Malign hypertermi, information om undersøgelse for

Her finder du information om, hvordan undersøgelsen for malign hypertermi foregår, og hvordan du behandler dit sår.

Undersøgelsen

Undersøgelsesforløbet strækker sig over to dage. 

Indlæggelsesdagen (mandag)

På indlæggelsesdagen skal du møde kl. 12.30 på Kvindesygdomme, sengeafsnit 1. Opgang 1, 15. etage.

Efter modtagelsen kommer du til at tale med en læge, som skriver journal og laver en helbredsundersøgelse. I gennemgår sammen forløbet. 

Du kan overnatte på afsnittet. Hvis du overnatter et andet sted, skal du møde kl. 7.15 på afsnittet på operationsdagen (tirsdag).

Om Kvindesygdomme, sengeafsnit 1

I Dansk malign hypertermi center har vi ikke vores eget sengeafsnit, og derfor låner vi en sengestue på Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler i forbindelse med din undersøgelse. Der er mulighed for, at du kan 
have en pårørende med, som kan overnatte på afsnittet sammen med dig. Pårørende kan købe mad i caféen, der ligger i hospitalets forhal. 

Operationsdagen (tirsdag)

Af hensyn til sikkerheden ved bedøvelsen er det vigtigt, at din mave er tom – og du skal derfor faste fra midnat. Du må dog gerne drikke vand frem til kl. 06.00 på operationsdagen.

Du bliver kørt til operationsstuen i en seng. På operationsstuen bliver du bedøvet og får taget muskelprøven (biopsien) - et lille stykke muskel fra ydersiden af låret. Muskelstykket bliver undersøgt på vores speciallaboratorium.

Efter operationen kommer du til opvågning i afsnittet ”Opvågning”, hvor du ligger, indtil bedøvelsen har fortaget sig. Herefter kommer du tilbage til Kvindesygdomme, sengeafsnit 1.

Om eftermiddagen kommer lægen og taler med dig om undersøgelsens resultat og det videre forløb, samt hvordan du skal pleje såret.

Du modtager også (evt. senere pr. brev) et skriftligt svar på undersøgelsen og dokumentation for indlæggelsen. Hvis undersøgelsen viser, at det er nødvendigt, får du også et advarselskort.

Dagen efter operationen (onsdag)

Du kan tage hjem efter morgenmad, og når du har fået skiftet din forbinding. Du må ikke selv køre bil hjem efter undersøgelsen. Hvis du har udgifter til transporten til og fra Herlev Hospital, skal du selv lægge pengene 
ud, men du kan efterfølgende få rejseudgifterne (tog på 2.klasse eller bus) refunderet på dit lokale hospital. Husk at gemme kvitteringerne.

Pleje af såret 

For at undgå problemer med såret efter muskelbiopsien og for at få det pænest mulige ar anbefaler vi dig følgende:

Tag det roligt de første dage. Du kan sagtens støtte på benet, men undgå at gå meget og især bevægelser, der strækker lårmuskelen meget.

I den første uge efter operationen er det en god ide at have den elastiske forbinding om låret om dagen. Elastikbindet beskytter og aflaster musklen.

Undgå helt at bade de første 2 døgn. Herefter kan du tage brusebad og i forbindelse med dette, skifte plasteret. Lad de inderste brune 
plastre blive siddende, til de falder af eller til der er gået 10 dage.

Undgå karbad og svømmehal i de første 14 dage.

Undgå idræt de første 14 dage. Hvis du udøver idræt, hvor der er en stor risiko for slag/stød mod låret, anbefaler vi, at du holder 3-4 ugers pause. Når du genoptager idræt kan du anvende det elastiske bind i den første tid.

Dit sår er syet med tråd, der langsomt opløses af kroppen. Trådene skal derfor ikke fjernes i traditionel forstand. I underhuden er du også blevet syet med tråd der opløses. I nogen tilfælde vil kroppen afstøde en knude i stedet for at opløse den, og den vil efter nogle måneder (3-5) ”bevæge” sig ud af arret. Hvis 
dette sker, så klip mest muligt af tråden af og sæt plaster over såret, så det ikke hænger fast i tøjet. 

Undgå at få direkte sol på arret det første år. Anvend et plaster over arret eller shorts. Sollyset irriterer den sarte hud i arret, hvilket kan føre til at arret bliver mere tydeligt.

Redaktør