Knogleskørhed - undersøgelse (DXA-skanning)

Ved hjælp af en DXA-skanning undersøges mængden af kalk i knoglerne for at finde tegn på knogleskørhed.

Kort om undersøgelsen

Du skal undersøges for knogleskørhed. Vi bruger en skanner, som kan beregne, hvor meget kalk der er i dine knogler. Indholdet af kalk viser, om der er tegn på knogleskørhed og dermed øget risiko for knoglebrud.

Du skal forvente, at undersøgelsen varer 20 minutter.

Hvis du melder afbud

Du skal være opmærksom på, at hvis du aflyser undersøgelsen, kan det betyde, at vi ikke kan tilbyde selve behandlingen af dig inden for de maksimale ventetider.

Billede af en DXA-skanner med en patient i.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er blevet undersøgt med kontraststof

Hvis du har fået kontraststof i forbindelse med en undersøgelse eller skanning inden for de sidste 3 dage, skal du kontakte os.

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Du vil blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal skannes, fordi det forstyrrer skanningen.

På hospitalet 

Undersøgelsen

Inden du skal skannes, måler vi din højde og din vægt. Du ligger ned, mens du bliver skannet. Skanneren bevæger sig henover kroppen og tager røntgenbilleder af ryg, lænd og hofter. I enkelte tilfælde supplerer vi med flere røntgenbilleder.

Skanningen varer 10 minutter.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Du kan få mere viden om skanning for knogleskørhed på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’knogletæthedsmålinger’ og ’røntgenstråler og risici’.

Redaktør