Modermærkekræft - operation

Ved operationen fjerner vi hud og fedtvæv omkring arret fra modermærket.

Kort om operationen

Du skal opereres for modermærkekræft. Under operationen fjerner vi hud og væv omkring kræftknuden, hvis den stadig er til stede, eller arret, hvor din modermærkekræft er fjernet. Det gør vi for at sikre, at al kræft er væk, og for at mindske risiko for at det kan komme igen.

Du skal forvente at komme hjem samme dag, som du bliver opereret.

Vigtig forberedelse

Medbring din medicin og særlige hjælpemidler

Hvis du tager medicin eller bruger særlige hjælpemidler, skal du tage det med på hospitalet. Du skal medbringe medicin og hjælpemidler, så du har nok til hele din indlæggelse.

På hospitalet 

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi opererer dig, men huden er bedøvet. Du vil derfor ikke føle smerte, men du kan mærke berøring og tryk.

Operationen

Når bedøvelsen virker, laver lægen et snit og fjerner hud og fedtvæv omkring arret fra modermærket. Nogle gange kan vi lukke såret med huden lige rundt om, andre gange kan vi bruge løs hud fra naboområdet (lap) – og nogle gange er vi nødt til at bruge hud fra et andet sted på din krop (hudtransplantation). Vi lukker såret med tråd og forbinding.

Operationen varer cirka 1 time.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

  • Blødning: Der er sjældent større blødning ved operationen. Hvis der skulle komme blødning efter operationen, kan vi som regel stoppe den ved at presse mod såret nogle minutter. Ved større blødninger kan vi blive nødt til at operere igen.
  • Betændelse: Kan som regel behandles med antibiotika.
  • Såret kan springe op eller have svært ved at hele: Det kan være nødvendigt at sy såret igen. Andre gange skal det bare hele igen af sig selv.
  • Arret kan blive grimt: Der kan være behov for at operere igen for at gøre arret pænere. Vi venter dog minimum 6 måneder for at se, om det bliver pænere af sig selv.
  • Skader på kar og nerver: Ved alle operationer kan små følenerver tage skade. Det kan gøre huden omkring arret følelsesløs eller give en ændret følesans. Det er meget sjældent, at der sker skade på større nerver eller kar.
  • Den transplanterede hud vokser ikke fast: Vi forsøger først at pleje såret, så det heler af sig selv. Lykkes det ikke, kan det blive nødvendigt med en ny hudtransplantation.

Hjemme igen

Kontakt din egen læge, hvis der opstår komplikationer

Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

  • du får feber
  • du oplever øget hævelse eller rødme ved såret
  • såret væsker
  • du bløder kraftigt.

På hverdage har du også mulighed for at kontakte afdelingens sygeplejetelefon. Se under ’Kontakt’

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Hvis du har brug for smertestillende medicin, anbefaler vi medicin med paracetamol. Ved stærkere smerter kan du tage ibuprofen sammen med paracetamol. Den smertestillende medicin kan fås i håndkøb.

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad 1 døgn efter operationen. Hvis plasteret bliver vådt, skal du duppe det tørt. Hvis du har fået en hudtransplantation og har en særlig forbinding på, må den ikke blive våd. Du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal, indtil såret er helet.

Brug tapeplaster på såret

Vi anbefaler, at du bruger et tapeplaster på såret i op til 3 måneder efter operationen. Du skal selv skifte plasteret efter behov. Du kan købe plasteret på apoteket. Hvis du bliver overfølsom og oplever kløe eller rødme, skal du stoppe med at bruge plasteret.

Plej og beskyt arret

Når såret er helet, skal du beskytte arret mod direkte sol og solarium, så længe det er rødt. Det kan vare op til et år. Vi anbefaler, at du enten dækker arret med tøj eller er omhyggelig med at bruge solcreme med mindst faktor 25. Du kan desuden bruge fugtighedscreme til at gøre huden omkring arret mere smidig.

Hjælp din krop med at komme sig

De første 2 uger efter din operation anbefaler vi, at du ikke ryger, og du begrænser dit indtag af alkohol. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Praktiske forhold

Undgå at være alene hjemme

Vi anbefaler, at du aftaler at få hjælp fra dine pårørende til fysisk krævende hverdagsaktiviteter.

Vent med at køre bil og cykle

Du skal regne med, at du tidligst kan begynde at køre bil og cykle igen 1 døgn efter operationen, og når du føler, at det er forsvarligt. Det afhænger dog af, hvor på kroppen du er blevet opereret.

Forholdsregler for fysisk aktivitet

Du skal skåne kroppen og kun gradvist genoptage dine aktiviteter. De første 2 uger skal du tage den med ro, men du må fx gerne gå korte ture og lave mad og lignende. Når sårene er helet – som regel efter 2-3 uger - kan du begynde at støvsuge, købe ind og generelt fokusere på at komme tilbage til samme bevægelighed som før operationen.

Det er individuelt, hvornår man kan begynde at dyrke motion. De fleste kan begynde på let motion efter 3-4 uger og hård fysisk træning efter 6-8 uger.

Få fjernet tråde

Hvis du er syet med tråde, der skal fjernes, skal du have disse fjernet 1-2 uger efter operationen. Det sker enten ved en opfølgende aftale hos os eller hos din egen læge.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Redaktør