Kontinensballon, indsættelse af ved operation

Læs om forløbet før, under og efter indsættelse af kontinensballon.

Operationen

Operationen udføres i fuld bedøvelse. Operationen foregår ved, at kirurgen lægger et lille snit i mellemkødet på hver side af pungen.

Vi indfører en ballon på hver side mellem blæren og bækkenbunden. Ballonerne giver et tryk på urinrøret, der i mange tilfælde genskaber eller forbedrer evnen til at holde på vandet.

Ballonerne har en slange og en påfyldningsstuds, der føres ned på bagsiden af pungen under huden. Det betyder, at kirurgen/sygeplejersken let kan justere ballonernes fyldning. For at ballonerne ikke skal flytte sig, før vævet er helet, påfyldes der kun 1 ml under operationen. Dette er som regel ikke nok til at påvirke evnen til at holde på vandet. I nogle tilfælde giver hævelsen af vævet lige efter operationen i sig selv en bedring af din evne til at holde på vandet.

Bedringen er midlertidig, og det er nødvendigt at justere ballonernes fyldning. Det gør vi i klinikken på Gentofte Hospital.

Du kan forvente at blive udskrevet samme dag.

Forberedelse inden operationen

Blodfortyndende medicin

Er du i behandling med blodfortyndende medicin, skal du formentlig holde pause med den forud for operationen. Aftal det med lægen.

Kost og motion

Det er vigtigt, at din krop er i god form, når du skal opereres. Du bør spise sundt og varieret og sørge for at være i god fysisk form.

Alkohol og rygning

Du bør være forsigtig med alkohol inden operationen og følge sundhedsstyrelsens genstandsgrænser, ligesom det er en god ide at holde op med at ryge.

Undersøgelser og samtaler

Inden operationen skal du:

  • Have taget blodprøver og evt. hjertediagram (ekg).
  • Aflevere en urinprøve til undersøgelse for evt. bakterier.
  • Undersøges af en læge.
  • Tale med en narkoselæge om bedøvelsen, hvis du skal i fuld bedøvelse.

Faste og tørste

  • Dagen før operationen må du spise og drikke som vanligt frem til kl. 02.
  • Efter klokken 02 må du ikke længere spise, men du må gerne indtage drikkevarer, der ikke er juice og mælkeprodukter. Det er en god ide at drikke 250 ml væske umiddelbart inden kl. 06 på operationsdagen.
  • Fra kl. 06 på selve operationsdagen må du hverken spise eller drikke.

På operationsdagen

Du får lagt et lille plastikrør (et drop) i en blodåre. I plastikrøret får du antibiotika ca. 2 timer før operationen.

Hygiejne

Inden du bliver kørt til operationen, skal du:

  • Have fjernet evt. hårvækst i operationsområdet svarende til pungen og området mellem pung og endetarm.
  • Tage rent tøj på bestående af underbukser og en hospitalsskjorte.
  • Tage ur og andre smykker af.
  • Have identifikationsarmbånd på.

Du må gerne beholde eventuelle briller, høreapparat eller tandprotese på.

På operationsgangen

I det anlagte drop får du smertestillende medicin, sovemedicin og væske under operationen.

Hvis du skal i lokal bedøvelse foregår det således:

  • Du skal ligge på ryggen med benene i ”gynækologiske” bøjler.
  • Vi vasker og renser operationsområdet.
  • Du får lokal bedøvelse i huden.
  • Du får et blærekateter.
  • Du får indført en skanningsprobe i endetarmen.
  • Du får lokal bedøvelse i bækkenbunden.
  • Vi lægger balloner.
  • Vi lukker huden.
  • Blærekateteret fjernes.

Efter operationen

Opvågning

Du bliver kørt til opvågningsafsnittet, hvor du overvåges, indtil bedøvelsen har fortaget sig. På sengeafsnittet tager plejepersonalet imod dig og observerer din tilstand. Plejepersonalet vil støtte dig de første gange, du skal ud af sengen. Når du er klar, må du spise og drikke, som du plejer. Du får tilbudt mad og drikke.

Aktivitet

Selvom du føler dig træt, er det vigtigt for det videre forløb, at du kommer ud af sengen. Du bør gå omkring i afdelingen, for at stimulere kredsløbet og dermed mindske risikoen for komplikationer.

Vent med at køre bil

Har du været i fuld bedøvelse, må du ikke køre bil, motorcykel eller andet køretøj i 24 timer efter operationen. Det skyldes, at du stadig kan være påvirket af medicin.

Ømhed og smerter

Mod ømhed og smerter anbefaler vi 1 gram Paracetamol maks. 3-4 gange i døgnet. Du kan supplere med 200 mg Ipren maks. 3 gange i døgnet.

Sårpleje

Forbindingen kan fjernes efter det første døgn. Hvis det siver fra såret, skiftes forbindingen. Du må gerne tage brusebad efter de første 24 timer og duppe såret tørt.

Trådene under pungen opløser sig selv og forsvinder i løbet af ca. 2 uger.

Du må ikke gå i karbad, før trådene er forsvundet.

Der kan forekomme misfarvning af pungen og mellemkødet på grund af blodudtrædninger i huden. Misfarvningerne forsvinder af sig selv.

Kontrol efter udskrivelsen

Som nævnt tidligere er der kun fyldt 1 ml i ballonerne ved operationen. Ved første kontrol besøg, 1 måned efter operationen, fylder vi ballonerne med 1 ml ad gangen, indtil effekten er tilstrækkelig. Ballonerne kan højst rumme 8 ml.

Fysisk aktivitet

Du må ikke cykle, dyrke sport eller have seksuel aktivitet i 3-4 uger efter operationen. Det er for at undgå, at ballonerne flytter sig.

Ballonerne

En ultralydsskanning kan vise, om ballonerne har flyttet sig. Balloner der har flyttet sig eller er punkteret, skal udskiftes.

Du kan ikke mærke ballonerne, når de er på plads. Du vil dog kunne mærke det lille slangesystem under huden på pungen.

Indlæggelsesbevis og sygemelding

Afdelingen vil gerne udlevere et indlæggelsesbevis.

Har du brug for en sygemelding, skal du kontakte din praktiserende læge.

Rejser

Du er ikke automatisk dækket af en almindelig rejseforsikring ved udlandsrejser efter indlæggelse/operation. Du skal derfor kontakte dit rejseforsikringsselskab for at høre nærmere.

Komplikationer

Hvis du ikke kan lade vandet, skal du henvende dig i Urinvejssygdomme, klinik 1 for at få tømt blæren med et kateter. Kateteret kan som regel fjernes igen efter et par dage. Har du fortsat problemer med at få gang i vandladningen, må vi tømme lidt af ballonerne.

Infektion viser sig som ømhed og hævelse omkring ballonen/påfyldningsstuds. I nogle tilfælde behandles dette med antibiotika, men ofte må ballonerne fjernes, hvilket gøres i lokal bedøvelse i klinikken. Senere kan der indsættes nye balloner.

Henvendelse ved komplikationer

Hvis du får brug for hjælp, kan du i dagtimerne henvende dig til Urinvejssygdomme, klinik 1. Udenfor dagtimerne og i weekenden skal du henvende dig til Akuttelefonen 1813, hvorefter du kan blive henvist til Akutmodtagelsen.

Kontrol og efterbehandling

Du får tilsendt eller udleveret mødetid til klinisk kontrol.

Redaktør