Formål med indgrebet
Nyrebækkenoperation bliver foretaget, når nyrebækkenet er udvidet på grund af en forsnævring mellem nyrebækken og urinleder. Formålet med operationen er at lindre de symptomer, du har fra nyren, for eksempel smerter eller nyresten.
Hvad er en kikkertoperation?
Ved en kikkertoperation anvendes et særligt kikkertinstrument gennem et lille hul i navlen. Kikkertkirurgi foregår i fuld narkose, så du mærker intet. Kikkerten er forsynet med lys og har et videokamera, som bringer det ’indvendige’ billede af dig op på en TV-skærm. Der fyldes luft (kuldioxid) ind i bughulen, og organerne skiller sig lidt fra hinanden, så lægen kan få overblik.
Lægen placerer 4 plastikrør i bugvæggen til instrumenterne. Rørene er ca. 1 cm tykke. Ved operationens afslutning fjernes luften fra bughulen, og sårene i maveskindet klipses.
Hvad er fordelene ved en kikkertoperation?
En åben operation af nyrebækkenet kræver et ca. 30 cm langt snit i maveskindet gennem hud og muskler. Ved en kikkertoperation kræves kun 4 små snit.
- Du er ude af sengen samme aften efter operationen, og du bliver udskrevet efter to til tre dage
- du har færre smerter efter operationen og mindre behov for smertestillende medicin
- sårene heler hurtigere, og du kan snart vende tilbage til normal aktivitet (efter en uge) og arbejde (efter to til tre uger)
- du oplever færre komplikationer og får kun små ar.
Hvordan foregår operationen?
Du får lagt et kateter via urinrøret til din blære. Kirurgen lægger et lille snit ved navlen, og kikkertinstrumentet føres ind i bughulen, som fyldes med luft. Det snævre parti på overgangen til urinlederen deles, og nu kan nyrebækken og urinleder syes sammen igen over et tyndt kateter, et såkaldt JJ-kateter.
Hvis der opstår komplikationer under indgrebet, kan det blive nødvendigt at foretage en åben operation gennem et længere snit i bugvæggen. Indgrebet varer ca. 3 timer.
Din forberedelse til operationen
Du skal spise sundt og varieret og sørge for at være i god fysisk form.
Du bør være varsom med alkohol inden operationen og følge Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser. Det er desuden en god idé at holde op med at ryge.
Hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin, skal du måske holde pause før din operation. Tal med din læge om det.
Inden operationen skal du:
- Have taget blodprøver og eventuelt et hjertediagram (EKG)
- aflevere en urinprøve til undersøgelse for eventuelle bakterier
- undersøges af en læge
- have en samtale med en sygeplejerske
- tale med en narkoselæge om bedøvelsen
- have fjernet eventuel hårvækst i operationsområdet
- have taget mål til støttestrømper (forebyggelse af blodpropper)
- have en indlæggelsessamtale med sygeplejepersonalet.
Faste og tørste
- I tidsrummet mellem kl. 02.00 og kl. 06.00 på operationsdagen må du ikke spise, men du må gerne indtage drikkevarer (undtagen juice og mælkeprodukter)
- du skal drikke 250 ml væske umiddelbart inden kl. 06.00 på operationsdagen
- fra kl. 06.00 på operationsdagen må du hverken spise eller drikke.
Ved din ankomst til sengeafsnittet skal du hjemmefra:
- Have taget et brusebad
- have taget smykker og ur af
- have fjernet eventuel neglelak og make-up
- have indtaget den medicin, du har aftalt med narkoselægen.
Før du bliver kørt til operationsstuen, skal du:
- Tage tøj på, der består af lange støttestrømper, underbukser og en hospitalsskjorte
- have identifikationsarmbånd på
- eventuelt have en blodfortyndende indsprøjtning
- eventuelt have en beroligende tablet.
Du skal fjerne kontaktlinser, men du må gerne beholde eventuelle briller, høreapparat og tandprotese på.
På operationsstuen
Du får lagt et lille plastikrør (et drop) i en blodåre. Igennem droppet får du smertestillende medicin, sovemedicin og væske under operationen.
Droppet bliver fjernet igen, når du er blevet overført til sengeafsnittet.
Efter operationen
Observation
Du bliver kørt til opvågningsafsnittet, hvor du overvåges, indtil narkosen har fortaget sig. Når du er vågen, får du information om forløbet.
På sengeafsnittet tager plejepersonalet imod dig og observerer din tilstand. Du får tilbudt drikkevarer og noget at spise.
Plejepersonalet støtter dig de første gange, du skal ud af sengen.
Kateter
Kateteret i blæren fjernes to dage efter operationen. I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt, at du får lagt kateteret igen. I så fald bliver du udskrevet med kateteret. Det fjernes igen efter 5 dage.
Dræn
Under operationen er der lagt dræn foran nyren, for at eventuelt blod i operationsområdet kan komme ud. Det fjernes anden eller tredje dag efter operationen.
Sårene
Forbindingerne kan fjernes efter det første døgn, hvis det ikke siver fra sårene. Du må gerne tage brusebad efter de første 24 timer og duppe sårene tørre.
Smerter
Du kan forvente (lette) smerter fra sårene og måske i skuldrene og maven i nogle dage efter indgrebet. Smerterne i skuldrene skyldes den gas, der er anvendt under operationen.
På grund af det indvendige JJ-kateter kan der opstå blod i urinen og trykkende smerter i nyren i forbindelse med vandladning. Du får udleveret smertestillende medicin. Hvis du stadigvæk har ondt, skal du fortælle det til plejepersonalet, så din smertebehandling kan blive tilpasset.
Kost og væske
Du må spise og drikke, som du plejer. Hvis du får kvalme, skal du fortælle det til plejepersonalet.
Aktivitet
Selvom du føler dig træt, er det meget vigtigt for det videre forløb, at du kommer ud af sengen samme dag, som du er opereret. Herefter bør du gå omkring i afdelingen flere gange, både om dagen og om aftenen. På den måde stimuleres kredsløbet, og risikoen for komplikationer mindskes.
Mave-tarm funktion
Efter længerevarende bedøvelse kan det være svært at få gang i mave-tarm- funktionen. Det er vigtigt, at du spiser og drikker til samtlige måltider. Du får desuden udleveret et mildt afføringsmiddel.
Efter udskrivelsen
Sår
Du skal undgå karbad, indtil trådene/klipsene er fjernet. Trådene/klipsene skal fjernes hos din praktiserende læge efter 10 dage.
Det første år efter operationen skal du beskytte arrene mod direkte sollys for at undgå misfarvning. Du kan evt. bruge solcreme med en høj faktor.
Aktivitet
Det er normalt at være træt de første uger efter operationen, men du må genoptage dine daglige aktiviteter i det omfang, du magter det.
Humør
Efter udskrivelsen kan små ændringer i din tilstand eller dit velbefindende udløse usikkerhed og tristhed. Humørsvingninger er imidlertid almindelige og oftest forbigående.
Indlæggelsesbevis og sygemelding
Afdelingen vil gerne udlevere et indlæggelsesbevis, men har du brug for en sygemelding, skal denne udstedes af din praktiserende læge.
Rejser
Du er ikke automatisk dækket af en almindelig rejseforsikring ved udlandsrejser efter indlæggelse/operation. Du skal derfor kontakte dit forsikringsselskab og høre nærmere.
Henvendelse ved komplikationer
Hvis du oplever komplikationer, for eksempel:
- Tiltagende smerter i maven/operationssåret
- sivning med tykt, gulligt pus fra sårene
- rødme, varme, hævelse omkring sårene.
Det første døgn efter udskrivelsen skal du ringe til sygeplejersken i det sengeafsnit, du er udskrevet fra, hvis du oplever komplikationer.
Efter det første døgn skal du om dagen henvende dig til Urinvejssygdomme, klinik 1 eller til din egen læge.
Efter klinikkens telefontid skal du henvende dig hos egen læge eller Akuttelefon 1813.
Kontrol og efterbehandling
Du vil få tilsendt/udleveret en tid til kontrol i klinikken til cirka 2 uger efter operationen. Her bliver dit videre behandlingsforløb planlagt.