Indlæggelse til operation for fremfald af endetarmen

Information om indlæggelse til operation for fremfald af endetarmen (tilbageførsel af endetarm).

Du skal opereres for fremfald af endetarmen. I denne vejledning kan du læse om, hvad der sker i forbindelse med operationen. Vejledningen er et supplement til den mundtlige information. Hvis du er i tvivl om noget, så er du altid velkommen til at spørge personalet.

Patientskole:

Du bedes møde til patientskole
Onsdag d._______________ kl. 9.30 på 
Sengeafsnit 3, opgang 22, 5. etage.

I patientskolen vil du sammen med andre patienter:

 • Få gennemgået hele forløbet omkring operationen
 • Møde en sygeplejerske, fysioterapeut og diætist
 • Få smagsprøver på ernæringsdrikke
 • Blive vist rundt på afdelingen
 • Få praktiske informationer
 • Have mulighed for at stille spørgsmål

Du er meget velkommen til at tage én eller flere pårørende med.

Indlæggelse

Sidste hverdag før operationen bliver du indlagt på afdelingen. Dagen bliver brugt til forberedelse, så du er klar til operationen.

Du skal:

 • Tale med en modtage-sygeplejerske
 • Have optaget journal af en læge
 • Tale med narkoselægen
 • Have taget blodprøver og eventuelt hjertekardiogram (EKG)
 • Have taget mål til støttestrømper (for at forbygge blodpropper)
 • Eventuel opstart af tarmudrensning – personalet informerer om det

Vær forberedt på at det kan tage hele dagen, så tag eventuelt en bog eller et blad med.

Vigtige datoer for dit forløb (udfyld selv) Du modtager et digitalt brev i din e-Boks, 1-2 hverdage efter at du blevet indstillet til operation. I brevet kan du se datoerne for din indlæggelse, operation og opfølgende tid i Mave-, Tarm- og Leverafdelingen, Klinik 2.

Du kan notere datoerne her:

Indlæggelsesdato:                 _____________-dag d._____________kl.________

Operationsdato:                _____________-dag d._____________kl.________

Opfølgende dag i Klinik 2:  _____________-dag d._____________kl.________

Du må spise almindelig kost dagen før operationen, medmindre andet er aftalt. Du tager herefter hjem og overnatter derhjemme og møder fastende i afdelingen på operationsdagen.

Operationsdagen

Faste

Du skal faste fra kl. 02 og tørste fra kl. 06. 2 timer før operationen skal du drikke 2 glas sød saft. Er du den første, der skal opereres, skal du drikke glassene hjemme fra kl. 05.45. Skal du opereres senere på dagen, bliver du tilbudt saft på afdelingen. 

Bad

Du skal tage et brusebad inden du møder eller inden du går i seng om aftenen. 

Det er vigtigt, at du fjerner smykker (inkl. piercinger) og neglelak. Du må ikke have kontaktlinser i under operationen.

Medicin

Hvis du tager medicin, er det vigtigt, at du tager den om morgenen. Hvis du har sukkersyge eller er i blodfortyndende behandling, informerer vi dig om særlige forholdsregler.

Om morgenen skifter du til operationstøjet og får støttestrømper på for at forebygge blodpropper. Du får også en indsprøjtning med blodfortyndende medicin.

Operation for fremfald af endetarmen

Operationen bliver foretaget af en speciallæge og foregår i fuld bedøvelse. Operationen kan foregå på forskellige måder.

I de fleste tilfælde foretager vi operationen som en kikkertoperation eventuelt med brug af en operationsrobot. Der vil altid være en risiko for, at man under operationen må ændre til åben operation.

Operationen går ud på, at endetarmen bliver løsnet indvendigt og herefter fæstnes til bækkenet, eventuelt ved hjælp af et net der syes fast.

Efter operationen 

Efter operationen bliver du kørt til opvågning, hvor personalet blandt andet overvåger dit kredsløb og vejrtrækning og sørger for, at du ikke har smerter. 

Nedenstående overvågningsudstyr og ”slanger” er almindelige i forbindelse med din bedøvelse og operation:

Drop 

Væske og blod, ernæring eller medicin bliver tilført gennem et plastikrør i en åre på armen eller på halsen. Droppet bliver fjernet, når du selv kan indtage den nødvendige mængde væske. 

Blærekateter 

Blærekateteret lægger vi for at kunne opsamle og måle urinen under operationen, og det bliver fjernet igen om aftenen på operationsdagen.

Hvis du har fået lagt rygmarvs-kateter til smertelindring, skal blærekateteret dog blive liggende, indtil rygmarvs-kateteret bliver fjernet.
 

Dræn 

I visse tilfælde anvender vi et plastikrør, som under operationen bliver ført ud igennem bugvæggen til opsamling af blod og vævsvæske.

Sonde i mavesækken 

En tynd plastikslange (sonde) bliver lagt gennem næsen til opsugning af mave-tarmsaft. Sonden bliver fjernet umiddelbart efter operationen. 

Smerte-kateter i ryggen 

Ved nogle operationstyper lægger vi et tyndt kateter i ryggen til konstant smertebehandling via en pumpe. Det fjerner vi oftest igen efter tre døgn. Herefter giver vi smertestillende behandling som tabletter. 

Sårforbinding

Sårforbindingen bliver skiftet efter behov. De tråde/klips, som vi bruger til at lukke huden med, fjerner vi igen til den opfølgende tid i Mave-, Tarm- og Leverafdelingen, Klinik 2.

Forløbet efter operationen 

Tarmfunktion

Allerede få timer efter operationen vil den øverste del af tarmen begynde at fungere, men der kan gå op til 3-5 dage efter operation, før der er afføring. Der vil oftest være luft fra tarmen 1-2 dage efter operationen. 

Hvis du føler, at du har det godt, kan vi godt udskrive dig, selvom du ikke har haft afføring. 

Samtidig med at du begynder at spise mere mad, genoptager tarmen sin funktion med luftafgang (flatus) og senere afføring.

Du vil i dagene efter operationen få udleveret et afføringsmiddel og tyggegummi, som skal sætte gang i tarmfunktionen. Det er meget vigtigt, at du bruger tyggegummiet mindst 3 gange om dagen, da det bedrer tarmfunktionen efter operationen. 

Mad og drikke

Efter en operation har kroppen behov for ekstra næringsstoffer i form at proteiner. Allerede om aftenen på operationsdagen må du gerne drikke og spise normalt, og vi anbefaler, at du supplerer med særlige ernæringsrige drikke (proteindrikke) – gerne 3-4 stykker dagligt. Særligt mælkeprodukter, som fx ymer, yoghurt, ost, mælk og kakaomælk indeholder proteiner. Spørg endelig personalet til råds, hvis du er i tvivl om, hvilke madvarer, der indeholder ekstra protein.

Mobilisering

Om aftenen på operationsdagen hjælper vi dig op at sidde på sengekanten, og du må gerne komme over at sidde i en stol eller gå en tur på stuen/gangen. Dagen efter operationen skal du ud ad sengen for at gå (med hjælp) og sidde i en stol. 

Målet er, at du er ude af din seng minimum 6-8 timer om dagen. At være oppe og i gang er vigtigt for at genvinde tarmfunktionen, og for at du ikke taber muskelmasse, får lungebetændelse og blodpropper. 

Komplikationer 

De hyppigste komplikationer ved en større tarmoperation er lungebetændelse (ca. 5%) og infektion i såret (ca. 10%). Desuden kan der opstå blodprop i benet (ca. 2%) og i sjældne tilfælde blodprop i hjertet eller lungen (1%). 

Udskrivelsen 

Udskrivelse fra afdelingen

Du bliver udskrevet 1-3 dage efter operationen hvis:

 • Du har haft luftafgang eller afføring
 • Du kan spise og drikke
 • Du kan dække eventuelle smerter med tabletter
 • Der ikke er tegn på infektion i dit operationssår
 • Du er tryg ved din udskrivelse

Skulle der opstå komplikationer eller andre problemer vil indlæggelsen sædvanligvis strække sig over længere tid.

Vi gennemgår forløbet efter udskrivelsen med dig, og vi udleverer materiale til dig om tiden efter udskrivelsen.

Opfølgning i klinikken eller hos egen læge

Kontrol efter ca. 12 dage

En sygeplejerske fra afdelingen ringer dig op 2-3 dage efter, at du er blevet udskrevet. Vi ringer for at høre, hvordan det går, og om der er noget, du er i tvivl om. De tråde/klips, der sidder i arrene, skal fjernes ca. 12 dage efter operationen, og det plejer at foregå hos egen læge. Hvis der er behov for kontroller i Mave-, Tarm- og Leverafdelingen, Klinik 2, så aftaler vi det, når du bliver udskrevet.

Henvendelse efter udskrivelsen

Du kan kontakte os frem til, at du har fået fjernet tråde/klips. Herefter er det din egen læge eller Akuttelefonen 1813, du skal kontakte.

Redaktør