Modermærkekræft med fjernelse af lymfeknude - operation (sentinel lymfeknudebiopsi)

Ved operationen fjerner vi de lymfeknuder, der er tættest på modermærkekræften, for at undersøge, om kræften har spredt sig.

Kort om operationen

Du skal opereres for modermærkekræft. Under operationen fjerner vi hud og væv omkring arret, hvor modermærkekræften sad, for at sikre, at al kræft er væk. Vi fjerner også den eller de nærmeste lymfeknuder og undersøger, om kræften har spredt sig dertil.

Overalt i huden løber der lymfebaner, som fører lymfevæske fra de forskellige områder i huden til samlinger af lymfeknuder. Det kalder vi lymfeknudestationer. Vi har lymfeknudestationer på begge sider af halsen, i begge armhuler, i begge lysker og i bughulen. Fra kroppen kan lymfevæsken gå til én eller flere lymfeknudestationer. I en lymfeknudestation er der 1-3 lymfeknuder, som vi kalder ’sentinel’. Det er de lymfeknuder, lymfevæsken først går til. Det er i disse lymfeknuder spredning af modermærkekræft sker først. Hvis vi ikke finder sygdom i de sentinelle lymfeknuder, er der stor sandsynlighed for, at der ikke er sygdom andre steder i kroppen.

Du skal forvente at komme hjem samme dag, som du bliver opereret.

Vigtig forberedelse

Du skal have skannet dine lymfeknuder

Et par dage inden operationen skal du have undersøgt, hvilke lymfeknuder i lymfesystemet vi skal fjerne. Vi laver en skintigrafi, som er en skanning, hvor vi bruger radioaktivt sporstof. Sporstoffet sprøjtes ind i huden lige omkring kræftknuden, hvis den stadig er der, eller omkring arret, hvor modermærkekræften sad. Sporstoffet gør lymfeknuden synlig på skanningsbillederne. På den måde kan vi se, hvilken lymfeknudestation og hvilke lymfeknuder lymfevæsken løber til først. Denne undersøgelse viser ikke, om der er sygdom i lymfeknuderne, men kun hvilke lymfeknuder en eventuel spredning kan være sket til. I nogle tilfælde kan vi ikke finde de sentinelle lymfeknuder, fordi skanningen ikke kan vise lymfevæskens bevægelse. Der er også tilfælde, hvor det ikke er teknisk muligt at finde lymfeknuden under operationen.

Undersøgelsen varer i alt 2-3 timer, og derefter kan du tage hjem.

Medbring din medicin og særlige hjælpemidler

Hvis du tager medicin eller bruger særlige hjælpemidler, skal du tage det med på hospitalet. Du skal medbringe medicin og hjælpemidler, så du har nok til hele din indlæggelse.

Undlad at bruge kontaktlinser

Hvis du bruger kontaktlinser, skal du tage dem ud inden operationen. Du må gerne bruge briller.

På hospitalet 

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved operationen

Du får fuld bedøvelse

Din operation foregår i fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du lagt et drop i hånden. I droppet får du medicin, så du sover og ikke mærker noget.

Operationen

Kort før din operation får du igen indsprøjtet radioaktivt stof i huden omkring det sted, hvor modermærkekræften sidder eller har siddet.
Desuden sprøjter vi blåt farvestof ind de steder, hvor du skal opereres, så vi bedre kan se den lymfeknude, vi skal fjerne. Det gør vi, når du er bedøvet. Farvestoffet efterlader en blå plet i huden, som kan være op til et år om at forsvinde. Lægen laver et snit og fjerner lymfeknuden og derefter hud og fedtvæv omkring arret fra den første operation, hvor modermærkekræften blev fjernet. Nogle gange kan vi lukke såret med huden lige rundt om, andre gange kan vi bruge løs hud fra naboområdet (lap) – og nogle gange er vi nødt til at bruge hud fra et andet sted på din krop (hudtransplantation).
Vi lukker såret med tråd og forbinding og sender væv til undersøgelse både fra området, hvor vi har fjernet lymfeknuden, og fra området, hvor vi har fjernet ekstra hud omkring modermærkekræften.

Operationen varer 1½-2 timer.

Sig til, hvis du har ondt

Hvis du har smerter, lindrer vi dem i det omfang, det er muligt. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så vi kan hjælpe dig. Det er vigtigt, at du er behandlet for smerter, så du kan trække vejret dybt, hoste og komme ud af sengen. Det er almindeligt, at du har brug for smertestillende håndkøbsmedicin de første 2-3 dage efter operationen.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

 • Blødning: Der er sjældent større blødning ved operationen. Hvis der skulle komme blødning efter operationen, kan vi som regel stoppe den ved at presse mod såret nogle minutter. Ved større blødninger kan vi blive nødt til at operere igen.
 • Betændelse: Kan som regel behandles med antibiotika,
 • Såret kan springe op eller have svært ved at hele: Det kan være nødvendigt at sy såret igen. Andre gange skal det bare hele igen af sig selv.
 • Væskeansamling: Væsken kan suges ud, uden at du behøver blive indlagt.
 • Arret kan blive grimt: Der kan være behov for at operere igen for at gøre arret pænere. Vi venter dog minimum 6 måneder for at se, om det bliver pænere af sig selv.
 • Skader på kar og nerver: Ved alle operationer kan små følenerver tage skade. Det kan gøre huden omkring arret følelsesløs eller give en ændret følesans. Det er meget sjældent, at der sker skade på større nerver eller kar.
 • Den transplanterede hud vokser ikke fast: Vi forsøger først at pleje såret, så det heler af sig selv. Lykkes det ikke, kan det blive nødvendigt med en ny hudtransplantation.

Hjemme igen

Undgå at være alene hjemme

Vi anbefaler, at du ikke er alene den første dag derhjemme, så der er nogen, der kan hjælpe dig, hvis du får det dårligt. Måske vil du også have behov for hjælp fra dine pårørende til fysisk krævende hverdagsaktiviteter.

Kontakt din egen læge, hvis der opstår komplikationer

Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

 • du får feber
 • du oplever øget hævelse eller rødme ved såret
 • såret væsker
 • du får en væskeansamling, der hvor lymfeknuderne er fjernet
 • du bløder kraftigt.

På hverdage har du også mulighed for at kontakte afdelingens sygeplejetelefon. Se under ’Kontakt’.

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Hvis du har brug for smertestillende medicin, anbefaler vi medicin med paracetamol. Ved stærkere smerter kan du tage ibuprofen sammen med paracetamol. Den smertestillende medicin kan fås i håndkøb.

Din urin kan være grøn

Det blå farvestof bliver udskilt, når du tisser, og kan farve din urin grøn det første døgn.

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad 1 døgn efter operationen. Hvis plasteret bliver vådt, skal du duppe det tørt. Hvis du har fået en hudtransplantation og har en særlig forbinding på, må den ikke blive våd. Du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal, indtil såret er helet.

Brug tapeplaster på såret

Vi anbefaler, at du bruger et tapeplaster på såret i op til 3 måneder efter operationen. Du skal selv skifte plasteret efter behov. Du kan købe plasteret på apoteket. Hvis du bliver overfølsom og oplever kløe eller rødme, skal du stoppe med at bruge plasteret.

Plej og beskyt arret

Når såret er helet, skal du beskytte arret mod direkte sol og solarium, så længe det er rødt. Det kan vare op til et år. Vi anbefaler, at du enten dækker arret med tøj eller er omhyggelig med at bruge solcreme med mindst faktor 25. Du kan desuden bruge fugtighedscreme til at gøre huden omkring arret mere smidig.

Hjælp din krop med at komme sig

De første 3 uger efter din operation anbefaler vi, at du ikke ryger, og du begrænser dit indtag af alkohol. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Praktiske forhold

Vent med at køre bil og cykle

Du skal regne med, at du tidligst kan begynde at køre bil og cykle igen 1 døgn efter operationen, og når du føler, at det er forsvarligt. Det afhænger dog af, hvor på kroppen du er blevet opereret.

Forholdsregler for fysisk aktivitet

Du skal skåne kroppen og kun gradvist genoptage dine aktiviteter. De første 2 uger skal du tage den med ro, men du må fx gerne gå korte ture og lave mad og lignende. Når sårene er helet – som regel efter 2-3 uger - kan du begynde at støvsuge, købe ind og generelt fokusere på at komme tilbage til samme bevægelighed som før operationen.

Det er individuelt, hvornår man kan begynde at dyrke motion. De fleste kan begynde på let motion efter 3-4 uger og hård fysisk træning efter 6-8 uger.

Få fjernet tråde

Hvis du er syet med tråde, der skal fjernes, skal du have disse fjernet cirka 2 uger efter operationen. Det sker enten ved en opfølgende aftale hos os eller hos din egen læge.

Du får svar på vævsprøverne ved en samtale

Hvis du har fået fjernet lymfeknuder, får du svar på vævsprøverne ved en samtale efter cirka 2 uger. Ved denne aftale fortæller vi dig også om fremtidige kontroller og skanninger.
Hvis modermærkekræften viser sig at have spredt sig til en eller flere sentinelle lymfeknuder, vil du blive henvist til Afdeling for Kræftbehandling til eventuel medicinsk behandling, som kan nedsætte risiko for tilbagefald af sygdommen. I nogle få tilfælde vil vi anbefale en større operation med fjernelse af flere lymfeknuder i den pågældende lymfeknudestation.

Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem til samtalen. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med til samtalen.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Redaktør