Methotrexat, behandling med

Til patienter med Mola og Choriocarcinom.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Mola og Choriocarcinom behandles hovedsageligt med stoffet Methotrexat. Behandlingen har været anvendt i mange år, og stoffet kan gives enten som tabletter eller som indsprøjtning. Da optagelsen af Methotrexat i tarmen kan være lunefuld, anvender vi her behandling som indsprøjtning, hvilket ikke giver flere bivirkninger.

Før behandling 

Inden behandlingen starter, får du foretaget en ultralydsscanning af underlivet, et røntgenbillede af lungerne og blodprøver. I nogle tilfælde bliver der også foretaget scanninger af lungerne. 

Behandling

Kemoterapien gives i en blodåre via et drop i armen. Behandlingerne gives i klinikken hver uge - nogle gange dog hver anden uge. Behandlingen varer ca. 1 time, hvorefter du kan gå hjem. 

Methotrexat er et meget giftigt stof, hvis der ikke gives ”modgift”. Denne gives i form af tabletter med Leukovorin og Natriumbicarbonat. Det er meget vigtigt, at du får disse tabletter, da bivirkningerne ellers kan blive livsfarlige. 

Du skal tage Natriumbicarbonat tabletter 4 gange daglig, fra den dag du får Methotrexat og 4 dage i alt. Leukovorintabletterne skal du tage 1. gang 24 timer efter Methotrexat og derefter hver 6. time i alt 8 gange.

Varighed af behandlingen

Som regel gives der behandling, indtil niveauet af hormonet Humant choriongonadotropin (HCG) er normalt, og så gives der én serie til. 

Bivirkninger

Kemoterapi kan skade både normale celler og kræftceller. Du vil derfor kunne opleve bivirkninger, men det må understreges, at de fleste patienter finder behandlingen relativt let at komme igennem. 

Knoglemarv  Der kan ses forbigående påvirkning af knoglemarven, som kan resultere i et fald i antallet af hvide blodlegemer og blodplader, samt i blodmangel. Et fald i de hvide blodlegemer kan give nedsat immunforsvar og medføre feber og infektion. For få blodplader kan give næseblødning, blødning fra tandkød eller blødning i huden. 

Vigtigt!

  • Ved feber over 38,5 grader eller blødninger er det vigtigt at kontakte afdeling. 

Blodmangel  kan give symptomer i form af træthed, svimmelhed, øresusen og åndenød. Knoglemarven retter sig af sig selv, og som regel er blodprøverne normale, når man kommer til næste kemoterapi. 

Kvalme og opkastninger  I forbindelse med behandlingen og de efterfølgende dage kan du blive utilpas med kvalme og opkastninger, men der findes i dag meget effektiv behandling mod dette, og du får udleveret forebyggende medicin. 

Slimhinder  i øjne, næse, mund, svælg og tarm kan blive irriterede, og du kan få gener som mavesmerter og diarre. Hvis symptomerne opstår, kan de afhjælpes med medicin.

Under kemoterapien vil nogle kvinder opleve, at menstruationerne stopper, risikoen for dette er større, jo ældre man er. Hos langt de fleste kommer menstruationerne i gang igen, og man kan blive gravid, når behandlingen er overstået. 

Det er vigtigt at beskytte sig mod graviditet under behandlingen. Du skal heller ikke blive gravid i perioden 1 år efter behandlingen, da vi skal følge din sygdom med måling af niveauet for HCG, som også stiger ved graviditet. 

Som en effekt af behandlingen kan man opleve den ”bivirkning”, at der kommer kraftig blødning fra skeden i dagene efter behandlingen. Det skyldes, at de syge celler bliver slået meget hurtigt ihjel, og så står der af og til et helt skelet af blodkar tilbage, der kan begynde at bløde. 

Det er vigtigt, at du kontakter afdelingen, hvis der forekommer blødning af mere end menstruationsstyrke. Hvis du har spredning af sygdommen til andre organer, kan der også ses blødning derfra, og så skal du også kontakte os. 

Som en anden effekt af behandlingen kan man se stigning af HCG-niveauet i dagene efter. Det skyldes, at de syge celler dør, og deres indhold af HCG svømmer ud i blodet. 

Det er vigtigt, at du drikker rigeligt i dagene efter behandlingen, og du skal undgå alkohol, fordi det kan forsinke udskillelsen af Methotrexat. 

Forholdsregler under behandlingen

Under behandlingen må du leve så tæt på det normale som muligt. Det vil sige, at du må spise og drikke, hvad du har lyst til og påtage dig de opgaver, som du synes, du kan overkomme. 

Det vigtigste er, at du husker at tage Leukovorin- og Natriumbicarbonattabletterne. Du må omgås andre mennesker, som du plejer, inklusiv have seksuelt samkvem, men du må ikke blive gravid. 

Hos nogle patienter fraråder vi dog seksuelt samkvem, hvis der er udtalt tendens til blødning.

De fleste har brug for at være sygemeldt under behandlingen og et par måneder efter.

Opfølgning

Før hver behandlingsserie bliver du undersøgt af en læge og får taget blodprøver. Opfølgning i forhold til behandlingens effekt på din sygdom foregår ved måling af HCG i blodet. Kun i sjældne tilfælde er det nødvendigt med scanninger. 

Efter afslutning af behandlingen skal der tages blodprøver hver 14. dag i 2 måneder, derefter hver 2. måned i et år. Du behøver normalt ikke komme herind og tale med en læge, men kan få taget blodprøverne på et lokalt sygehus eller hos egen læge. Det er vigtigt, at resultatet af blodprøverne sendes herind, så vi kan holde øje med dig. 

Når der er gået et år, må du gerne blive gravid, men du skal så bare have kontrolleret HCG-niveauet, når du har født, for at man kan være sikker på, at HCG-niveauet bliver normalt igen.

Redaktør