Huden, strålebehandling af

Til patienter med kræft i huden.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Strålebehandlingens varighed

Du skal have_______ behandlinger.

Behandlingen bliver fordelt på flere små doser, da det giver en god effekt på hudkræften og skåner det normale væv. Selve strålebehandlingen varer kun få minutter, men med indstilling af apparatur og sikring af, at du ligger korrekt på lejet, så skal du regne med ca. 10-15 minutter pr. gang. Vi giver som udgangspunkt ikke behandlinger i weekender og på helligdage.

Forholdsregler under strålebehandlingen

Du må gerne:

 • tage brusebad og bruge uparfumeret sæbe
 • duppe huden tør
 • smøre uparfumeret fugtighedscreme på området, så længe huden er hel
 • fortsætte med dine vanlige fysiske aktiviteter.

Du bør undgå at:

 • ryge – søg råd og vejledning hos personalet
 • få direkte sol eller solarium på det bestrålede område
 • smøre creme på det bestrålede område umiddelbart inden strålebehandlingen
 • tage karbad, havbad eller bade i klorvand 
 • tage antioxidanter f.eks. Q-10 eller C-vitaminer i store doser.

Bivirkninger

Strålebehandlingen giver bivirkninger hovedsageligt som gener fra hud og slimhinder i det bestrålede område. Bivirkningerne kan variere meget fra person til person, ligesom de også afhænger af, hvor på kroppen behandlingen gives. Nogle patienter oplever træthed.

Hudgener

Behandlingen medfører, at huden i det bestrålede område bliver rød, irriteret, og begynder at klø. I de fleste tilfælde vil der komme et væskende sår. Det sker som regel først i slutningen af behandlingen og de kommende 2-3 uger efter endt behandling. Som følge af behandlingen vil hårvæksten i det bestrålede område mindskes eller helt ophøre. Hvis din mund- eller næseslimhinde er med i strålefeltet, vil du få gener i form af blødning, skorpe- eller blæredannelse.

Efter endt strålebehandling

I slutningen af eller i ugerne efter behandlingen opstår der formentlig et væskende sår i det område, hvor du er blevet behandlet.

I den periode, hvor der er et sår, er det meget vigtigt, at du bruger åndbart plaster. De nye hudceller er sarte og trives bedst i et fugtigt og varmt miljø. 

Plasteret skal skiftes ved behov. Det kan i nogle tilfælde sidde i 2-3 dage. Det bedste kosmetiske resultat opnås med åndbart plaster. Det betyder, at såret ikke skal luftes.

Du vil blive vejledt om sårpleje og få udleveret plastre af personalet. Når såret er helet op, kan huden føles stram, og du kan smøre med uparfumeret creme. 1½- 2 måneder efter endt behandling vil der som oftest være dannet ny hud.

Den nye hud er sart og kan være rødlig i flere måneder. Forandringerne mindskes med tiden, men forsvinder ikke altid helt. Mange vil opleve forandring i hudens farve (pigmentforandringer). Det betyder, at huden, svarende til strålefeltet, kan blive lysere eller mørkere. I nogle tilfælde ses de små blodkar tydeligere.

Vær opmærksom på, at du har to tider til opfølgning nemlig 

 • ca. 2 uger efter endt strålebehandling
 • ca. 6 måneder efter endt strålebehandling. 

Efter opfølgningen bliver du fulgt af din egen læge/hudlæge. Her skal du selv sørge for at bestille tid.

Solbeskyttelse

Har man fået hudkræft én gang, er risikoen for yderligere hudkræft øget. Derfor anbefaler vi, at du følger rådene om at beskytte dig mod solen ved at: 

 • søge skygge
 • bruge solhat
 • bruge solcreme - vi anbefaler, at du bruger solcreme eller solstift med faktor 50 i det bestrålede område.

Undgå at få sol og solarium på det bestrålede område i ca. 1 år efter endt strålebehandling. Ved direkte sol på det bestrålede område øges risikoen for hyperpigmentering. Det betyder, at huden her kan blive mere brun end resten af kroppen. Dette forsvinder ikke igen. 

Redaktør