Knogleskintigrafi - barn

Ved en knogleskintigrafi skannes knoglerne med et radioaktivt sporstof. Der er ingen bivirkninger ved undersøgelsen.

Om undersøgelsen 

Vi skal undersøge, hvordan dine knogler ser ud. Til undersøgelsen bruger vi et stort kamera, der kan lave billeder af knoglerne inde i kroppen.

Hvor lang tid tager det?

Undersøgelsen kan i alt vare fra 3 til 5 timer. Det kommer an på, hvor mange billeder vi skal lave af dine knogler.

Hvordan skal du forberede dig?

Du må have dit eget tøj på. Har du smykker, lynlåse eller andet metal, der hvor vi skal lave billeder, vil vi bede dig tage det af, da det ellers kan ses på billederne. 

Medbring gerne en højtlæsningsbog, en musikafspiller eller lignende. 

Hvordan foregår undersøgelsen? 

Personalet kommer og hilser på dig og fortæller, hvad der skal ske. Din mor og far må gerne være med, og de kan være hos dig under hele undersøgelsen. 

Først får du et stik i en blodåre, hvor vi sprøjter sporstof (billedvæske) ind. Hvis du har fået lagt et lille plastikrør i blodåren (en venflon), kan vi bruge det i stedet.

Efter 2-3 timer er sporstoffet optaget i dine knogler. I ventetiden kan du gå til Afdeling for Børn og Unge, hvor du må lege og tegne, eller du kan gå en tur. 

Det er vigtigt, at du prøver at drikke så meget du kan i ventetiden. 

Lige før billedoptagelsen bliver du bedt om at gå ud at tisse. Bruger du ble, skal denne skiftes (medbring selv ekstra bleer). 

Når billederne skal optages, kommer du ind i et undersøgelsesrum, hvor vores gammakamera står. Her skal du op at ligge på et leje, og det er meget vigtigt, at du ligger helt stille og trækker vejret normalt, når vi laver billederne. 

Selve billedoptagelsen tager mellem ½ og 1 time, afhængigt af hvor mange billeder vi skal lave. Herefter må du tage hjem, hvis du ikke har andre aftaler.

Senere gennemser lægen dine billeder og sender et svar til Afdeling for Børn og Unge. Lægerne på Afdeling for Børn og Unge vil så forklare dig og dine forældre resultatet af undersøgelsen. 

Er det farligt?

Den lille mængde af det radioaktive sporstof er uden bivirkninger.

Redaktør