Hud- og sårpleje

Til patienter i behandling med elektrokemoterapi.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. 

Sårpleje efter elektrokemoterapi

Efter du har fået elektrokemoterapi henfalder kræftcellerne. Det kan for eksempel vise sig som sår. De fleste af den slags sår er overfladiske og heler efter få uger. I den periode er det nødvendigt at beskytte sår og omgivende hud med god hud- og sårpleje.

Nogle sår kan være svære at få til at hele. Det kan enten skyldes, at den behandlede tumor var trængt dybt ned i vævet, eller at den dækkede et stort område. Målet med behandling af store tumorer kan være, at der opnås kontrol med sygdommen, selvom heling af sår ikke altid er mulig. 

Efter behandlingen 

Når du vågner efter behandlingen på Afdeling for Plastikkirurgi, er det hudområde, du har fået behandlet, dækket af en bandage, som beskytter huden og opsuger væske eller blødning fra stikmærkerne efter behandlingen. 

Samtale dagen efter behandlingen

Dagen efter, du har fået elektrokemoterapi, kommer du til en udskrivningssamtale i klinikken, hvor en læge og en sygeplejerske tilser det behandlede hudområde. Der bliver eventuelt også taget et fotografi af det. 

Til samtalen får du en individuel plan for, hvordan du skal pleje huden i det behandlede område i de næste uger. 

Bivirkninger

Efter elektrokemoterapi vil huden i det behandlede område som regel være øm og rød. Ofte kan der forekomme let hævelse med små prikker efter nålene, der er brugt til behandlingen. 

Øget pigmentering  Efter heling vil huden i hele det behandlede område få en mørkere farve (øget pigmentering), som ikke forsvinder igen, men som bleges langsomt over tid.

Smerter  I dagene efter elektrokemoterapi kan der forekomme smerter. Det er ofte lette smerter. De kan behandles med håndkøbsmedicin som for eksempel Panodil. Hvis du har fået behandling på store hudområder, eller hvis du på forhånd har smerter, vil vi lægge en individuel plan for din smertebehandling, og vi sørger også for, at du får recepter med til medicinen, som du kan købe på apoteket.

Kløe  Der kan forekomme kløe i det behandlede hudområde. Vi udleverer creme, der kan stilne kløen. Enkelte kan få brug for medicin, der kan fjerne eller dæmpe kløen (medicin mod høfeber).

Lugtgener  Lugtgener fra såret kan forekomme i ophelingsfasen. Kontakt hjemmesygeplejersken, hvis såret bliver ildelugtende.

Du må gerne gå i brusebad et døgn efter elektrokemoterapien, men du bør ikke bruge parfume eller sæbe på den behandlede hud. Efter brusebadet dupper du huden tør med et rent og blødt håndklæde eller lignende. Brug gerne en fed fugtighedscreme eller hudolie i dagene efterbehandlingen, men husk, at det skal være uden parfume.

Du bør undgå at

  • ryge – søg råd og vejledning hos personalet
  • bruge parfume på det behandlede område
  • få direkte sol eller solarium på det behandlede område
  • tage karbad, gå i klorvand eller tage havbad.

Din hud har godt af at blive beskyttet med en blød skumbandage eller ren bomuld i dagene efter behandlingen. Du får skumbandager udleveret fra afdelingen til de første par dage.

Vigtigt 

Ved 

  • feber over 38,5 grader
  • ved øget hævelse og smerte i såret 
  • eller hvis såret bliver ildelugtendeer det vigtigt at kontakte hjemmeplejen eller afdelingen.

Fugtig sårheling

Efter elektrokemoterapi skal det behandlede område være dækket af en tætsluttende bandage, så huden kan afgive fugt, samtidig med at bandagen beskytter såret mod udefra kommende irritation eller infektion. Denne måde at behandle sår på kaldes fugtig sårheling. 

De bandager, vi bruger, kan dække såret i flere dage og bør kun skiftes ved lækage eller gennemsivning. Bandagen skal dog tilses dagligt og skiftes mindst en gang om ugen. 

Alle de anvendte bandager er silikonebelagte, så de beskytter sart og stråleskadet hud optimalt. 

Plan for sårpleje

Ved udskrivningssamtalen får du, som nævnt, en plan for sårplejen, og du får udleveret sårplejematerialer til et par dage.

Hvis du får behov for sårpleje, får du tilbudt hjælp fra en hjemmesygeplejerske. Vi sørger for, at give besked til hjemmeplejen om dette.

Hjemmesygeplejersken vil herefter levere sårplejematerialer til dig. Ved nogle sår kan der være behov for særlige bandager, som kommunen ikke kan levere. Derfor kan vi udlevere en § 122 tilladelse, så du kan få leveret bandagerne. 

Telemedicin

Hvis du ønsker, vi skal anvende telemedicin, kan du give os din tilladelse. Herefter opretter vi dig i Pleje.net og via denne platform kan vi dele vores notater og sårfoto med din læge, hjemmesygeplejerske, sårspecialist med flere. Du kan også selv følge med på Pleje.net. via din personlige Nem-id/MitID. Spørg personalet, hvis du er interesseret i at få mere information om telemedicin.

Redaktør