Lavt stofskifte, behandling for (Myxødem/hypothyreose)

Behandling af for lavt stofskifte kan bl.a. behandles med tabletter med stofskiftehormon.

Om lavt stofskifte

Dit stofskifte reguleres i skjoldbruskkirtlen, der sidder foran på halsen (under adamsæblet). Skjoldbruskkirtlen kan normalt hverken ses eller mærkes.

Skjoldbruskkirtlen producerer stofskiftehormonerne thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3), der regulerer forbrændingen og påvirker alle kroppens celler (hjerne, hjerte, muskler osv.).

Når skjoldbruskkirtlen ikke danner tilstrækkelige mængder stofskiftehormoner, får man for lavt stofskifte.

I en blodprøve kan man måle, om dit stofskiftet er for lavt. I blodprøven måles det styrende hjernehormon, som dannes i hypofysen (Thyroidea stimulerende hormon (TSH)). Danner skjoldbruskkirtlen ikke nok hormon, vil TSH stige for at få skjoldbruskkitlen til at danne mere hormon. Er TSH høj, måles også T4 og T3.

Årsager til lavt stofskifte

Der kan være forskellige årsager til, at du har lavt stofskifte:

 • Nedbrydning af skjoldbruskkirtlen pga. antistoffer (Hashimotos thyreoiditis)
 • Tidligere behandling af for højt stofskifte med radioaktivt jod eller operation
 • Medfødt manglende udvikling af skjoldbruskkirtlen
 • Medicin/betændelsestilstande som forbigående eller blivende giver lavt stofskifte

Symptomer

De mest almindelige symptomer på lavt stofskifte er:

 • Træthed
 • Forstoppelse
 • Hæshed
 • Let øget vægt
 • Ændringer i hudens udseende
 • Dårlig hukommelse
 • Struma (forstørret skjoldbruskkirtel)
 • Kuldskærhed
 • Tyndt hår

Symptomer kommer ofte gradvist, og især hos ældre personer forveksles de med almindelige, aldersbetingede forandringer.

De fleste symptomer på lavt stofskifte ses også ved fx stigende alder, stress, overgangsalder og ved andre sygdomme. Det er derfor vigtigt, at du får taget blodprøver, der kan vise, om du har lavt stofskifte.

Behandling

For lavt stofskifte behandles med tabletter, der indeholder stofskiftehormon, som du ikke selv producerer nok af. Behandlingen fortsætter som oftest resten af livet.

Dosis

Den korrekte dosering af tabletter fastlægges ud fra den blodprøve, du får taget og ud fra din generelle tilstand. 

Du skal løbende til blodprøvekontrol - også efter du er afsluttet fra hospitalet. Kontrollerne skal sikre, at du får den rigtige dosis stofskiftehormon.

Medicin indtagelse

Din medicin indeholder T4. For at undgå svingninger i stofskiftet er det vigtigt, at du husker medicinen hver dag. 

Et godt råd er at anvende en doseringsæske, så du altid kan tjekke, om du har husket din medicin. Har du glemt en dosis dagen før, kan du uden problemer tage dobbelt dosis dagen efter.

Medicin kan tages morgen eller aften. Enkelte vil opleve, at det er mest hensigtsmæssigt, at medicinen tages fastende.

Bivirkninger

Der er yderst få bivirkninger ved behandlingen. Hvis du oplever bivirkninger, skyldes det ofte, at du har fået for meget stofskiftehormon.

Hvis du har symptomer, som du mistænker kunne være bivirkninger, er det vigtigt, at du taler med lægen om dette.

Graviditet

Hvis du ønsker at blive gravid, er det vigtigt, at dit stofskifte er velbehandlet, da det har betydning for fosterets udvikling. 

Vi anbefaler derfor, at du taler med din læge, når du planlægger at blive gravid. Hvis din graviditet ikke er planlagt på forhånd. – da så snart graviditet er konstateret.

Hvis du er gravid, skal du fortsætte behandling, idet fosteret ellers ikke får tilstrækkeligt stofskiftehormon i løbet af graviditeten.

Under en graviditet kan behovet for stofskiftehormon stige med 25-35 %, og du bør derfor få kontrolleret dit stofskifte hver 4.-6. uge.

Nyfødte

Stofskiftehormonerne er afgørende for en normal vækst og udvikling af bl.a. hjernen. Det er derfor vigtigt at opdage og behandle lavt stofskifte så tidligt som muligt.

Alle nyfødte i Danmark bliver 5 dage efter fødslen undersøgt for lavt stofskifte. Undersøgelsen består i en blodprøve fra hælen.

For lavt stofskifte hos nyfødte kan skyldes manglende dannelse af skjoldbruskkirtel i fostertilstanden. Medfødt mangel på udvikling af skjoldbruskkirtel forekommer hos 1 ud af 4500 nyfødte.

Yderligere Information

Find mere information om behandling og lavt stofskifte på www.Sundhed.dk

Kontakt til patientforening

Stofskifteforeningen er en patientforening for stofskifte patienter. Læs mere og find kontaktinformationer på hjemmesiden www.stofskifteforeningen.dk

Redaktør