undersøgelsen

Du ligger ned, når vi skifter nyrekateteret. Vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan se billeder af nyrerne på en skærm. Lægen fører en tynd metaltråd ind i det gamle kateter og trækker det ud. Vi lægger det nye kateter og sætter det fast til huden med et plaster. Til sidst forbinder vi kateteret til en pose, som urinen kan løbe ned i.

Efter undersøgelsen

Du kan få en urinvejsinfektion

Der er en lille risiko for, at du kan få en urinvejsinfektion. Det er normalt, at der en smule blod i urinen, men du skal kontakte din læge eller hjemmesygeplejerske, hvis du i dagene efter undersøgelsen oplever:

  • tiltagende blod i urinen
  • feber
  • smerte over lænden
  • at der siver urin fra såret.

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type undersøgelser og behandlinger på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om røntgen- og strålingsdoser. Søg på ’Strålingsguiden ioniserende stråling’.

Redaktør