Livmoderhulen, kikkertundersøgelse af (Minihysteroskopi)

Her kan du læse, hvordan undersøgelsen forgår, og hvilke forholdsregler du skal tage før og efter.

Tidspunkt for undersøgelsen

_________dag den _______/_______- 20____, Kl.________


Medicin før undersøgelsen

Kl. ________skal du tage 1g paracetamol og 400 mg Ibuprofen.

Hvis du har menstruation på aftaledagen

Undersøgelsen kan ikke gennemføres, hvis du bløder. Du skal i så fald ringe til klinikken og aftale en ny tid.

Formål med undersøgelsen

Polypper og muskelknuder i livmoderhulen kan forhindre eller besværliggøre en graviditet.

Hvis en ultralydsscanning har givet mistanke om, at du kan have sådanne forandringer, tilbyder vi dig en kikkertundersøgelse af livmoderen. Undersøgelsen bruges også i forbindelse med udredning af gentagne aborter samt ved behandling for barnløshed, i form af såkaldt ”priming” af slimhinden i livmoderhulen.

Selve undersøgelsen

Undersøgelsen foretages med et minihysteroskop, som er en lille kikkert, der er tilsluttet et kamera, så man kan se livmoderhulen på en videoskærm.

Under selve undersøgelsen ligger du på et gynækologisk leje. Kikkerten føres, via livmoderhalsen, ind i livmoderhulen. Livmoderhulen udvides med saltvand. Idet kikkerten føres igennem livmoderhalsen, kan du måske opleve menstruationslignende smerter.

Lægen danner sig et overblik over forholdene i livmoderhulen. Er der mindre polypper eller muskelknuder, kan lægen vælge at fjerne dem med det samme. Er dette ikke muligt, vil du blive tilbudt en ny undersøgelse på et senere tidspunkt, hvor man vil kunne fjerne disse.

I de allerfleste tilfælde er polypper og muskelknuder ganske harmløse, men alt væv der fjernes sendes rutinemæssigt til undersøgelse. Kikkertundersøgelsen foretages rutinemæssigt uden anden smertestillende end det, du har taget hjemmefra. Under visse omstændigheder tilbyder vi yderligere smertestillende.

Efter undersøgelsen

Selve undersøgelsen er kortvarig. Det er normalt, at der løber vand ud af skeden når du rejser dig. Du kan også bløde lidt. Du har mulighed for at blive i afdelingen en ½ times tid efter undersøgelsen og slappe af.

Forholdsregler efter undersøgelsen

Der er normalt lidt blødning i dagene efter undersøgelsen. Du kan have menstruationslignende smerter i dagene efter undersøgelsen. Du må gerne tage smertestillende for dette.

For at forebygge infektion anbefaler vi:

At du ikke går i karbad, havbad, spa og svømmehal i en uges tid. Du må ikke bruge tampon, og I skal bruge kondom ved samleje.

Hvis du oplever:

  • Kraftige underlivssmerter
  • Feber
  • Ildelugtende udflåd eller
  • Kraftig blødning,

skal du kontakte: Fertilitetsklinikken på telefon 38 68 48 70 eller din egen læge.

Uden for åbningstid skal du kontakte 1813.

Redaktør