Løst og hængende maveskind - operation

Ved operationen løsner vi maveskindet og fjerner overskydende hud og fedtvæv.

Kort om operationen

Du skal have fjernet løs hud på maven ved en operation. Vi løsner dit maveskind og fjerner overskydende hud og fedtvæv. Vi strammer eventuelt også slappe mavemuskler op. Strækmærker i huden kan ikke fjernes.

Du skal forvente at være på hospitalet i 1-2 dage.

Det endelige resultat af operationen er først tydeligt efter 3-6 måneder, når vævet er faldet til. Du skal forvente, at huden giver sig, selvom huden var meget stram lige efter operationen. Du får et ar på tværs af maven fra hofte til hofte lige over kønsbehåringen. Du vil også få et ar omkring din navle. Arrene vil være røde i begyndelsen, men de blegner oftest efter 6-12 måneder.

Vigtig forberedelse

Forbered din krop på operationen

Inden operationen skal du forberede din krop, så du styrker dit immunforsvar og mindsker risikoen for komplikationer. Det er vigtigt, at du spiser sundt, dyrker motion og undgår alkohol de sidste 2 uger inden operationen.
Du må ikke ryge de sidste 6 uger før din operation. Hvis du ryger, kan vi ikke gennemføre operationen. Hvis det er nødvendigt for dig at bruge nikotinerstatning i form af fx tyggegummi eller plaster, må du gerne det.
Hvis du er overvægtig med et BMI over 25, vil vi i de fleste tilfælde ikke operere dig. Tal med din egen læge om, hvordan du kan tabe dig inden operationen.

Læs om, hvordan du bedst forbereder din krop på operationen på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’Livsstil – vigtigt for dit behandlingsresultat’.

Køb smertestillende medicin før din operation

Vi anbefaler, at du køber smertestillende håndkøbsmedicin med paracetamol, så du har den til de første dage hjemme.

På hospitalet 

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved operationen

Lægen tegner med en tusch på din hud

Som forberedelse til operationen tegner lægen med en tusch på din hud, mens du står op. Det sker muligvis dagen før operationen.

Du får fuld bedøvelse

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du lagt et drop i hånden. I droppet får du medicin, så du sover og ikke mærker noget.

Operationen

Når bedøvelsen virker, foretages en fedtsugning for at løsne huden. Derefter laver lægen et snit fra hofte til hofte over dit kønsben og løsner huden op til kanten af ribbenene. Lægen fjerner overskydende hud og fedtvæv, og dine mavemuskler strammes eventuelt op og sys sammen. Undervejs løsner lægen også din navle og syr den fast igen.
Såret lukkes med selvopløselig tråd. Til sidst sætter vi plaster og forbinding på.
Du får også et komprimerende mavebælte på.
I nogle tilfælde lægger vi et dræn i hver side af maven for at fjerne overskydende væske og blod fra såret.

Operationen varer cirka 2-3 timer.

Sig til, hvis du har ondt

Hvis du har smerter, lindrer vi dem i det omfang, det er muligt. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så vi kan hjælpe dig. Det er almindeligt, at du har brug for smertestillende medicin 1-2 uger efter operationen.

Vi fjerner dræn og kateter

Hvis du har fået lagt et blærekateter under bedøvelsen, fjerner vi det, når du selv kan gå på toilettet. Hvis du har fået lagt dræn, fjerner vi drænene, når de ikke længere er nødvendige.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

 • Brede ar: Syningen ved såret kan gå op på grund af infektion, dårlig heling af såret eller dødt væv. Hvis syningen går op, skal såret hele af sig selv. Det kan tage fra uger til måneder og kan give et tydeligere ar end ellers.
 • Dødt fedtvæv: Hvis du er overvægtig, er der øget risiko for, at du udvikler dødt fedtvæv. Fedtvæv har dårlig tilførsel af blod. Den dårlige blodforsyning gør, at såret er længere om at hele.
 • Blødning: Der kan opstå en blødning i såret, der i nogle tilfælde kræver en ny operation.
 • Betændelse i såret: Der kan gå betændelse i såret. Hvis det sker, kan det oftest behandles med antibiotika.  
 • Navlen er forskudt: Navlen kan nogle gange være forskudt lidt til den ene side og ikke sidde lige i midtlinjen.
 • Trådene kan bevæge sig ud gennem arret: De selvopløselige tråde, som såret lukkes med indvendigt, kan bevæge sig ud gennem arret. Det er ganske ufarligt. Der kan komme små huller omkring de hvide tråde, som kan forveksles med orme. Hullerne lukker sig, når trådene er afstødt

Hjemme igen

Kontakt din egen læge, hvis der opstår komplikationer

Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

 • du får feber
 • du oplever øget hævelse eller rødme ved såret
 • såret væsker
 • såret gaber eller springer op.

På hverdage har du også mulighed for at kontakte afdelingens sygeplejetelefon. Se under ’Kontakt’

Pas på såret, når du bader

Du kan tage brusebad og vaske dig forsigtigt 1 døgn efter operationen. Du må først gå i karbad, havvand eller svømmehal, når sårene er helt lukkede efter cirka 2-3 uger.

Brug plaster på såret

Vi anbefaler, at du bruger et papirplaster på såret i mindst 3 måneder efter operationen. Plasteret gør, at arret bliver fladere og mindre rødt. Hvis limen i plasteret generer dig, kan du bruge plaster med silikone.

Brug mavebælte

Du får udleveret 1 mavebælte hos os, men vi anbefaler, at du selv køber et tilsvarende, så du kan skifte det, når du kommer hjem.
Du skal benytte mavebæltet i 8 uger.

Genoptag gradvist dine hverdagsaktiviteter

Du skal skåne området, hvor du har fået fjernet hud, og kun gradvist genoptage dine aktiviteter. Du må tidligst begynde at dyrke motion, når både hævelsen er forsvundet, og sårene er helet.

2-4 uger efter operationen kan du:

 • cykle forsigtigt
 • gå tur i et roligt tempo.

8 uger efter operationen kan du:

 • begynde at løbe
 • dyrke anden motion, hvor du bliver forpustet

Undgå tunge løft

Hvis du har fået strammet dine mavemuskler op, skal du skåne området omkring såret i 8 uger efter operationen. I den første måned må du ikke løfte tunge ting over 2 kilo i hver hånd. I løbet af den næste måned må du løfte og belaste området omkring såret mere, men først efter 6 uger må du genoptage almindelige hverdagsaktiviteter.

Du kan være øm, hævet og få misfarvning af huden

Det er normalt være øm, hævet og få misfarvning af huden på maven, som ligner et blåt mærke. Det forsvinder som regel efter 2-3 uger.

Du kan opleve nedsat følelse på maven

Det er normalt at have nedsat følesans på mavens hud de første uger til år efter operationen. Det forsvinder som regel af sig selv. I enkelte tilfælde vil den nedsatte følelse være permanent.

Pas på solen

Du skal undgå sol på arret de første 12 måneder efter operationen. I den tid er huden særligt udsat for solskoldning og kan blive mørk. Den mørke farve vil ikke forsvinde igen. Vi anbefaler, at du bruger en solcreme med høj faktor eller tøj, der dækker dit ar.

Hjælp din krop med at komme sig

De første 2 uger efter din operation må du ikke ryge, og du skal begrænse dit indtag af alkohol. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Praktiske forhold

Behov for hjælp

Måske vil du have behov for hjælp fra dine pårørende til fysisk krævende hverdagsaktiviteter, fx indkøb, madlavning, rengøring, børnepasning og hundeluftning.

Sygemelding

Du kan starte på arbejde eller i skole igen cirka 2-3 uger efter operationen, men hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Kom til kontrol

Efter din operation bliver du tilbudt at komme til opfølgende kontrol hos os. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital eller fysisk post. Du skal til kontrol 3 måneder efter din operation. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Få mere viden

Redaktør