Information om opfølgningsforløb efter forebyggende kemoterapi

Til patienter med brystkræft.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. 

Vi ved, at perioden efter afsluttet kemoterapi kan være vanskelig. Der er nu tid til at tænke over diagnose, operation og kemoterapi. 

Nogle føler sig usikre ved ikke at skulle på hospitalet, så ofte. 

Opfølgning

Efter afsluttet kemoterapi fortsætter du i et opfølgningsforløb i Team MA på Herlev Hospital. Det samlede forløb er 10 år.

Første gang, du kommer til læge, er 3 uger efter sidste kemoterapi. Her vil lægen tale med dig om de bivirkninger, du har haft efter sidste behandling, og dine blodprøver vil blive kontrolleret.

Hvis din knude er hormonfølsom, får du tilbud om behandling med antihormontabletter i 5 – 10 år. Du får både mundtligt og skriftlig information om behandlingen og medicinen bliver udleveret af personalet i Team MA. Lægen vil til slut mærke efter knuder på dit bryst, i armhulen og på halsen. Du får desuden mulighed for at stille spørgsmål. Det er vigtigt, at du fortæller om de ting, der bekymrer dig. 

De 2 næste besøg foregår med 3 måneders mellemrum. Her bliver du spurgt om eventuelle bivirkninger efter kemoterapien og til antihormonbehandlingen, hvis du får den. 

Lægen foretager en objektiv undersøgelse (mærker efter knuder), og du får mulighed for at stille spørgsmål.

De efterfølgende opfølgningsbesøg foregår med 6 måneders mellemrum. Her vil vi tale om, hvordan du har det og om eventuelle bivirkninger, hvis du får antihormonbehandling. Lægen foretager en objektiv undersøgelse (mærker efter knuder), og du får mulighed for at stille spørgsmål. 

Opfølgningsbesøgene med 6 måneder mellemrum fortsætter i 5 år, derefter er der opfølgningsbesøg 1 eller 2 gange om året i optil de 10 år, som det samlede opfølgningsforløb varer. 

Udover de fastlagte besøg er det vigtigt, at du kontakter os, hvis der er noget, der bekymrer dig. 

Ved behov for undersøgelser udover mammografi, sker det ud fra en lægelig vurdering.

Mammografi

Alle under 50 år får tilbudt mammografi- og ultralydsscanning 1 gang om året på Afdeling for Røntgen og Skanning på Herlev Hospital.

  • Patienter over 50 år, som har fået en brystbevarende operation, får halvandet år efter tilbudt mammografi og ultralydsscanning på Afdeling for Røntgen og Skanning, Herlev Hospital. Derefter foregår kontrollen via befolkningsscreeningen. 
  • Patienter over 50 år, som har fået fjernet hele brystet (mastektomi) følges også via befolkningscreeningen for brystkræft.

Livsstilsklinikken

Udover opfølgningsbesøgene hos lægen får du desuden tilbud om at besøge en sygeplejerske, 2 måneder efter du har afsluttet kemoterapi. (se specielin formation).

Redaktør