Lymfeknuder i armhulen - fjernelse

Ved operationen fjerner vi lymfeknuderne i armhulen og en del af det omkringliggende fedt og væv og sender det til undersøgelse.

Kort om operationen

Du skal have fjernet alle lymfeknuder i armhulen. Vi fjerner lymfeknuderne og en del af fedtvævet rundt om lymfeknuderne.

Du skal være på hospitalet i 2-7 dage.

Du skal forvente, at huden i din armhule kommer til at føles mindre fyldig, der hvor vi fjerner lymfeknuderne. Såret kan være lang tid om at hele, da huden er meget skrøbelig. Cirka 1 ud af 10 får en kronisk hævet arm på grund af lymfevæske, som hober sig op.

På hospitalet 

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved operationen

Du får fjernet hår

Du skal have fjernet eventuelt hår fra armhulen. Vi vejleder dig i at fjerne hårene, så der ikke kommer rifter i huden, som øger risikoen for betændelse.

Du får fuld bedøvelse

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du lagt et drop i hånden. I droppet får du medicin, så du sover og ikke mærker noget.

Operationen

Når bedøvelsen virker, laver lægen et snit i din armhule i den side, som kræftcellerne har spredt sig til. Vi fjerner lymfeknuderne og en del af det omkringliggende fedt og væv og sender det til undersøgelse.

Vi lukker såret med tråd og forbinding. Vi lægger to dræn for at fjerne overskydende væske og blod fra såret.

Operationen varer 2-3 timer.

Du får blodfortyndende medicin

Vi giver dig en indsprøjtning med blodfortyndende medicin hver aften under indlæggelsen. Medicinen forebygger blodpropper.

Sig til, hvis du har ondt

Hvis du har smerter, lindrer vi dem i det omfang, det er muligt. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så vi kan hjælpe dig. Det er vigtigt, at du er behandlet for smerter, så du kan trække vejret dybt, hoste og komme ud af sengen. Det er almindeligt, at du har brug for smertestillende medicin 1-2 uger efter operationen.

Du får fjernet dræn

Det ene dræn fjernes som regel efter to dage, og det andet fjernes, når der kommer under 30-50 ml væske og blod gennem et døgn. Det er almindeligt at blive udskrevet med 1 dræn, som man har i 1-2 uger. Vi viser dig, hvordan du selv skal tømme det, når du er hjemme. Drænet skal tømmes dagligt.

Du får øvelser med hjem

Efter operationen får du en pjece med øvelser, så du kan genoptræne din bevægelighed.

Vi taler med dig om udskrivelsen

Vi taler med dig om, hvordan din hverdag vil være, når du er hjemme igen, så vi eventuelt kan kontakte kommunen, hvis du får brug hjælp.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

 • Betændelse i såret: Der kan gå betændelse i såret. Hvis det sker, kan det behandles med antibiotika.
 • Hævet væv og ophobning af væske: Lymfesystemet tager ofte skade under operationen som en naturlig følge af, at vi fjerner en stor del af lymfenetværket. Det kan give ophobning af væske, som viser sig ved hævelse af lymfevæske under huden. Hvis det sker, kan vi suge væsken ud med en nål og en sprøjte uden bedøvelse i ambulatoriet.
 • Blodansamling: Huden omkring armhulen kan være øm og hævet, og du kan få blå mærker eller en blodansamling under huden. Det forsvinder som regel af sig selv. I sjældne tilfælde skal blodansamlingen fjernes ved en mindre operation.
 • Skade på nerverne: Nerverne i det opererede område kan tage skade og give smerter eller føleforstyrrelser i form af øget eller nedsat følelse eller helt ophævet følesans. I få tilfælde kan skaden være permanent.
 • Nedsat bevægelighed i skulderen: Operationen kan skade nerverne til skulderen og armens muskulatur. I nogle tilfælde kan det give varig nedsat bevægelighed i skulderen. Der kan også være en midlertidig påvirkning af nerverne af skulderen og armen på grund af den måde, som armen ligger på under operationen.
 • Blødning: Det kan i meget sjældne tilfælde bløde så meget under operationen, at du får brug for en blodtransfusion

Hjemme igen

Undgå at være alene hjemme

Vi anbefaler, at du ikke er alene den første dag derhjemme, så der er nogen, der kan hjælpe dig med fysisk krævende hverdagsaktiviteter.

Kontakt din egen læge, hvis der opstår komplikationer

Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

 • du får feber
 • du oplever øget hævelse eller rødme ved såret
 • såret væsker
 • såret gaber eller springer op
 • du får en væskeansamling i armhulen.

På hverdage har du også mulighed for at kontakte afdelingens sygeplejetelefon. Se under ’Kontakt’

Du kan være øm og hævet

Det er normalt at være øm og hævet omkring såret efter operationen. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol mod ømheden.

Du kan få misfarvning af huden

Det er normalt at få misfarvning af huden, som ligner et blåt mærke. Det forsvinder som regel efter 7-10 dage.

Tøm dit dræn dagligt

Hvis du ikke har fået fjernet dræn på hospitalet, skal du tømme dit dræn dagligt. 

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad et døgn efter operationen, men du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal, indtil såret er helet, da det øger risikoen for betændelse. Såret dækkes af et tyndt plaster. Du skal duppe såret forsigtigt med et rent håndklæde eller en ren vaskeklud, når du tørrer dig, og gerne lufttørre lidt, før du tager tøj på.

Lav øvelser og genoptag gradvist dine hverdagsaktiviteter

Du bør dagligt lave de øvelser, som beskrevet i pjecen ”Øvelser efter fjernelse af lymfeknuder i armhulen”, du har fået med hjem. Du kan også finde pjecen på www.regionh.dk/2f3.
Øvelserne forebygger hævelse og hjælper til at opnå fuld bevægelighed og funktion i den opererede side.

Genoptag gradvist dine daglige gøremål, men undgå grovere rengøring som at støvsuge, vaske gulv, slå græs og pudse vinduer med den opererede arm i cirka 3-4 uger efter operationen. Du kan begynde at dyrke motion 4-6 uger efter operationen.

Undgå tunge løft

Du skal undgå tunge løft i 4 uger efter operationen. Derefter kan du løfte som før.

Plej og beskyt arret

Når såret er helet, skal du beskytte arret mod direkte sol og solarium, så længe det er rødt. Det kan vare op til et år. Vi anbefaler, at du enten dækker arret med tøj eller er omhyggelig med at bruge solcreme med mindst faktor 25. Du kan desuden bruge fugtighedscreme til at gøre huden omkring arret mere smidig.

Hjælp din krop med at komme sig

De første 3 uger efter din operation anbefaler vi, at du ikke ryger, og du begrænser dit indtag af alkohol. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Praktiske forhold

Sygemelding

Du kan starte på arbejde eller i skole igen, når du føler dig parat til det. For de fleste er det efter cirka 2-4 uger, men det afhænger af dit arbejde. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge. Tal med din læge om, hvornår du kan gå i gang med at arbejde, og om du eventuelt skal begynde på nedsat tid.

Vent med at køre bil og cykle

Du skal regne med, at du tidligst kan begynde at køre bil igen efter cirka 2 uger. Du kan cykle igen 3-4 uger efter operationen, og når du føler, at det er forsvarligt.

Få fjernet tråde

Du skal have fjernet tråde 2-3 uger efter operationen. Det sker ved en opfølgende aftale hos os.

Du får svar på undersøgelsen ved en samtale

Du svar på undersøgelsen af de lymfeknuder, du har fået fjernet, ved en samtale efter 2 uger. Ved denne samtale fortæller vi dig også om fremtidige kontroller og skanninger og om eventuel medicinsk efterbehandling.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Få mere viden

Kræftens Bekæmpelse tilbyder fællesskab, råd og støtte til patienter og pårørende.
Du finder foreningen på www.cancer.dk.

Redaktør