Mitomycin for patienter i klinikken, blæreskylning med

Information om hvordan blæreskylning med Mitomycin for patienter i klinikken foregår, forberedelse og mulige bivirkninger.

Om behandlingen

Blæreskylning med Mitomycin anvendes til behandling af godartede celleforandringer i urinblæren. Mitomycin er en cellegift, som ødelægger de syge cellers arvemasse (DNA) og dermed mindsker risikoen for tilbagefald af sygdommen.

Behandlingen foregår ambulant 1 gang om ugen i 8 uger. Behandlingen varer hver gang 2 timer.

Forberedelse

Du bør undgå at drikke væske et par timer inden og under behandlingen for at undgå, at du skal lade vandet, imens behandlingen foregår. Du bliver ved hvert besøg bedt om at aflevere en urinprøve for at sikre, at du ikke har blærebetændelse. Har du blærebetændelse, udsætter vi behandlingen.

Behandlingen

Vi fører et tyndt kateter gennem urinrøret og ind i blæren. Væsken fyldes via kateteret ind i blæren, og herefter fjernes kateteret. Væsken skal forblive i blæren længst muligt - dog højst 2 timer. Ved vandladningstrang inden 2 timer er det vigtigt, at du henvender dig til en sygeplejerske i klinikken. Du må ikke lade vandet direkte ned i toilettet.

Efter skylningen skal du opholde dig i klinikken i 2 timer. Medbring gerne læsestof.

Ved første vandladning efter behandlingen, skal du være ekstra opmærksom på hygiejne.

Vask hænderne og underlivet omhyggeligt for at undgå akut hududslæt. Forholdsreglerne gælder kun ved første vandladning efter blæreskylningen.

Efter vandladningen er behandlingen slut, og du kan tage hjem. Sørg for at drikke rigeligt de første par timer.

Vi gør opmærksom på, at sygeplejersken er iført mundbind og handsker under behandlingen, da Mitomycin er miljøfarligt.

Bivirkninger ved behandlingen

De hyppigste bivirkninger efter skylningerne er symptomer på blære-betændelse i form af hyppige vandladninger og svie ved vandladning. Hvis symptomer på blærebetændelse fortsætter i flere dage, skal du kontakte klinikken og få undersøgt din urin for bakterier.

Det første døgn efter skylning kan du have blod i urinen. Det er helt normalt, men fortsætter det, skal du nævne det ved næste skylning.

Det er helt normalt og ufarligt, at din urin kan være blålig det første døgn efter behandlingen.

Forholdsregler

  • Behandlingen kan have betydning for dit seksualliv. Du bør anvende kondom ved seksuel aktivitet under behandlingen samt 6 måneder efter.
  • Er du gravid, skal du oplyse det til lægen. Mitomycin gives ikke til gravide pga. risiko for medfødte misdannelser, når det anvendes under graviditet.
  • Hvis du er kvinde i den fødedygtige alder, bør du anvende prævention i hele behandlingsperioden og 6 måneder efter for at undgå graviditet, da Mitomycin kan medføre arvelig genetisk skade.
  • Hvis du er mand, skal du undgå at gøre en kvinde gravid under behandlingen samt 6 måneder efter.

Kontrol og efterbehandling

Du skal have foretaget en kikkertundersøgelse af blæren 4 måneder efter behandlingen.

Henvendelse ved komplikationer

Du skal i dagtimerne henvende dig til Urinvejssygdomme, klinik 1 eller din praktiserende læge. Om aftenen, natten, i weekenden og på helligdage skal du ringe til Akuttelefonen 1813. Herfra kan du blive henvist til nærmeste akutmodtagelse.

Redaktør