Nyrebiopsi (​Urinvejssygdomme, klinik 1)

Her kan du læse om nyrebiopsi, og hvordan forløbet er før, under og efter.

Nyrebiopsi

Du skal have foretaget en nyrebiopsi. Ved en nyrebiopsi tages en vævsprøve fra din nyre med henblik på udredning af din nyresydom.

Undersøgelsen foretages på Afdeling for Røntgen og Skanning og tager cirka en halv time. 

Mødetid og mødested

Forud for undersøgelsen får du tilsendt et indkaldelsesbrev med mødedato, tidspunkt og mødested. 

Forberedelse 

Vær opmærksom på, at du muligvis skal have taget nye blodprøver før nyrebiopsien. Hvis dette er nødvendigt, fremgår det af det brev, du modtager.

Blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du holde pause med det før biopsien. Det aftaler du med lægen, da det er individuelt og afhænger af præparatet.

Naturmedicin

Hvis du tager fiskeolie eller anden naturmedicin, skal du holde 5 dages pause med dette inden biopsien. 

Undersøgelsen

Du ligger på et leje, og lægen lokaliserer nyren ved hjælp af ultralydsskanning. Du får lagt en lokalbedøvelse, som kan spænde lidt i huden.

Når lokalbedøvelsen virker, udtages vævsprøven med en lang kanyle. Dette mærker du enten slet ikke eller blot som et lille stød i nyren. Der tages sædvanligvis 1-2 vævsprøver, men nogle gange kan det være nødvendigt at stikke flere gange for at få en god biopsi.

Efter undersøgelsen

Du skal observeres i Urinvejssygdomme, sengeafsnit 1 eller 2 efter undersøgelsen, for at sikre at det ikke bløder fra nyren efter biopsien.

Du skal observeres i en halv time i afdelingen. Herefter skal du tilses af en sygeplejerske, og du kan blive udskrevet, hvis du har det godt. 

I sjældne tilfælde kan der forekomme komplikationer, der betyder, at dit ophold i afdelingen forlænges.

Forholdsregler efter udskrivelsen

Det er normalt, at der kan ses blod i urinen de første dage efter nyrebiopsien. Det betyder ikke noget og forsvinder i løbet af få dage.

Hvis du bliver svimmel og utilpas, får ondt i maven, kraftig blødning, blodklumper i urinen eller får feber, skal du i det første døgn efter biopsien ringe til sygeplejersken fra det sengeafsnit, du er udskrevet fra.

Efter det første døgn skal du om dagen mellem klokken 08.00-15.00 henvende dig til Urinvejssygdomme, klinik 1 eller til din egen læge. Efter klokken 15:00 skal du henvende dig hos egen læge eller på akuttelefonen 1813.

Svar på undersøgelsen

Du får svar på vævsprøven af vores læge i klinikken cirka 1-2 uger efter undersøgelsen. 

Afbud

Skulle du blive forhindret i at møde til undersøgelsen, beder vi dig give besked til klinik 1.

Redaktør