Lymfekirtlerne på underkroppen, strålebehandling af

Til patienter der skal modtage strålebehandling af lymfekirtlerne på underkroppen.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Strålebehandling af lymfekirtlerne på underkroppen

Du skal inden for den nærmeste tid begynde strålebehandling af lymfekirtlerne på underkroppen. 
Du skal have _____ behandlinger.

Der gives sædvanligvis ikke behandling i weekender og på helligdage.

Både ved planlægning af strålebehandlingen og ved selve behandlingen, er det vigtigt, at du er ordentligt behandlet for smerter, da du skal kunne ligge stille på lejet i 10-30 minutter. Du kan eventuelt tage ekstra smertestillende medicin ½-1 time inden CT-scanningen strålebehandlingen.

Lægesamtaler

Når den planlagte strålebehandling er afsluttet, henviser vi dig til opfølgning hos din egen læge eller den henvisende afdeling.

Planlægning af strålebehandlingen

Inden du kan blive strålebehandlet, skal du have foretaget en CT-scanning, så vi kan planlægge strålebehandlingen. Efter CT-scanningen tatoverer vi 4 små prikker på din hud.

Dem bruger vi til at sikre, at du ligger på samme måde ved alle behandlingerne, som du gjorde ved CT-scanningen. Selve scanningen tager ca. 5 minutter.

I få tilfælde kan det være nødvendigt at lave en støtteform, som gør, at du ligger godt. Samlet tager forberedelserne til strålebehandlingen ca. 30-45 minutter. Herefter kan du gå hjem eller afvente den planlagte behandling, hvis den skal foregå samme dag.

Sådan foregår strålebehandlingen

Strålebehandlingen foregår i klinikken. Den første dag du skal have strålebehandling, er der sat en halv time af til en modtagelsessamtale med behandlingspersonalet. Her får du uddybende information og svar på eventuelle spørgsmål. Du får også udleveret et mødekort med datoer og tidspunkter for dine behandlinger.

Første strålebehandling tager ca. 45 minutter og øvrige strålebehandlinger tager ca. 15 minutter pr. gang. Behandlingspersonalet hjælper dig med at blive lejret, blandt andet ved hjælp laserlys og de tatoverede prikker, du har fået lavet ved planlægningen af strålebehandlingen.

Ved den første behandling får du taget digitale røntgenbilleder, så vi er sikre på, at du ligger fuldstændig korrekt. Selve strålingen tager ca. 2-3 min.

Behandlingen er helt smertefri. Strålerne kan ikke mærkes og ikke ses. Du vil kunne høre en svag summen fra apparatet, mens det giver strålerne og du vil også kunne høre og se, når apparatet ændrer position.

Forholdsregler under strålebehandlingen

Du må:

  • tage brusebad - bruge uparfumerede hudplejeprodukter
  • gerne fortsætte med dine sædvanlige fysiske aktiviteter. Dog er det vigtigt. at du stopper ved ubehag og smerter
  • tage lægeordineret medicin.

Du bør undgå at:

  • ryge 
  • få direkte sol eller solarium på det bestrålede område et år efter endt strålebehandling 
  • anvende plaster inden for behandlingsområdet
  • tage karbad, gå i klorvand eller tage havbad, så længe din hud er påvirket af strålebehandlingen
  • tage antioxidanter f.eks. Q 10 eller C-vitaminer
  • bruge parfumerede hudplejeprodukter.

Bivirkninger

Strålebehandling kan give bivirkninger. Bivirkningerne er individuelle og kan variere meget fra person til person. Ved bestråling af bækkenet rammes blære og tarm, og du vil derfor kunne få bivirkninger derfra.

Hud Behandlingen kan medføre, at huden i det bestrålede område bliver rød/irriteret og begynder at klø. Vær især opmærksom på de steder, hvor der er hudfolder, f.eks. i lysken og mellem ballerne. Her er det vigtigt, at huden holdes ren og tør. Opstår der hudproblemer, vil behandlingspersonalet vejlede dig i hudpleje. Som følge af behandlingen kan hårvæksten i det bestrålede område mindskes eller ophøre.

Blære Hyppigere vandladning med svien kan forekomme. Hvis du får strålebehandling for at stoppe blødning fra blæren, skal du være opmærksom på, at der ved vandladning, kan komme samlinger af størknet blod. Det er ikke farligt, men får du problemer med at lade vandet, skal du søge hjælp hos os.

Mave Behandlingen kan give diarre og kolikagtige smerter. Det kan afhjælpes enten ved hjælp af kosten eller ved at tage medicin, som kan stoppe diarreen. Medicinen udleveres af personalet. Hvis du i forvejen har hård mave, er det vigtig, at dette løses i samråd med os.

Smerter Uro i maven og smerter kan afhjælpes med smertestillende medicin.

Træthed Mange patienter, der får strålebehandling, oplever en kronisk træthed, der ikke forsvinder efter en god nats søvn. Trætheden kan påvirke mange ting, og det vil ofte hjælpe at tale med nogen om det. Fortæl dine pårørende og os, hvordan trætheden påvirker dig.

Samliv Tiden omkring strålebehandlingen er en psykisk belastende periode med angst, spekulationer og usikkerhed vedrørende fremtiden. Det manglende psykiske overskud medfører ofte, at seksuallivet i en periode går i stå. Kræftens Bekæmpelses pjece ”Kræft og seksualitet” sætter fokus på emnet. Pjecen er gratis og står i venteværelset. Tal med os om dine bivirkninger. Vi vil kunne give dig råd og vejledning om, hvordan dine gener kan lindres.

Efter endt strålebehandling

Bivirkningerne vil ofte være mest udtalte i slutningen af strålebehandlingen og den følgende uge. Det er derfor nødvendigt at fortsætte med at lindre generne, som under behandlingen. Generne vil herefter aftage gradvist. På grund af øget pigmentering kan huden her, i nogle tilfælde ved solbadning blive mere brun end resten af kroppen. Vi råder til, at du bruger solcreme med høj faktor, når det er svært at undgå direkte sol det første år efter endt strålebehandling.

Redaktør