Lymfekirtler, fjernelse af ved kikkertoperation

Information om hvordan fjernelse af lymfekirtler ved kikkertoperation foregår, forberedelser før operation og vigtige forholdsregler efter.

Formål med operationen

Fjernelse af lymfekirtler på begge sider af prostatakirtlen, foretages for at undersøge om prostatakræften har spredt sig. Operationen foretages typisk inden stillingtagen til strålebehandling.

Hvordan foregår operationen?

Der anvendes et særligt kikkertinstrument. Kirurgen lægger et lille snit i navlen og kikkertinstrumentet føres ind i bughulen. Kikkerten er forsynet med lys og monteret med et videokamera, som bringer det ”indvendige” billede af dig op på en tv-skærm.

Bughulen fyldes med luft (kuldioxid), som får organerne til at skille sig lidt fra hinanden, så kirurgen kan få overblik. Der laves yderligere 2-3 små snit i maveskindet, og herigennem indføres operationsinstrumenterne. Lymfekirtlerne langs de store blodkar i bækkenet findes og fjernes.

Af tekniske årsager kan det være nødvendigt at skære sædlederne over. Det betyder, at du efterfølgende vil være steril. Ved operationens afslutning fjernes luften fra bughulen og sårene i maveskindet hæftes med få sting/clips.

Operationen foregår i fuld bedøvelse, og du får lagt et blærekateter.

Operationen varer ca. 1,5 time.

Hvis der opstår komplikationer under indgrebet, kan det blive nødvendigt at foretage en åben operation gennem et længere snit i bughulen nedenfor navlen.

Fordele ved kikkertkirurgi

Traditionel kirurgi kræver et ca. 15 cm langt snit i bugvæggen gennem hud og muskler. Ved en kikkertoperation kræves kun 5 små snit på ca. 1 cm.

 • Du er ude af sengen samme aften efter operationen, og du kan udskrives næste dag.
 • Du har færre smerter efter operationen og mindre behov for smertestillende medicin.
 • Sårene heler hurtigere.
 • Du oplever færre komplikationer og får kun små ar.
 • Du vender hurtigere tilbage til normal aktivitet.

Din forberedelse til operationen

Hvis du er i blodfortyndende behandling, skal du måske holde pause med medicinen inden operationen. Tal med lægen om dette.

Det er vigtigt, at din krop er i god form, når du skal opereres.

Du skal spise sundt og varieret og sørge for at være i god fysisk form. Du kan læse mere om kost før operation i patientinformationen ”Kost og operation”.

Du bør være forsigtig med alkohol, ligesom det er en god ide at stoppe med at ryge.

Ved journaloptagelsen skal du:

 • Have taget blodprøver og evt. hjertediagram (EKG).
 • Aflevere en urinprøve til undersøgelse for evt. bakterier.
 • Undersøges af en læge.
 • Tale med en narkoselæge om bedøvelsen.

Faste

 • Efter kl. 02 må du ikke længere spise, men gerne indtage drikkevarer (undtagen mælkeprodukter og juice).
 • Vi anbefaler, at du drikker 250 ml. tynd væske umiddelbart inden kl. 6.
 • Fra kl. 6 på selve operationsdagen må du hverken spise eller drikke.
 • Hvis der er særlige fasteregler for dig, aftales dette med narkoselægen.
 • Der er ingen specielle regler omkring rygning.

Operationsdagen

På operationsdagen viser sygeplejepersonalet dig til rette i afdelingen og informerer om indlæggelsesforløbet.

Inden du bliver kørt til operation, skal du:

 • Have et Klyx (lille lavement).
 • Have fjernet evt. hårvækst i operationsområdet.
 • Tage ur og andre smykker af.
 • Have været i brusebad hjemmefra.
 • Iklæde dig rent tøj, bestående af lange elastiske strømper, underbukser og en hospitalsskjorte.
 • Have identifikationsarmbånd på.
 • Have en blodfortyndende indsprøjtning.

Du skal fjerne evt. kontaktlinser, men må gerne beholde evt. briller, høreapparat og tandprotese på.

På operationsgangen

Du får lagt et lille plastikrør (et drop) i en blodåre. I droppet får du smertestillende medicin og sovemedicin samt væske under operationen.

Efter operationen

Du bliver kørt til opvågningsafsnittet, hvor du overvåges, indtil narkosen har fortaget sig. Når du er vågen, får du information om forløbet.

På sengeafsnittet tager plejepersonalet imod dig og observerer din tilstand. Du får tilbudt drikkevarer og noget at spise.

Plejepersonalet støtter dig de første gange, du skal ud af sengen.

Dagene efter operationen

Kateter

Kateteret i blæren fjernes samme dag eller dagen efter operationen.

Sårene

Forbindingerne kan fjernes efter det første døgn, hvis det ikke siver fra sårene. Du må gerne tage brusebad efter de første 24 timer og duppe sårene tørre.

Du skal undgå karbad, indtil trådene/klipsene er fjernet. Trådene/klipsene skal fjernes hos din praktiserende læge efter 10 dage.

Det første år efter operationen skal du beskytte arrene mod direkte sollys for at undgå misfarvning. Du kan evt. bruge solcreme med en høj faktor.

Smerter

Du kan forvente (lette) smerter fra sårene og evt. i skuldrene i nogle dage efter indgrebet. Smerterne i skuldrene skyldes den gas, der er anvendt under operationen.

Du får smertestillende medicin i form af Paracetamol og Ibuprofen. Har du ondt, skal du informere plejepersonalet således, at din smertebehandling kan reguleres.

Kost og væske

Du må spise og drikke, som du plejer. Hvis du får kvalme, skal du informere plejepersonalet.

Aktivitet

Selvom du føler dig træt, er det meget vigtigt for det videre forløb, at du kommer ud af sengen samme dag, som du er opereret. Herefter bør du gå omkring i afdelingen flere gange, både om dagen og om aftenen. På den måde stimuleres kredsløbet, og risikoen for komplikationer mindskes.

Mave-tarm funktion

Efter længerevarende bedøvelse kan det være svært at få gang i mave-tarmfunktionen. Det er vigtigt, at du spiser og drikker til samtlige måltider og bevæger dig omkring så meget som muligt. Du får desuden udleveret et mildt afføringsmiddel.

Efter udskrivelsen

Det er normalt at være træt de første uger efter operationen, men du må genoptage dine daglige aktiviteter i det omfang, du magter det. Efter udskrivelsen kan små ændringer i din tilstand eller dit velbefindende udløse usikkerhed og tristhed. Humørsvingninger er imidlertid almindelige og oftest forbigående.

Fysisk aktivitet

Tunge løft, sport og seksuel aktivitet bør undgås i 1 uge.

Indlæggelsesbevis og sygemelding

Afdelingen vil gerne udlevere et indlæggelsesbevis, men har du brug for en sygemelding, skal din praktiserende læge udstede denne.

Henvendelse ved komplikationer

Hvis du oplever komplikationer, for eksempel:

 • Feber.
 • Tiltagende smerter i maven/operationsområdet.
 • Sivning med tykt, gulligt pus fra sårene.
 • Rødme, varme, hævelse omkring sårene.

Det første døgn efter udskrivelsen skal du ringe til sygeplejersken i det sengeafsnit, du er udskrevet fra, hvis du oplever komplikationer.

Efter det første døgn skal du om dagen henvende dig til Urinvejssygdomme, klinik 1 eller til din egen læge.

Efter klinikkens telefontid skal du henvende dig hos egen læge eller på Akuttelefonen 1813.

Klinisk kontrol

Du møder i Urinvejssygdomme, klinik 1 efter ca. 14 dage. Her får du svar på mikroskopien og dit videre behandlingsforløb bliver planlagt.

Udskrivningssamtale

For at sikre dit videre forløb skal du inden udskrivelse have en udskrivningssamtale med en læge, hvor du bliver informeret om eventuel videre kontrol og behandling, henvendelse ved komplikationer, samt du får udleveret en medicinliste med den medicin, du skal tage efter udskrivelsen. Det er derfor vigtigt, at du forbereder eventuelle spørgsmål til lægen og, at du venter med at forlade afdelingen, indtil disse ting har fundet sted.

Vi har tilrettelagt vores daglige aktiviteter således, at udskrivningssamtalen kan finde sted med så kort ventetid som muligt. Akut arbejde vil dog kunne medføre ventetid, men afdelingen håber på din tålmodighed.

Redaktør