En ERCP er en kombineret kikkert- og røntgenkontrastundersøgelse af galde- og bug-spytkirtlens gangsystem. Undersøgelsen udføres ved hjælp af en fleksibel kikkert med et kamera i enden (duodenoskop), som føres ind via munden. Det er vigtigt, at du er fastende og tørstende til undersøgelsen.
Læs vejledningen grundigt, inden du går i gang med forberedelserne til undersøgelsen.
Formål med undersøgelsen
Til kikkertundersøgelsen undersøger lægen galde og bugspytkirtlens gangsystem. Under undersøgelsen får du kontrast ind i gangsystemerne, så vi for eksempel kan se sten eller forsnævringer.
Hvis undersøgelsen afslører fx sten i galdegangen, bliver de fjernet. Den viser også, om du har forsnævringer. Både sten og fornsnævringer kan give gulsot (icterus). Hvis du har forsnævringer, kan vi føre et plastikrør (stent) igennem den.
Medicin
Hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin, skal du kontakte afdelingen inden ERCP. Du kan kontakte os på telefon 38 68 55 94, og taste 2, for at høre om du skal holde pause med den.
Hvis du kun tager ét blodfortyndende præparat indeholdende acetylsalicylsyre (Hjertemagnyl, Hjerdyl, Hjertemin, Magnyl Svage) eller dipyridamol (Dipyridamol, Persantin, Asasantin Retard), behøver du IKKE foretage dig noget.
Kikkertundersøgelse af galde-og bugspytkirtelgangen (ERCP)
Er du diabetiker, skal du tale med din praktiserende læge eller dit diabetescenter (fx
Steno diabetescenter) om reguleringen af din diabetesmedicin.
Bruger du spray til lungelidelser, SKAL du medbringe den.
Før undersøgelsen
Det er vigtigt, at du møder fastende og tørstende til undersøgelsen.
6 timer før undersøgelsen
Du skal stoppe med at spise. Det betyder, at du skal faste.
Du må fortsat drikke klare væsker som fx vand, sodavand, kaffe/the uden mælk og juice uden frugtkød indtil 2 timer før undersøgelsen starter.
2 timer før undersøgelsen
Du skal stoppe med at drikke klare væsker, tygge tyggegummi og ryge. Hvis du tager medicin, er det på det her tidspunkt, du skal tage den.
Undersøgelsen
Under undersøgelsen ligger du i aflåst sideleje. Til undersøgelsen får du sovemedicin, der gør, at du falder i søvn og først vågner, når undersøgelsen er overstået.
For at kunne se slimhinden er det nødvendigt at puste luft ind i mavesækken. Det kan give forbigående mavekneb/smerter, kvalme eller oppustethed.
Varighed
Undersøgelsen varer typisk ½ -1 time.
Efter undersøgelsen
Du skal blive på afdelingen i 1 time til observation. Når observationen er slut, må du spise og drikke, som du plejer. Det kan være en god idé at medbringe noget mad, som du kan spise efter undersøgelsen.
Hvordan kommer jeg hjem?
Du skal selv sørge for at komme hjem.
Du må ikke selv køre bil, motorcykel, knallert eller cykel det første døgn efter undersøgelsen. Du må gerne tage offentlige transportmidler.
Svar på undersøgelsen
Inden du forlader afdelingen, orienterer vi dig om resultatet af undersøgelsen og det videre forløb. Du får også udleveret resultatet på skrift.
Ubehag og komplikationer
Du kan være øm i hals og svælg i de første døgn efter undersøgelsen. Du kan også have luft i maven og mavekneb i det første døgn.
Der en lille risiko for komplikationer. Hyppigst drejer det sig om en lettere bugspytkirtelbetændelse (under 5 %).
Du skal være opmærksom på følgende:
- Blodige eller sorte opkastninger
- Svære mavesmerter
- Kulderystelser
- Feber over 38 grader
- Almen utilpashed og kvalme
Kontakt i akutte situationer inden for 24 timer efter undersøgelsen
Hvis du får mistanke om alvorlige bivirkninger eller komplikationer, skal du kontakte personalet i Kikkertundersøgelse på:
Telefon 38 68 55 94, tast 2.
Telefontid: 08.00 - 15.00
Uden for vores åbningstid skal du kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813.
Spørgsmål
Har du spørgsmål til din tid eller ændring af den, er du velkommen til at kontakte os på:
Telefon: 38 68 55 94, tast 1
Telefontid: Mandag - fredag kl. 08.00 - 15.00
Har du spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte os på:
Telefon: 38 68 55 94, tast 2
Telefontid: Mandag - fredag kl. 08.00 - 15.00