Nyrefunktionsmåling, clearance, barn

Nyrernes funktion undersøges ved hjælp af blodprøver og radioaktivt sporstof. Undersøgelsen varer cirka 3 timer.

Om undersøgelsen 

Vi skal undersøge, hvordan dine nyrer fungerer

Hvor lang tid tager det

Fra vi starter undersøgelsen til den afsluttes, går der ca. 3 timer. I enkelte tilfælde kan det tage op til 5 timer.

Hvordan skal du forberede dig

Der er ingen forberedelse til undersøgelsen.

Hvordan foregår undersøgelsen

Personalet kommer og hilser på dig og fortæller, hvad der skal ske. Din mor og far må være sammen med dig under hele undersøgelsen.

Du får lagt et lille plastikrør i en blodåre, enten af lægerne i Afdeling for Børn og Unge eller af personalet på vores afdeling. Vi skal tage blodprøver fra det lille plastikrør flere gange.

Når vi har taget den første blodprøve, sprøjter vi en meget lille mængde radioaktivt sporstof ind i plastikrøret. 

Sporstoffet løber rundt i hele kroppen, og når det kommer til nyrerne, bliver det udskilt og løber videre ned i din blære. Når du tisser, kommer sporstoffet ud igen.

Mellem to og tre timer efter at sporstoffet er sprøjtet ind, skal vi tage én eller flere blodprøver fra plastikrøret for at se, hvor meget af stoffet, der er tilbage i blodet.

Imellem den første og den anden blodprøve kan du enten gå til Afdeling for Børn og Unge, hvor du kan lege og tegne, eller du kan gå en tur.

Hvis dine nyrer er lidt langsomme til at udskille sporstoffet, skal vi tage en ekstra blodprøve fire timer efter, at sporstoffet er sprøjtet ind.

Hvad foregår der efter undersøgelsen

Når vi er færdige med at tage blodprøver, må du tage hjem, hvis du ikke har andre aftaler. Senere undersøger vi dine blodprøver og sender et svar til Afdeling for Børn og Unge. Lægerne på Afdeling for Børn og Unge vil så forklare dig og dine forældre resultatet af undersøgelsen.

Er det farligt

Den lille mængde af det radioaktive sporstof er uden bivirkninger.

Redaktør