IVF/ICSI Reagensglasbefrugtning (Kort behandling)

Læs om tilmelding og forløbet til kort behandling med reagensglasbefrugtning, som varer cirka 4 uger.

Princippet bag reagensglasbefrugtning

 • Æggestokkene stimuleres med hormoner, så der udvikles et passende antal modne æg.
 • Æggene færdigmodnes med en ægløsningssprøjte.
 • Ægblærerne tømmes, efter lokalbedøvelse, med en nål, via et stik gennem skedevæggen.
 • Æggene befrugtes i laboratoriet med IVF eller ICSI.
 • Et befrugtet æg tilbageføres til livmoderen, via et blødt kateter gennem livmoderhalskanalen.

Den korte behandling

Hele forløbet fra menstruation til graviditetstest varer ca. 4 uger. Du skal regne med 6-7 besøg i klinikken.

Tilmelding til behandling

Ring til klinikken den dag din menstruation starter eller dagen efter, dvs. når du bløder rigtigt med rødt blod.

Du får her en tid til behandlingsstart på din 2. eller 3. blødningsdag.

Scanning på 2. eller 3. blødningsdag

Vi skanner æggestokkene og livmoderslimhinden for at kontrollere, at du er klar til at starte på stimulering af ægblærerne, og vurdere hvilken medicin du skal have. Vi skanner for at se:

 • at livmoderslimhinden er tynd som resultatet af blødningen
 • at du ikke har nogen cyster

Formålene med stimulationen er:

 • At du udvikler et passende antal æg
 • At sikre, at du ikke løsner dine æg, inden vi får taget dem ud.

Du får recept på medicinen til hele behandlingen

Vi udleverer de materialer, du skal bruge, når du skal stikke dig og de patientinformationer der er relevante for din behandling. Vi udleverer et skema med din personlige plan for behandling. Behandlingsforløbet bliver gennemgået af en sygeplejerske, som også underviser i injektionsteknik.

De første 5 dage skal du hver dag tage en indsprøjtning med follikelstimulerende hormon.

Fra 6. stimulationsdag skal du tage både follikelstimulerende hormon og en sprøjte (ægløsningshæmmer) som forhindrer, at du får ægløsning, inden vi får taget æggene ud.

Du skal fortsætte med de to sprøjter, indtil ægblærerne har en passende størrelse og du skal have ægløsningssprøjten.

Ca. 8. stimulationsdag

Fornyet skanning. Vi lægger en videre plan, som helt styres af, hvordan dine ægblærer vokser. Hos nogle bestemmes det allerede denne dag, hvornår æggene skal tages ud, men oftest er det nødvendigt med et par dages yderligere hormonbehandling. 

I disse dage skannes der med få dages mellemrum.

En sjælden gang sker det, at vi må afbryde eller ændre behandlingen

Det kan være, hvis ægblærerne ikke vokser som forventet. Det kan også være at æggestokkene udvikler flere æg end forventet, så der er risiko for overstimulation.

Endelig kan kvinden eller manden blive syg med feber (f.eks. influenza) under behandlingen.

Ægløsningssprøjten 

Når ægblærerne har en passende størrelse, planlægger vi, hvornår du skal tage ægløsningssprøjten. Det er oftest mellem 8.-12. stimulationsdag.

Den dag ægløsningssprøjten tages, skal du tage ægløsningshæmmeren for sidste gang, og du skal ikke længere tage follikelstimulerende hormon.

Sædprøven

Hvis æggene skal befrugtes med partners sæd, kan sædprøven laves hjemme (helst højst en time før den skal afleveres), eller i vores sædprøverum. Husk at opbevare den inde på kroppen. Det er bedst, at sædprøven er så frisk som muligt, så har I lang transport, kan sædprøven med fordel laves på klinikken. Det er en god idé at manden har sædudtømmelse 1 døgn før selve sædprøven til
behandlingen laves. I får udleveret sædglas og yderligere skriftlig og mundtlig instruks den dag, hvor vi planlægger ægudtagningsdagen.

Hvis æggene skal befrugtes med donorsæd, har vi i forvejen lavet alle aftaler, og sørger for at den er klar på ægudtagningsdagen.

Ægudtagningen og befrugtningen af æggene

Ægudtagningen foregår 1½ døgn efter, du har taget ægløsningssprøjten. På den aftalte dag møder du/ I i Fertilitetsklinikken kl. 8 eller 9, hvor også sædprøven afleveres eller donorsæden optøes. Sæden klargøres i laboratoriet og æggene befrugtes med sædceller senere senere på dagen.

Du kan læse mere om ægudtagningen i patientinformation: ”Ægudtagning ved IVFbehandling/reagensglasbefrugtning”

Progesteronbehandling

Dagen efter ægudtagningen starter du på progesteron. Progesteron er et naturligt hormon, som du i en normal cyklus selv ville danne. Hormonet stabiliserer slimhinden i livmoderen, så ægget bedre kan sætte sig fast.
Ved IVF-behandling anvendes progesteronbehandling rutinemæssigt og gives som vaginaltabletter eller stikpiller. Klinikken udleverer vejledning om de respektive præparater. Progesteron tages i 2 uger.

Ægoplægning og efterfølgende behandling

5 døgn efter ægudtagningen lægges ét befrugtet æg op i livmoderen.

I ca. 10 % af de tilfælde, hvor vi udtager æg, sker der imidlertid ingen befrugtning eller deling af æggene. Der kan derfor ikke oplægges æg i den pågældende cyklus. Vi kender som regel ikke årsagen til det. Nogen gange kan det være pga. sædkvaliteten, andre gange skyldes det måske umodne eller overmodne
æg.

Nedfrysning og optøning af befrugtede æg

Har I mere end et fint og fryseegnet befrugtet æg, kan vi tilbyde at fryse de resterende æg. Det er imidlertid kun æg, som er af den bedste kvalitet, der tåler nedfrysning. Nogle par vil opleve at blive informeret om, at de har æg, som er befrugtede og delte, men som ikke bliver nedfrosset.

Omkring 50% får nedfrosset ét eller flere æg.

Hvis du/I har æg i fryseren, skal du/I selv være opmærksomme på at vi kun må opbevare dem til kvinden fylder 46 år jf. aktuel lovgivning. Herefter bliver æggene destrueret.

  Når du/I ønsker at anvende disse æg, kræver det ikke en ny henvisning. Kontakt os blot på telefonen. Det eneste der kræves inden opstart af frysebehandling er at sidste smear / celleprøve fra livmoderhalsen er under 3 år gammel samt en blodprøve for TSH (stofskiftehormon) indenfor det sidste år.

  Graviditetstest

  Ca. 16 dage efter ægudtagningen får du taget en blodprøve (måling af graviditetshormonet hCG), som vi har svar på samme dag. Datoen aftales, inden I går hjem efter ægoplægningen.

  Du skal altid have taget en graviditetsprøve, uanset om du tror, at du er gravid eller ej.

  Selvom der er kommet blødning, kan man i få tilfælde godt være gravid alligevel. Ofte vil en sådan graviditet blot være biokemisk, dvs. et tidligt anlæg, der går til grunde af sig selv. Sjældne gange sidder graviditeten i æggelederen og kan føre til en alvorlig situation med smerter og blødning i bughulen.

  Det er naturligvis bedst, at der ikke kommer blødning i disse dage, men der er heldigvis også eksempler på, at graviditetsprøven er positiv og graviditeten er helt normal, selv om der har været en del blødning.

  Positiv graviditetstest

  Er graviditetstesten positiv, får du tid til graviditetsskanning 3 uger senere, hvor du vil være i 7.-8. uge. Den endelige terminsdato fastsættes først i forbindelse med nakkefoldsskanningen i 12. - 13. uge.

  I vil normalt blive afsluttet, den dag der udføres graviditetsskanning, hvis alt ser fint ud her. Hvis der er særlige forhold, f.eks. tvillinger, foretages normalt en ekstra skanning ca. 2 uger senere.

  Negativ graviditetstest

  Vi er klar over, at det er meget svært at modtage et negativt svar. Hvis I føler, at vi kan hjælpe jer i denne situation, er I velkomne til at bede om en samtale, hvor vi kan tale situationen igennem.

  Hvornår du kan starte op på en ny fertilitetsbehandling, afhænger af, hvilken behandling du skal i:

  • Den korte behandling: Ny behandling kan påbegyndes efter 1 pausemåned, dvs. ved den 2. menstruation efter ægudtagningen.
  • Den lange behandling: Ny behandling kan påbegyndes på 21. dagen i efterfølgende cklus.
  • Behandling med frosne æg kan påbegyndes efter 1 pausemåned efter en frisk behandling eller umiddelbart efter en behandling med frosne æg.
  Redaktør