Lymfeknuder på halsen - fjernelse

Ved operationen fjerner vi lymfeknuder på halsen og en del af det omkringliggende fedt og væv og sender det til undersøgelse.

Dine lymfeknuder skal fjernes, da du har spredning af kræftceller til én eller flere af lymfeknuderne på halsen. Her kan du læse om operationen og hvad du skal være opmærksom på før og efter din operation.

Kirurgisk fjernelse af lymfeknuderne er den mest effektive behandling ved spredning af kræftsygdom til disse.

Før din operation

Hvis du ryger

Undersøgelser viser, at rygning medfører dårligere sårheling og større risiko for infektion. Det er derfor vigtigt, at du stopper med at ryge mindst 6 uger før operationen og tidligst begynder igen 3 uger efter operationen.

Hvis det er nødvendigt for dig at bruge nikotin-erstatninger i form af f. eks tyggegummi eller plaster, må du gerne det.

Hvis du skal opereres, så du ikke kan nå at holde 6 ugers pause før din operation, så gælder det, at selv kortvarigt rygestop er bedre en intet rygestop.

Hvis du drikker alkohol

Vi anbefaler at du ikke drikker alkohol i mindst 4 uger før din operation og frem til dagen, hvor du skal have fjernet dine tråde.
Hvis du drikker selv små mængder alkohol, kan det medføre en større risiko for infektioner i dine sår, problemer med blødning og hjerte- lungeproblemer.

Hvis du skal opereres, så du ikke kan nå at holde 4 ugers pause før din operation, så gælder det, at selv kortvarigt stop eller nedsat forbrug af alkoholindtag er at foretrække.

Hvis du får medicin

Får du blodfortyndende medicin, eksempelvis Hjertemagnyl, Kodimagnyl, Marevan eller Brufen, skal din medicin tilpasses inden din operation. Det er derfor vigtigt, at vi får alt at vide om den medicin, som du tager.
Hvis du er i tvivl, så spørg os.

Din operation

Du er under operationen fuldt bedøvet og operationen varer cirka 3-5 timer afhængig af omfanget af de lymfeknuder, der skal fjernes.
Som regel vil du få et ar på siden af halsen, fra foran øreflippen og ned til den forreste del af kravebenet.

Ved operationen fjerner kirurgen de relevante lymfeknuder på halsen. Der fjernes også en stor del af fedtvævet.
Såret syes direkte sammen. Du får lagt 1-2 dræn til at suge vævsvæske og blod op fra såret.

Bivirkninger og mulige komplikationer

Lymfeknuderne fjernes med det omgivende fedt og bindevæv i et nøje fastlagt område på halsen.
De små følenerver, som giver følesans på halsen fjernes også ved operationen. Dette gør at din følesans på siden af halsen inklusiv øret er meget nedsat eller helt er væk efter operationen. Følesansen vil med tiden blive bedre, men du kan risikere at følesansen aldrig kommer helt igen.
Din hals vil på grund af det fjernede væv føles mindre fyldig end på den ikke-opererede side.

Heling af såret kan tage lang tid, da hudlapperne, som lukkes henover hulrummet efter det fjernede væv, er skrøbelige. Risikoen for dette er øget ved rygning og sukkersyge.

Hvis der opstår blodansamling kan det blive nødvendigt at åbne operationssåret for at fjerne ansamlingen. Dette sker i fuld bedøvelse. Der kan også opstå betændelse i såret. Dette behandles med antibiotika, eller hvis der er tale om en byld ved at udtømme betændelsen.

Der er en lille risiko for at beskadige blodkarrene, da blodkar og nerver på halsen frilægges. I ganske få tilfælde opstår der blødning, som kræver en blodtransfusion.
Ofte vil frilægningen betyde at der vil være forbigående nedsat funktion i de berørte nervegrenene, men der er også risiko for blivende nedsat funktion. Der er således risiko for at beskadige nervegrene, som kan føre til forbigående eller blivende nedsat bevægelighed og smerter i skulderen, hængende underlæbe, hæshed og synkebesvær.

Endelig er der risiko for, at der i hulrummet efter det fjernede væv samler sig lymfevæske. En lille ansamling vil forsvinde af sig selv, men bliver den for stor kan det blive nødvendigt at suge væsken ud ved hjælp af en lille kanyle.

Efter din operation

Efter operationen er det sammensyede sår som regel dækket af en beskyttende bandage.
Du vil være hævet og lidt øm omkring arret de første 1-2 uger efter operationen. Din hud omkring arret kan også være misfarvet pga. blodudtrædninger.

Genoptræning efter operationen

Du får udleveret en pjece med genoptræningsøvelser. Øvelserne skal du lave for at genoptræne din bevægelighed.

Fjernelse af dræn

Det ene dræn fjernes normalt efter et par dage, det andet dræn, når produktionen af vævsvæske og blod er aftaget betydeligt.
Et døgn efter sidste dræn er fjernet kan du gå i brusebad, men karbad, svømmehal og havbad frarådes indtil trådene er fjernet.

Indlæggelsestid

Du skal regne med at være indlagt i 5-7 døgn. Din indlæggelsestid afhænger blandt andet af, hvor meget væske og blod der suges op i drænene.

Når du er kommet hjem

Det kan være en god ide, hvis du ikke er alene hjemme de første dage efter du er kommet hjem fra hospitalet. Hvis det er muligt så få en pårørende til at hjælpe dig med de praktiske gøremål.

Du kan opleve smerter, derfor er det en god ide at du inden operationen køber smertestillende medicin. Det kan eksempelvis være Panodil, som du kan få i håndkøb.

Fjernelse af tråde

Dine tråde bliver normalt fjerne efter 2 uger enten ved en kontrol på Plastikkirurgi, klinik 1 eller hos din egen læge.

Sygemelding

Du skal melde dig syg i mindst 2-3 uger efter operationen.
De første ca. 2 måneder efter operationen må du ikke dyrke sport.

Klinisk kontrol

Du skal til en kontrol på Plastikkirurgi, klinik 1. Du får en tid, inden du bliver udskrevet fra hospitalet

Solbadning

Du skal undgå at få sol på dine ar mindst 6 måneder efter din operation. Idet solen kan gøre arrene tykkere og mørkere. Det er bedst, hvis du dækker dine ar med tøj. Du kan også dække dine ar med plaster eller smøre med solcreme. Du skal smøre solcreme på flere gange dagligt, og solcremen skal have en høj solfaktor (minimum faktor 20).

Kontakt efter din operation

Det er vigtigt, at du ved, hvem du skal kontakte, hvis der i dagene efter du har forladt hospitalet opstår komplikationer.

Om dagen skal du kontakte din praktiserende læge, som har fået at vide, du er blevet udskrevet og har fået informationer om din operation og hvordan dit efterfølgende forløb er planlagt.
Om aftenen og natten skal du ringe til akuttelefonen på telefon 1813. Dog kan du i akutte tilfælde indtil 2 dage efter udskrivelsen tage kontakt direkte til Plastikkirurgi, Sengeafsnit 1. Vi henstiller dog til, at henvendelse så vidt muligt foregår til Plastikkirurgi, klinik 1 i hverdage mellem kl. 8:00 og 10:00 på telefon 38 68 54 44 - tryk 3.

Alle vores patientinformationer er også tilgængelige på afdelingens hjemmeside via dette link: www.herlevhospital.dk/patientinfo-plastikkirurgi.

Redaktør