Nyre og urinleder ved kikkertoperation, fjernelse af

Information om yderligere behandling efter at have fået fjernet en overfladisk blæretumor.

Formål med indgrebet

Fjernelse af nyre og urinleder foretages, når der er behov for at fjerne sygdom i nyrebækkenet eller i urinlederen. 

Det kan være på grund af mistanke om kræft eller anden sygdom i nyrebækken eller urinlederen. 

Indlæggelse

Du skal forvente at være indlagt 1-3 dage.

Nyrernes funktion

Nyrerne er en del af urinvejene og er placeret lige over taljen mod ryggen. Nyrerne har flere funktioner, blandt andet at rense blodet for affaldsstoffer. Det er også nyrerne, der opretholder kroppens væskebalance. 

Nyrerne producerer urin, som gennem urinlederen bliver ført ned i blæren. Når den ene nyre fjernes, overtager den anden nyre hele nyrefunktionen. 

Man kan leve normalt med kun en nyre. I nogle tilfælde vil en nedsat nyrefunktion medføre, at du skal leve med nogle få restriktioner på kost og medicin (se bilag bagerst i patientinformationen).

Forberedelse inden operationen

Undersøgelser og samtaler

For at gøre dig klar til operationen skal du:

 • Have taget blodprøver og evt. hjertediagram (ekg)
 • aflevere en urinprøve
 • undersøges af en læge
 • tale med en narkoselæge om bedøvelsen
 • have taget mål til støttestrømper
 • indlæggelsessamtale med sygeplejerske.

Medicin

Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du muligvis holde pause før din operation. Det aftaler vi med dig, hvis det er gældende for dig. 

Inden operationen skal du tage den medicin, som du har aftalt med narkoselægen.

Alkohol og rygning

Vi anbefaler, at du hverken ryger eller drikker op til operationen, da det øger risikoen for komplikationer. Det er vigtigt, at din krop er i god form, når du skal opereres. Du skal spise sundt og varieret og sørge for at være i god fysisk form. 

Faste

 • I tidsrummet mellem klokken 02:00-06:00 på operationsdagen, må du ikke spise, men du må gerne indtage drikkevarer (undtagen juice og mælkeprodukter)
 • du må få 250 ml klar væske umiddelbart inden klokken 06
 • fra klokken 06 på selve operationsdagen må du hverken spise eller drikke.

Personlig hygiejne

Det er vigtigt, at du er omhyggelig med hygiejnen for at undgå betændelse. Det betyder, at du hjemmefra skal

 • Fjerne evt. hårvækst i operationsområdet med en trimmer. Har du ikke en trimmer, skal du selv fjerne hårene med en skraber 1 uge før operationen. Vi fortæller dig i hvilke områder, hårene skal fjernes
 • tage et bad
 • tage smykker og ur af
 • fjerne eventuel neglelak og makeup.

Selve operationen

Fuld bedøvelse 

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du anlagt et plastikrør (et drop) i hånden. I droppet får du medicin, som får dig til at sove, og som gør, at du ikke mærker smerter.

Operationen 

Når bedøvelsen virker, lægger kirurgen 4-5 snit på cirka 1-2 cm i huden, hvor igennem kikkertinstrumenterne føres ind i bughulen. Der lægges yderligere et snit i huden på cirka 7 cm, hvor igennem nyren og urinlederen fjernes, og herefter lukkes sårene med klips.

Efter operationen - opvågningen 

Du bliver kørt til opvågningsafsnittet, hvor du observeres, indtil bedøvelsen har fortaget sig. 

På sengeafsnittet tager plejepersonalet imod dig og observerer din tilstand. Du vil få tilbudt drikkevarer og noget at spise.

Plejepersonalet vil støtte dig de første gange, du skal ud af sengen.

Komplikationer 

I forbindelse med operationen kan der opstå blødning, som kræver, at du skal have blod. 

Der kan også forekomme skader på omkringliggende væv og organer, blødning i underhuden, sårinfektion og lungebetændelse. 

Hvis der opstår komplikationer under indgrebet, kan det blive nødvendigt at foretage en åben operation, hvilket betyder, at der laves et længere snit i huden mellem navlen og ribbenskanten på cirka 30-35 cm.

Smertebehandling 

Du kan forvente (lette) smerter fra sårene og evt. i skuldrene i nogle dage efter indgrebet. Smerterne i skuldrene skyldes, at den gas, der er anvendt under operationen, kan irritere og udløse smerter i netop skuldrene.
 
Efter operationen får du smertestillende medicin, så du er i stand til at trække vejret godt igennem og kan bevæge dig uden særlige gener. Har du ondt, skal du informere plejepersonalet således, at din smertebehandling kan reguleres. 

Dræn og kateter 

Under bedøvelsen får du fået lagt et kateter i blæren. Dette skal fjernes 5. dagen efter operationen. Dette skyldes, at blæren skal have ro til at hele efter fjernelsen af urinlederen. Hvis du udskrives med kateter, skal dette fjernes hos din egen læge. Du vil blive oplært i, hvordan du skal håndtere kateteret. Du har muligvis også fået lagt et dræn, som leder overskydende blod væk. Dette fjernes som regel dagen efter operationen.

Måltider

Det kan være svært at få ordentlig gang i mavetarmfunktionen igen efter længerevarende bedøvelse, og derfor er det vigtigt, at du spiser og drikker til alle måltider. Sig til hvis du får kvalme.Vi giver dig et mildt afføringsmiddel for at få gang i mavetarmfunktionen igen. Du kan selv medbringe tyggegummi, som er med til at fremme tarmfunktionen. 

Fysisk aktivitet 

Da du har ligget længe i sengen og ikke været lige så aktiv, som du plejer, har du øget risiko for at få komplikationer, f.eks. lungebetændelse. Det er derfor vigtigt, at du trækker vejret dybt, og at du kommer ud af sengen og bevæger dig samme dag, selvom du føler dig træt. Vi anbefaler, at du går små ture i afdelingen flere gange om dagen. Vi hjælper dig i det omfang, du har brug for det.

Hvile 

Det er almindeligt at være træt efter en operation, og derfor er det vigtigt, at du får sovet om natten og hvilet i løbet af dagen. Vi anbefaler, at du og dine pårørende tager højde for dette, når I aftaler besøg.

Humørsvingninger 

Det er normalt, hvis du føler dig godt tilpas de første dage efter operationen. Herefter kan selv små ændringer i din tilstand opfattes som tilbageskridt og udløse usikkerhed og tristhed. Humørsvingningerne er helt almindelige og går oftest over igen.

Efter udskrivelsen

Når du bliver udskrevet, kan du have mange spørgsmål. Det kan i situationen være svært at overskue, om du får svar på dem alle sammen. 

Det er helt normalt, og det kan være en god ide at skrive dine spørgsmål ned under hele forløbet. 

Du får den endelige diagnose til den første ambulante kontrol efter operationen. Bekymringer over svaret kan gøre ventetiden ekstra svær for både dig og dine pårørende. Nogle kan have behov for at søge råd og vejledning, og her kan din praktiserende læge ofte hjælpe. Hvis der er tale om en kræftdiagnose, vil der være mulighed for et rehabiliteringsforløb i kommunen. 

Smertestillende medicin 

Det er en god ide, at du har smertestillende til rådighed, når du kommer hjem efter operationen. Du kan købe det i håndkøb på apoteket eller i supermarkedet.

Sårpleje 

Du må fjerne forbindingerne og tage brusebad efter det første døgn med mindre andet er aftalt med os. Dup sårene tørre efter brusebad. Du må ikke gå i karbad, indtil trådene/klipsene er fjernet.

Trådene/klipsene skal fjernes hos din egen læge efter 10 dage.

Arrene bliver pænest, hvis du beskytter dem mod solen. Vi anbefaler, at du dækker arrene med tøj det første år efter operationen og derefter er omhyggelig med at bruge solcreme med en høj faktor.

Daglige aktiviteter

Det er normalt at være træt de første uger efter operationen, og derfor bør du genoptage dine daglige aktiviteter i det omfang, du magter det. Undgå tunge løft og undgå at dyrke sport de første 4 uger efter operationen. Du bør ikke løfte over 5 kg, og du bør altid lytte til din krop. Aktiviteter og løft, som ikke generer dig eller gør ondt, er tilladelige.

Det er individuelt, hvornår du må begynde at arbejde igen, men du skal regne med cirka 4 ugers sygemelding efter operationen. 

Indlæggelsesbevis og sygemelding

Afdelingen vil gerne udlevere et indlæggelsesbevis, men har du brug for en sygemelding, skal denne udstedes af din praktiserende læge.

Rejser 

Du er normalt ikke automatisk dækket af en almindelig rejseforsikring ved udlandsrejser efter indlæggelse/operation. Du skal derfor kontakte dit rejseforsikringsselskab og høre nærmere.

Henvendelse ved komplikationer

Kontakt os hvis du oplever komplikationer. Det kan f.eks. være

 • Feber over 38,5 C
 • kvalme og opkastninger, tiltagende udspilet maveomfang
 • tiltagende smerter i maven/operationssårene
 • rødme, varme og hævelse omkring sårene
 • sivning med tykt gulligt pus fra sårene
 • smerter eller hævelse i det ene ben
 • brystsmerter eller åndenød
 • manglende afføring 5 dage efter operationen.

Det første døgn efter udskrivelsen skal du ringe til sygeplejersken i det sengeafsnit, du er udskrevet fra, hvis du oplever komplikationer.

Efter det første døgn skal du om dagen mellem klokken 08.00-15.00 henvende dig til Urinvejssygdomme, klinik 1 eller til din egen læge. 

Efter klokken 15 skal du henvende dig hos egen læge eller på akuttelefon 1813.

Kontrol og efterbehandling

Du skal have fjernet klipsene fra operationssårene hos din egen læge efter 10 dage. Du skal selv bestille tid til dette.

Du skal til kontrol i klinikken ca. 2 uger efter operationen. Til kontrollen planlægger vi dit videre behandlingsforløb.

Redaktør