Hjernen, lindrende strålebehandling af

Til patienter der får strålebehandling af hjernen.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om strålebehandlingen.

Du skal have _____ behandlinger.

Du får først udleveret dit endelige mødekort med datoer og tidspunkter for hele stråleforløbet ved modtagelsessamtalen før din første strålebehandling. Vi giver normalt ikke behandling i weekender og på helligdage.

Både ved planlægningen af strålebehandlingen og ved selve behandlingen, er det vigtigt, at du kan klare at ligge stille i 10-30 minutter. 

Hvis du har smerter, kan du tage ekstra smertestillende medicin ½ -1 time før du skal CT-scannes i forbindelse med planlægning af strålebehandlingen eller før strålebehandlingerne.

Planlægning af strålebehandling - CT-scanning

Inden vi kan strålebehandle dig, skal du have foretaget en CT-scanning, som vi skal bruge til at planlægge din strålebehandling. En CT-scanning er en røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder af kroppens indre.

Inden CT-scanningen udformer vi en maske til dit hovede. 

Masken skal sikre, at du ligger på samme måde med hovedet til både CT-scanningen og ved alle strålebehandlingerne. Da det er vigtigt, at masken slutter tæt til ansigtet, skal eventuelt skæg barberes af, inden du møder til pålanlægningen.

Imens du ligger afslappet på en briks, opvarmes og formes masken til dit hovede. Efter du har fået lavet masken, skal du CT-scannes med masken på.

CT-scanningen tager kun få minutter. Samlet tager forberedelserne til strålebehandlingen ca. 30-45 minutter. Herefter kan du gå hjem eller vente på den planlagte behandling, hvis den skal foregå samme dag.

Sådan foregår strålebehandlingen

Den første dag du skal have strålebehandling, er der sat en halv time af til en modtagelsessamtale med behandlingspersonalet. Her får du uddybende information og svar på eventuelle spørgsmål. 

Første strålebehandling tager ca. 45 minutter, og de øvrige strålebehandlinger tager ca. 15 minutter pr. gang. Behandlingspersonalet hjælper dig med at ligge rigtigt med din maske ved hver behandling. Før den daglige behandling får du desuden taget røntgenbilleder, som også sikrer, at du ligger rigtigt.

Selve strålebehandlingen tager ca. 3 minutter.

Behandlingen er helt smertefri. Strålerne kan ikke mærkes og ikke ses. 

Du vil kunne høre en svag summen fra apparatet, mens du får strålerne, og du vil også kunne høre og se, når apparatet ændrer position.

Forholdsregler under strålebehandlingen

Du må

 • tage brusebad
 • vaske hår 1-2 gange om ugen – brug uparfumerede produkter
 • duppe huden tør i det bestrålede område
 • bruge tøj af bomuld eller silke mod det bestrålede område
 • tage en almindelig vitaminpille og anden lægeordineret medicin
 • gerne fortsætte med dine sædvanlige fysiske aktiviteter. Dog er det vigtigt, at du stopper ved ubehag og smerter.

Du bør undgå at

 • ryge
 • få direkte sol eller solarium på det bestrålede område indtil et år efter endt strålebehandling
 • tage karbad, gå i klorvand eller tage havbad, så længe din hud er påvirket af strålebehandlingen
 • tage antioxidanter f.eks. Q 10 eller C-vitaminer 
 • bruge parfumerede hudplejeprodukter. 

Bivirkninger

Strålebehandling kan give bivirkninger. Bivirkningerne kan variere meget fra person til person. 

Hovedpine, svimmelhed og kvalme
Behandlingen kan give hovedpine, svimmelhed, synsforstyrrelser og kvalme. Det er vigtigt, du fortæller os, hvis disse symptomer opstår eller forværres. Tal med os, om du kan køre bil eller andre motorkøretøjer. 

Hudgener Behandlingen kan medføre, at huden i det bestrålede område bliver rød/irriteret og begynder at klø. Hvis du får hudproblemer, kan du sammen med os finde et egnet hudplejeprodukt. Vi råder dig til at undgå sol på det bestrålede område i det første år efter endt strålebehandling. Hvis det er svært at undgå direkte sol, skal du bruge en solcreme med en høj faktor.

Hårtab Efter 1-2 uger kan strålebehandlingen medføre hårtab i det bestrålede område. Du kan få tilskud til paryk eller eventuel kasket/hat. Tal med os om det. 

Træthed Mange patienter, der får strålebehandling oplever en kronisk træthed, der ikke forsvinder efter en god nats søvn. Trætheden kan påvirke dig i din dagligdag. Det kan hjælpe at tale med nogen om det. 

Seksualitet og samliv Tiden omkring strålebehandlingen kan være en psykisk belastende periode, som kan medføre, at seksuallivet i en periode går i stå. Kræftens Bekæmpelses pjece ”Kræft og seksualitet” sætter fokus på emnet. Spørg eventuelt efter pjecen. 

Tal med os om dine bivirkninger. Vi vil kunne give dig råd og vejledning om, hvordan dine gener kan behandles eller lindres.

Behandling med Prednisolon i forbindelse med strålebehandling af hjernen

Har du i forvejen symptomer fra din sygdom, kan det være nødvendigt at behandle symptomerne med en høj dosis af binyrebarkhormom i form af tabletbehandling med Prednisolon. Hvis du ikke før din 1. behandling er begyndt at tage Prednisolon, vil du få tilbudt denne medicin ved strålebehandlingens start for at undgå, at der kommer væskeansamlinger i det område, der bestråles. 

Bivirkninger ved behandling med Prednisolon:

 • Opstemthed
 • Søvnbesvær
 • Uro i kroppen
 • Øget appetit
 • Øget rødme og væske i ansigtet
 • Øget mavesyre
 • Forhøjet blodsukker
 • Tørst
 • Øget vandladning

Under behandling med Prednisolon giver vi dig samtidig et middel mod øget mavesyre (Pantoprazol). Både Prednisolon og Pantoprazol skal du tage om morgenen. Hvis du er diabetiker, skal du være særligt opmærksom på reguleringen af dit blodsukker under behandling med Prednisolon. Vi måler dit blodsukker undervejs i stråleforløbet. 

Nedtrapning af Prednisolon

Når alle strålebehandlingerne er afsluttet, skal du over en periode langsomt trappe ud af tabletbehandlingen med Prednisolon. På din sidste strålebehandlingsdag informerer vi dig om, hvordan du skal trappe ud af Prednisolon. Du vil også få udleveret et nedtrapningsskema. Er du indlagt, er denne afdeling ansvarlig for din behandling med Prednisolon. 

Vigtigt!

Hvis du under nedtrapningen får: 

 • hovedpine
 • synsforstyrrelser
 • kvalme 
 • eller forværring af andre gener

- så skal du kontakte din egen praktiserende læge eller den afdeling, der har henvist dig til strålebehandling. 

Bivirkninger efter endt strålebehandling

Bivirkningerne vil ofte være mest udtalte i slutningen af strålebehandlingen og de følgende 1-2 uger. Det er derfor nødvendigt at fortsætte med at lindre generne, som under behandlingen. Generne vil herefter gradvist aftage. Tal med din læge om, hvornår du kan køre bil eller andre motorkøretøjer igen. 

Lægesamtaler

Når dit planlagte strålebehandlingsforløb er afsluttet, henviser vi dig til videre opfølgning i din sædvanlige klinik på Herlev Hospital eller til den hospitalsafdeling, som har henvist dig til strålebehandling.

Redaktør