Løs hud efter stort vægttab - operation

Ved operationen fjerne vi løs hud efter et stort vægttab.

Kort om operationen

Du skal have fjernet løs hud et eller flere steder på kroppen efter et stort vægttab. Hvis du har behov for operationer, som ikke er beskrevet her, bliver det aftalt med lægen.

Du skal forvente at være på hospitalet i 1-2 dage afhængigt af operationen.

Det endelige resultat af operationen er først tydeligt efter 3-6 måneder. Du skal forvente, at huden giver sig, selvom huden var meget stram lige efter operationen. Der vil også altid komme ar. Arrene vil være røde i begyndelsen, men de blegner oftest efter 6-12 måneder.

Inden du bliver godkendt til operation

Hvis du ønsker en operation i offentligt regi, men ikke opfylder kravene, kan du selv vælge at betale for din operation på et privathospital, hvis du opfylder deres krav til operation.

Du skal opfylde flere krav for at blive opereret

Du skal have tabt dig 15 BMI-point eller mere. BMI står for Body Mass Index og angiver, hvor du placerer dig på en skala:

 • Undervægtig: BMI er mindre end 18,5
 • Normalvægtig: BMI er mellem 18,5-24,9
 • Overvægtigt: BMI er mellem 25-30
 • Fed: BMI er større end 30
 • Svært fed: BMI er større end 35
 • Ekstremt fed: BMI er større end 40.

Dit BMI bliver beregnet som din vægt i kilo divideret med din højde gange din højde i meter.

Et andet krav er, at dit udseende adskiller sig meget fra det normale for din aldersgruppe.
For at få tilbudt en operation skal den løse hud give dig funktionelle problemer. Det betyder, at du fx har problemer med fugt i hudfolderne, kan danne sår eller får svampeinfektioner. Det kan fx også være, at du har problemer med at sidde eller den løse hud kommer i klemme.

Du skal have et BMI under 30

Risikoen for komplikationer stiger, hvis du har et BMI over 30. Undersøgelser viser, at risikoen for komplikationer stiger, hvis kroppens lag af fedt er for tykt. Du kan derfor ikke blive opereret, hvis dit BMI er over 30. Du skal muligvis også have et lavere BMI for at få et resultat, som du er tilfreds med rent kosmetisk.

Du skal stoppe med at ryge

Hvis du ryger, kan vi ikke gennemføre operationen. Risikoen for komplikationer stiger markant, hvis du ryger. Du skal holde op med at ryge 6 uger før din operation. Hvis det er nødvendigt at bruge nikotinerstatninger som fx tyggegummi eller plaster, må du gerne det.

Nogle sygdomme øger risikoen for komplikationer

Hvis du lider af sygdomme som fx diabetes, KOL, hjertelungesygdom, bindevævslidelser eller lidelser, hvor du får immundæmpende medicin, kan det have betydning for risikoen for komplikationer. Vi taler med dig om, hvorvidt en operation er realistisk for dig.
Nogle sygdomme gør, at der er for stor en risiko ved, at du kommer i fuld bedøvelse. Af den grund kan vi i nogle tilfælde ikke tilbyde dig en operation.

Forholdsregler, hvis du har fået en gastric bypassoperation

Hvis du har fået en gastric bypassoperation, har din krop svært ved at optage vitaminer og mineraler. Der skal gå minimum 18 måneder efter operationen (gastric bypass, gastric-sleeve eller gastric-banding), før du kan blive opereret for løs hud.
Du skal også have en stabil vægt, så dit væv er færdigt med at trække sig sammen. Du skal derfor have haft en stabil vægt i mindst 6 måneder.
Hvis du har tabt dig ved at ændre din kost og motionere, skal din vægt også have været stabil i mindst 6 måneder.

Patientskole

Før din forundersøgelse skal du deltage i et orienterende møde, som vi kalder for ’patientskole’. Det er obligatorisk at deltage.

Forundersøgelse

Du indkaldes til en aftale, hvor du taler med en læge om, hvilken operation der kan hjælpe dig. Nogle har behov for en enkelt operation, mens andre har behov for flere. Lægen afgør, hvilken operation du kan tilbydes ud fra funktionelle problemer. Vi tilbyder ikke kosmetiske operationer.

Du får også taget billeder af din krop uden tøj på. Billederne bliver brugt til vurdering før og efter din operation. Billederne bruges også, hvis lægen skal drøfte din sag med sine kolleger. Hvis du giver dit samtykke, vil vi meget gerne have mulighed for at bruge billederne til undervisning, foredrag eller videnskabelige artikler. Hvis vi får din tilladelse til at anvende billederne, sørger vi for at skjule dit ansigt og særlige kendetegn.

Hvis du har brug for flere operationer, skal der gå mindst 3 måneder mellem hver operation. Efter en operation på nedre mave, nedre ryg, yderlår samt baller (beltlipektomi) eller en operation på øvre ryg samt omkring brystkassen (øvre kropsløft) skal der gå 6 måneder. Vi vurderer altid den første operation og eventuelle komplikationer, inden du får en tid til den næste operation.

Blodprøver

Inden du kan blive godkendt til operation, skal du have taget en række blodprøver. Blodprøverne kan tages på alle sygehuse og blodprøvelaboratorier i Region Hovedstaden eller hos din egen læge. Du skal have taget blodprøver for at sikre, at du ikke mangler vitaminer og mineraler. Du må ikke mangle vitaminer og mineraler, hvis du skal have en større operation.

Du skal have taget blodprøverne, inden du henvises til os. I nogle tilfælde er der behov for at få taget nye blodprøver på Herlev Hospital, og der kan også være behov for, at du kommer til samtale med en læge fra Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Hvis lægen godkender, at du skal opereres, vil du få tilsendt en dato for operationen. Du får den aktuelle ventetid oplyst af lægen. Hvis vi ikke kan overholde behandlingsgarantien, er der mulighed for, at du bliver viderehenvist til behandling på et privathospital, som vi samarbejder med.

Vigtig forberedelse før operationen

Forbered din krop på operationen

Inden operationen skal du forberede din krop, så du styrker dit immunforsvar og mindsker risikoen for komplikationer.
Læs om, hvordan du bedst forbereder din krop på operationen på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’Livsstil – vigtigt for dit behandlingsresultat’.

Samtaler og eventuelle prøver før operationen

Cirka 1 uge før operationen taler vi med dig om dit forløb, bedøvelsen og selve operationen. Du skal eventuelt også have taget nye blodprøver. Du skal regne med ventetid mellem de forskellige samtaler og eventuel blodprøvetagning. Herefter kan du tage hjem.

I nogle tilfælde skal man have taget en blodprøve dagen inden operationen. Vi fortæller, hvad der gælder for dig.

Aftal at få praktisk hjælp af en pårørende

Vi anbefaler, at du bliver hentet af en pårørende, der kan følge dig hjem og hjælpe dig bagefter. Du må ikke selv køre bil eller cykle, før du har din fulde førlighed igen. Det er også vigtigt, at du forbereder at få hjælp til fx indkøb, madlavning, rengøring, børnepasning og hundeluftning.

Køb smertestillende medicin før din operation

Vi anbefaler, at du køber smertestillende håndkøbsmedicin med paracetamol, så du har den til de første dage hjemme.

På hospitalet 

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved operationen

Du får fjernet hår

Du skal have fjernet eventuelt hår fra operationsområdet. Vi vejleder dig i, hvordan og hvornår det skal gøres.

Lægen tegner med en tusch på din hud

Som forberedelse til operationen tegner lægen med en tusch på din hud, mens du står op. Det sker muligvis dagen før operationen.

Du får fuld bedøvelse

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du lagt et drop i hånden. I droppet får du medicin, så du sover og ikke mærker noget.

Operationen – løst og hængende maveskind (udvidet)

Når bedøvelsen virker, foretages en fedtsugning for at løsne huden. Derefter laver lægen et snit fra hofte til hofte over kønsbenet og løsner huden op til kanten af ribbenene. I enkelte tilfælde laver vi et lodret snit ned ad maven, når det løse maveskind fjernes. Lægen fjerner overskydende hud og fedtvæv.
Undervejs løsner lægen også din navle og syr den fast igen. Hvis du har hængende hud over kønsdelene, løftes huden op og syes fast til bugvæggen.
Såret lukkes med selvopløselig tråd. Til sidst sætter vi plaster og forbinding på. Du får også et strammende mavebælte på.

Under operationen får du eventuelt lagt dræn, som oftest bliver fjernet dagen efter operationen.

Operationen varer 2-3 timer.

Operationen – løs hud på mave og ryg (beltlipektomi)

Når bedøvelsen virker, foretages en fedtsugning for at løsne huden. Herefter fjerner lægen et hudstykke på den nederste del af din ryg. Når huden sys sammen, vil dette medføre et løft af dine baller. Det hjælper til, at huden bevæger sig mindre, når du fx sidder. Såret lukkes med selvopløselig tråd.

Vi vender dig om på ryggen og foretager en fedtsugning for at løsne huden. Derefter laver lægen et snit fra hofte til hofte over kønsbenet og løsner huden op til kanten af ribbenene. I enkelte tilfælde laver vi et lodret snit ned ad maven, når det løse maveskind fjernes. Lægen fjerner overskydende hud og fedtvæv.
Undervejs løsner lægen også din navle og syr den fast igen. Hvis du har hængende hud over kønsdelene, løftes huden op og syes fast til bugvæggen.
Såret lukkes med selvopløselig tråd. Til sidst sætter vi plaster og forbinding på. Du får også et strammende mavebælte på.

Under operationen får du eventuelt lagt dræn, som oftest bliver fjernet 1-2 dage efter operationen.

Operationen varer 4-5 timer.

Operationen – løs hud på øvre ryg og brystkassen (øvre kropsløft)

Når bedøvelsen virker, løsner lægen med et snit huden fra siden af brystkassen og tværs over den øverste del af ryggen og fjerner overskydende hud.

Operationen kan eventuelt kombineres med en brystoperation. Hos kvinder kan arret ofte skjules under en BH.
Såret lukkes med selvopløselig tråd. Til sidst sætter vi plaster og forbinding på.

Under operationen får du eventuelt lagt dræn, som oftest bliver fjernet 1-2 dage efter operationen.

Operationen varer 2-3 timer.

Operationen – brystløft eller brystreduktion hos kvinder

Efter et stort vægttab kan dit bryst miste sin fylde og hænge meget. Folden under brystet sidder ikke fast på brystvæggen som normalt, men kan flyttes rundt, og der kan være meget overskydende væv ved siden af brystet og ud i armhulen. Disse problemer kan oftest afhjælpes med en god BH, og det er derfor ikke alle, vi tilbyder en operation. Hvis vi vurderer, at tilstanden er tilstrækkelig afvigende fra det normale, kan vi tilbyde en operation.

Når bedøvelsen virker, løfter lægen brystet og laver et snit omkring brystvorten, lodret ned fra brystvorten og i folden under brystet. Snittet kan forlænges om på ryggen, hvis der også skal fjernes hud fra den øvre ryg. I nogle tilfælde kan vi flytte det overskydende fedtvæv ved siden af brystet og bruge det som fylde i brystet. Til sidst får du en støttende bh på.

Under operationen får du eventuelt lagt dræn, som oftest bliver fjernet dagen efter operationen.

Operationen varer 3-4 timer.

Operationen – brystløft eller brystreduktion hos mænd

Der findes forskellige operationer alt efter, hvor meget hud, der skal fjernes i brystområdet.

Når bedøvelsen virker, fjerner lægen ofte hud og kirtelvæv og flytter brystvorten. Der kommer som minimum et ar omkring brystvorten, nedenfor brystvorten og i folden under brystet. Til sidst får du et strammende bælte på omkring brystkassen.

Under operationen får du eventuelt lagt dræn, som oftest bliver fjernet dagen efter operationen.

Operationen varer 2-3 timer.

Operationen – løs hud på armene

Når bedøvelsen virker, foretages en fedtsugning for at løsne huden. Herefter laver lægen et snit for at fjerne den overskydende hud. Snittet lægges på indersiden af overarmen og går nogle gange op i armhulen og ned til albuen. Lægen sikrer sig, at huden ikke bliver for stram.
Såret lukkes med selvopløselig tråd. Til sidst sætter vi plaster og forbinding på. Du får også kompressionsærmer på.

Under operationen får du eventuelt lagt dræn, som oftest bliver fjernet dagen efter operationen.

Operationen varer 2-3 timer.

Operationen – løs hud på inderlårene

Når bedøvelsen virker, foretages en fedtsugning for at løsne huden. Herefter laver lægen et snit ned ad dit inderlår og fjerner den overskydende hud. Snittet lægges oftest fra inderlåret op til kønsdelene og ned til knæet. Lægen sikrer sig at huden ikke bliver for stram. Såret lukkes med selvopløselig tråd. Til sidst sætter vi plaster og forbinding på. Du får også komprimerende bukser på.

Under operationen får du eventuelt lagt dræn, som oftest bliver fjernet dagen efter operationen.

Operationen varer 2-3 timer.

Sig til, hvis du har ondt

Hvis du har smerter, lindrer vi dem i det omfang, det er muligt. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så vi kan hjælpe dig. Det er almindeligt, at du har brug for smertestillende medicin 1-2 uger efter operationen.

Vi hjælper dig ud af sengen og giver dig blodfortyndende medicin

Allerede samme dag, som du er opereret, hjælper vi dig med at komme ud af sengen. Bevægelse er med til at forebygge blodpropper i benene. Vi giver dig også blodfortyndende medicin, så længe du er indlagt.

Du får medicin mod smerter og forstoppelse

Mens du er på hospitalet, får du smertestillende medicin, og medicin der skal forhindre forstoppelse.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

Almindelige komplikationer:

 • Brede ar: Syningen ved såret kan gå op på grund af infektion, dårlig heling af såret eller dødt væv. Hvis syningen går op, skal såret hele af sig selv. Det kan tage fra uger til måneder og kan give et tydeligere ar end ellers.
 • Samling af væske: Der kan samle sig væske under huden, som skal fjernes med et dræn. I sjældne tilfælde kan det blive en kronisk tilstand.
 • Trådene kan bevæge sig ud gennem arret: De selvopløselige tråde, som såret lukkes med indvendigt, kan bevæge sig ud gennem arret. Det er ganske ufarligt. Der kan komme små huller omkring de hvide tråde, som kan forveksles med orme. Hullerne lukker sig, når trådene er opløst.
 • Hævet væv og ophobning af væske: Lymfesystemet kan tage skade under operationen. Det kan give ophobning af væske, som viser sig ved hævelse af huden. Denne tilstand er ofte kronisk.

Sjældne komplikationer:

 • Skade på nerverne: Nerverne i det opererede område kan tage skade og give smerter eller føleforstyrrelser i form af øget eller nedsat følelse. I få tilfælde kan skaden være permanent.
 • Blodpropper: Der kan dannes blodpropper i benene eller lunger. Vi giver dig derfor forebyggende blodfortyndende medicin, mens du er indlagt.

Hjemme igen

Kontakt din egen læge, hvis der opstår komplikationer

Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

 • du får feber
 • du oplever øget hævelse eller rødme ved såret
 • såret væsker
 • såret gaber eller springer op.

På hverdage har du også mulighed for at kontakte afdelingens sygeplejetelefon. Se under ’Kontakt’

Vent med at gå i bad

Du må gå i brusebad 48 timer efter operationen. Du må først gå i karbad, havvand eller svømmehal, når sårene er helt lukkede efter cirka 2-3 uger.

Brug plaster på såret

Vi anbefaler, at du bruger et papirplaster på såret i mindst 3 måneder efter operationen. Plasteret gør, at arret bliver fladere og mindre rødt. Hvis limen i plasteret generer dig, kan du bruge plaster med silikone.

Køb ekstra kompressionstøj

Du får udleveret 1 stykke tøj hos os, men vi anbefaler, at du selv køber noget tilsvarende, så du kan skifte det, når du kommer hjem.

Genoptag gradvist dine hverdagsaktiviteter

Du skal skåne området, hvor du har fået fjernet hud, og kun gradvist genoptage dine aktiviteter. Du må tidligst begynde at dyrke motion, når både hævelsen er forsvundet, og sårene er helet.

2-4 uger efter operationen kan du:

 • cykle forsigtigt
 • gå tur i et roligt tempo.

8 uger efter operationen kan du:

 • begynde at løbe
 • dyrke anden motion, hvor du bliver forpustet

Sygemelding – løst og hængende maveskind (udvidet)

Du kan starte på arbejde eller i skole igen efter cirka 2-4 uger, men hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.
Du skal bære en elastisk forbinding om maven i mindst 8 uger.

I den første måned må du ikke løfte tunge ting over 2 kilo i hver hånd. I løbet af den næste måned må du løfte og belaste området omkring såret mere, men først efter 6 uger må du genoptage almindelige hverdagsaktiviteter.

Sygemelding – løs hud på mave og ryg (beltlipektomi)

Du kan starte på arbejde eller i skole igen efter cirka 3-6 uger, men hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge. Du skal anvende et mavebælte i mindst 2 måneder.

Sygemelding – løs hud på øvre ryg og brystkassen (øvre kropsløft)

Du kan starte på arbejde eller i skole igen efter cirka 2-4 uger, men hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.
Du skal bruge et mavebælte i mindst 2 måneder.

Sygemelding – brystløft eller brystreduktion hos kvinder

Du kan starte på arbejde eller i skole igen efter cirka 2-4 uger, men hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.
Du skal bruge en støttende BH uden bøjle døgnet rundt i 2 måneder.

Sygemelding – brystløft eller brystreduktion hos mænd

Du kan starte på arbejde eller i skole igen efter cirka 2-4 uger, men hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.
Du skal bruge et mavebælte i mindst 2 måneder.

Sygemelding – løs hud på armene

Du kan starte på arbejde eller i skole igen efter cirka 2-4 uger, men hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.
Du skal bruge kompressionsærmer i 2 måneder.

Sygemelding – løs hud på inderlårene

Du kan starte på arbejde eller i skole igen efter cirka 3-4 uger, men hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.
Du skal bære komprimerende bukser i 2 måneder.
Der kan sive en del væske fra sårene, syningerne har større risiko for at gå op og der er større risiko for infektion end ved de øvrige operationer

Du kan opleve nedsat følelse i området, du er blevet opereret

Det er normalt at opleve nedsat følelse i området, hvor du er blevet opereret. Det forsvinder som regel af sig selv.
Efter en operation for løst og hængende maveskind skal du forvente, at nogle af følenerverne aldrig kommer sig og den nedsatte følelse af huden på maven bliver permanent.
Efter operation på arme og ben kan der i sjældne tilfælde opstå varige smerter eller føleforstyrrelser i hænder og fødder, fordi der er kommet tryk på nerverne, efter at huden er strammet op.

Du kan få misfarvning af huden

Det er normalt at få misfarvning af huden, som ligner et blåt mærke. Det forsvinder som regel efter 2-3 uger.

Pas på solen

Du skal undgå sol på arret de første 12 måneder efter operationen. I den tid er huden særligt udsat for solskoldning og kan blive mørk. Den mørke farve vil ikke forsvinde igen. Vi anbefaler, at du bruger en solcreme med høj faktor eller tøj, der dækker dit ar.

Genoptag seksuel aktivitet, når du er klar

Hvis du er opereret på mave, kønsbjerg, lænd eller lår må du genoptage seksuel aktivitet, når du har lyst til det, men lyt til din krop, hvis du får smerter fra såret.

Hjælp din krop med at komme sig

De første 2 uger efter din operation må du ikke ryge, og du skal begrænse dit indtag af alkohol. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Praktiske forhold

Behov for hjælp

Måske vil du have behov for hjælp fra dine pårørende til fysisk krævende hverdagsaktiviteter, fx indkøb, madlavning, rengøring, børnepasning og hundeluftning.

Kom til kontrol

3 måneder efter din operation får du en tid til vurdering hos den læge, der har opereret dig. Hvis den første operation er forløbet uden komplikationer, og hvis der er behov for flere operationer, kan du blive skrevet op til den næste operation.
1 år efter din operation bliver du indkaldt til en afsluttende kontrol.
Der vil blive taget fotos i forbindelse med dine kontroller.

Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med til kontroller.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Redaktør