Information om eventuelt tab af nyrefunktion

Information om eventuelt nedsat nyrefunktion efter du har fået fjernet en nyre eller en del af en nyre.

Nyrefunktionen

Når du får fjernet en nyre eller en del af en nyre, medfører det tab af nyrevæv. Det vil sige tab af celler i nyrerne, der sørger for nyrens funktion. Nyrens hovedfunktioner er at regulere væske- og saltbalancen og sørge for, at kroppen kan komme af med affaldsstoffer. 

Kroppen har for de fleste funktioner en overkapacitet, og dette gælder også for nyrefunktionen. Man kan typisk tåle at tabe en betydelig del af nyrefunktionen, før kroppen får problemer med at opretholde balancen. 

Hvis nyrefunktionen i forvejen er svækket, skal der dog mindre til, før der opstår problemer. Selvom nyrefunktionen er normal inden operation, kan et tab af nyrefunktionen, som følge af nyreoperationen, også medføre, at man bliver mere sårbar for på sigt at få en betydende nyrefunktionsnedsættelse. 

Kontrolforløb

Efter operationen kommer du ofte ind i et kontrolforløb i Afdeling for Urinvejssygdomme. Til kontrollerne får du som regel lavet en CT-skanning, taget blodprøver og taget en prøve, der vurderer din nyrefunktion. Hvis lægen skønner, at nyrefunktionen er eller bliver så dårlig, at du kan få symptomer eller problemer, bliver du henvist til vurdering og eventuel kontrol og behandling på Afdeling for Nyresygdomme. 

Nogle kontrolprogrammer har relativt langt mellem kontrollerne, og nogle gange skal man slet ikke kontrolleres. For at holde øje med nyrefunktionen anbefaler vi, at du supplerer med kontroller mindst 1 gang om året hos egen læge, inklusiv blodtryksmåling og blodprøver. 

Hvis du har bestående sygdomme eller får konstateret sygdomme, som kan påvirke nyrefunktionen, skal du være ekstra opmærksom. Disse sygdomme kan f.eks. være forhøjet blodtryk, urinsurgigt eller sukkersyge. 

Medicin

Hvis du har nedsat nyrefunktion, skal du være særlig opmærksom på dit medicinindtag. En del medicin kan enten reducere nyrefunktionen eller skal gives i nedsat dosis, hvis du har nedsat nyrefunktion. Lad altid enhver læge, der vil ordinere dig medicin, vide, at du har nedsat nyrefunktion. Fortæl det på apoteket, hvis du køber håndkøbsmedicin, og læs indlæggelsessedlen. Tal gerne med din læge om, hvordan du skal tage medicinen. 

Mad og drikke

Hvis du kun har let nedsat nyrefunktion, er der umiddelbart ingen begrænsninger eller specielle anbefalinger til mad og drikke. En sund og varieret kost kan dog være med til at forebygge sygdomme, der kan reducere nyrefunktionen. 

Hvis du kun har let nedsat nyrefunktion, er der umiddelbart ingen begrænsninger eller specielle anbefalinger til mad og drikke. En sund og varieret kost kan dog være med til at forebygge sygdomme, der kan reducere nyrefunktionen. 
 

Redaktør