Milten, strålebehandling af

Til patienter der skal modtage strålebehandling af milten.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Strålebehandling af milten

Du skal inden for den nærmeste fremtid begynde strålebehandling mod milten.

Du skal have _____ behandlinger. Der gives sædvanligvis ikke behandling i weekender og på helligdage.

Lægesamtaler

Du skal til lægen én gang om ugen. Derudover vil der en gang om ugen også være en læge med ved behandlingen, for at vurdere miltens størrelse i forhold til stråleområdet. Du skal desuden have taget blodprøver 1-2 gange om ugen.

Planlægning af strålebehandlingen

Inden du kan begynde strålebehandlingen, skal du have foretaget en CT-scanning. Det er en røntgenundersøgelse, der udføres med en CT-scanner. I få tilfælde kan det være nødvendigt at lave en støtteform, som gør, at du ligger godt. Det er nemlig vigtigt, at du ligger på samme måde under alle behandlingerne. Vi tatoverer nogle små prikker på din hud, som skal bruges til alle behandlingerne. Selve scanningen tager 5 minutter. Samlet tager forberedelserne til strålebehandlingen ca.1 time. Derefter kan du gå hjem.

Sådan foregår strålebehandlingen

Behandlingen foregår i klinikken og tager ca. 15 minutter hver gang. Den første dag du skal have strålebehandling, er der sat en halv time af til samtale med en sygeplejerske/radiograf.

Her får du uddybende information og svar på eventuelle spørgsmål. Du får også udleveret et mødekort med de datoer og tidspunkter, hvor du skal møde til behandling.

Ved selve strålebehandlingen er der to specialuddannede sygeplejersker/radiografer, der indstiller apparatet og giver behandlingen. Behandlingspersonalet hjælper dig med at blive lejret (ligge) så godt som muligt. De indstiller apparatet ved hjælp af specielt laserlys ud fra de tatoverede prikker, du har fået.

Ved den første behandling får du taget røntgenbilleder, så vi er sikre på, at du ligger fuldstændig korrekt. Hvis vi kan se, at du ikke ligger rigtigt, justerer vi ved at flytte behandlingslejet eller ved at lejre dig på ny. Selve strålebehandlingen tager ca. 2-3 min.

Behandlingen er helt smertefri. Strålerne kan ikke mærkes og ikke ses. Du vil kunne høre en svag summen fra apparatet, mens det producerer strålerne, og du vil også kunne høre, når apparatet ændrer position.

Forholdsregler under strålebehandlingen

Du må:

 • tage brusebad (brug evt. uparfumeret sæbe)
 • duppe huden tør
 • have hudvenligt tøj på f.eks. bomuld eller silke på det bestrålede område
 • gerne fortsætter med dine sædvanlige fysiske aktiviteter. Dog er det vigtigt, at du stopper ved ubehag og smerter
 • tage en almindelig vitaminpille og andet evt. lægeordineret medicin.

Du bør undgå at:

 • ryge - søg råd og vejledning hos personalet om rygestop
 • få direkte sol eller solarium på det bestrålede område et år efter endt strålebehandling
 • anvende plaster inden for behandlingsområdet
 • tage karbad, gå i klorvand eller tage havbad, så længe din hud er påvirket af strålebehandlingen
 • tage antioxidanter f.eks. Q 10 eller C-vitaminer
 • bruge parfumeret creme eller sæbe på det bestrålede område.

Bivirkninger

Strålebehandling kan give bivirkninger. Bivirkningerne er individuelle og kan variere meget fra person til person. Ved strålebehandling mod milten er bivirkningerne i reglen få og milde.

Hudgener Behandlingen kan medføre, at huden i det bestrålede område bliver rød/irriteret og begynder at klø.

Diarre Behandlingen kan give diarre og kolikagtige smerter. Dette kan afhjælpes enten ved hjælp af kosten eller ved at tage medicin, som kan stoppe diarreen. Medicinen udleveres af os.

Kvalme Behandlingen kan give kvalme og eventuelt opkastninger. Dette kan afhjælpes ved at tage kvalmestillende medicin i forbindelse med behandlingen. Medicinen udleveres af os.

Mad og drikke Det er vigtigt at drikke rigeligt (2-3 liter dagligt). Undgå kaffe og fed og krydret mad, hvis du har diarre. Spis gerne ris, pasta, og drik Coca–Cola eller Seven-Up. Der findes mange gode kostråd. Tal med os om det. Vær opmærksom på, at du ikke taber dig.

Smerter Mod smerter anbefales at tage 1gr. Panodil (højst 4 gange daglig).

Træthed Mange patienter, der får strålebehandling, oplever en kronisk træthed, der ikke forsvinder efter en god nats søvn. Trætheden kan påvirke mange ting, og det vil ofte hjælpe at tale med nogen om det. Fortæl dine pårørende og personalet, hvordan trætheden påvirker dig.

Samliv Tiden omkring strålebehandlingen er en psykisk belastet periode med angst, spekulationer og usikkerhed vedrørende fremtiden. Det manglende psykiske overskud medfører ofte, at seksuallivet i en periode går i stå. Kræftens Bekæmpelses pjece ”Kræft og seksualitet” sætter fokus på emnet. Pjecen er gratis og står i venteværelset.

Tal med os om bivirkninger

Vi vil kunne give dig råd og vejledning om, hvordan dine gener kan lindres. Derudover er det vigtigt at tale om bivirkningerne ved lægesamtalerne.

Efter endt strålebehandling

Bivirkningerne vil ofte være mest udtalte i slutningen af strålebehandlingen og den følgende uge. Det er derfor nødvendigt at fortsætte med at lindre generne, som under behandlingen. Generne vil herefter aftage gradvis. På grund af øget pigmentering kan huden her, i nogle tilfælde ved solbadning blive mere brun end resten af kroppen. Vi råder dig til, at du bruger solcreme med høj faktor, når det er svært at undgå direkte sol det første år efter endt strålebehandling.

Redaktør