Levercoma

Beskrivelsen af forskellige former for levercoma og de forholdsregler, man kan tage.

Levercoma kaldes også hepatisk encefalopati og er en tilstand, som kan opstå ved nedsat leverfunktion. Hvis levercellerne ikke kan rense blodet tilstrækkeligt, kan det påvirke hjernen og give forskellige personlighedsforandringer og bevidsthedsforstyrrelser.

Hvordan opstår levercoma?

Infektion

Selv mindre infektioner giver risiko for levercoma. De mest almindelige er lungebetændelse og urinvejsinfektion. Du kan selv være med til at undgå infektioner ved at have en god hygiejne. Ved feber bør du henvende dig til en læge.

Blødninger i spiserøret

Ved blødning fra åreknuder i spiserøret kan der opstå levercoma. Blødningerne forebygges med blodtryksnedsættende medicin eller ved at sætte elastikker på åreknuderne. Dette gøres under en kikkertundersøgelse (gastroskopi), der udføres på hospitalet.

Risiko ved forstoppelse

Ved forstoppelse øges risikoen for udvikling af levercoma. Derfor vil det være godt at have afføring 2-3 gange dagligt. Ofte anvendes afføringsmidlet laktulose, som købes i håndkøb på apoteket. Små gåture og lettere øvelser gavner din fordøjelse og medvirker til at forbygge forstoppelse.

Risiko ved dehydrering

Ved dehydrering øges risikoen for udvikling af levercoma. Dehydrering opstår, hvis du får for lidt væske, eller hvis du bruger vanddrivende medicin, som medfører for stort væsketab.

Diarré og opkastning kan også være årsag til dehydrering. Du kan forebygge væskemangel ved at veje dig dagligt og holde øje med, at du ikke taber dig mere end du har aftalt med lægen.

Hvordan forebygger jeg levercoma?

Undgå sovemedicin

Er din leverfunktion nedsat, skal du så vidt muligt undgå sovemedicin, idet medicinen omsættes langsommere i leveren og kan udløse levercoma.

Oprethold stabilt blodsukker

Hvis du har sukkersyge er det vigtigt, at dit blodsukker ikke bliver hverken for højt eller for lavt, da dette også øger risikoen for levercoma.

Spis proteinrig mad

Ved leversygdom er det gavnligt med proteinrig kost. Proteinrig kost medvirker til, at leveren og kroppen fungerer bedre. Proteiner findes i kød, fjerkræ, fisk, æg, mælk, ost, korn, gryn, mel, bønner, linser, kikærter, frø, nødder, grønsager og frugter. Se også www.leverforeningen.dk, som har foldere om kostvejledning.

Spis mange små måltider

Hvis en leverpatient ikke får hyppige måltider og et sent aftenmåltid eller natmad, tæres der på muskelproteinet. Derudover medvirker mange små måltider til at forbedre proteinsyntesen, og det bliver nemmere for dig at få spist tilstrækkeligt.

Levercomaens fire grader

Symptomerne på levercoma kan være meget forskellige og spænder fra træthed og ændret personlighed til dyb coma, hvor personen ikke kan vækkes.

Grad 1

På dette niveau er det ofte kun personer, der kender vedkommende godt, der kan fornemme, at noget er galt. Det kan være små ændringer i væremåde, følelsesmæssige ændringer eller ændret døgnrytme. Personen kan have svært ved at formulere sig og mangler sygdomsforståelse.

Grad 2

Bevidsthedsændring med forvirring, uinteresseret eller vredladen opførsel. Mærkelig opførsel kan forekomme. Det kan være ophældning af store portioner mad, problemer med at finde toilettet eller at genkende folk.

Grad 3

Personen virker meget sløv, sover det meste af tiden og er svær at komme i kontakt med. Vedkommende har svært ved at spise, drikke og tage sin medicin og vil ofte tisse eller have afføring i sengen uden at opdage det.

Grad 4

Personen reagerer oftest ikke ved tiltale eller berøring. Personen er bevidstløs (i coma).

Behandling af levercoma

Hvordan behandles levercoma?

For at behandle levercoma er det vigtigt at identificere og behandle den årsag, der har udløst levercomaet.

Hvem får typisk levercoma?

Levercoma opstår hyppigt hos personer med levercirrose, men det kan også forekomme hos personer med akut leversvigt. Hvis du har haft levercoma før, er der risiko for, at det kan komme igen.

Er levercoma farligt?

Levercoma er en alvorlig tilstand med en betydelig dødelighed. Dødeligheden afhænger af hvor alvorlig den udløsende årsag til levercomaet er og sværhedsgraden af leversygdommen. Normalt tager hjernen ikke skade ved levercoma.

Hvad gør jeg ved mistanke om levercoma?

Levercoma skal behandles på hospitalet. Så hvis du eller dine pårørende får mistanke om levercoma, skal I kontakte egen læge eller ringe til os.

Redaktør