Heling af sår - vakuumstøttet

Ved vakuumstøttet heling af sår heler dine sår hurtigere.

Vacuumstøttet heling af sår, NPWT, er en behandling, der gør at helingen af dine sår går hurtigere.NPWT står for Negativ Pressure Wound Therapy. Du kan her læse mere om behandlingen, samt hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med din behandling.

I en NPWT behandling får du et sug i din forbinding, som skaber et undertryk direkte i såret. Undertrykket påvirker såret på flere måder:

  • Det friske væv vokser hurtigere frem
  • Blodcirkulationen i området bliver forbedret
  • Lokal hævelse og væske i vævet bliver fjernet
  • Kanterne i såret trækker ind mod midten

Alt dette hjælper til at såret bliver renset og kan hele.

NPWT-behandlingen

Dit sår bliver først vasket eller renset med saltvand. Hvis du har dødt væv bliver det fjernet, inden din V.A.C. behandling påbegyndes.

En skumsvamp bliver klippet til, så hele såret kan blive dækket. Svampen bliver holdt på plads af en gennemsigtig lufttæt forbinding. En plastikslange i forbindingen bliver koblet sammen med en beholder som samler væske fra dit sår op. Beholderen kobles til NPWT-maskinen. NPWT-maskinen sørger for at holde det undertryk, der skal være i forbindingen.

Undertrykket kan variere i perioden, hvor du bliver behandlet, afhængig af hvordan dit sår ser ud.
Din forbinding bliver skiftet 2-3 gange ugentligt afhængig af hvilken type sår du har.

Hvor længe din NPWT-behandling varer afhænger af, hvordan dit sår ser ud. Målet for en NPWT-behandling er ofte at renset såret, så der kan blive lavet en hudtransplantation. Der vil blive lavet en plan for lige netop dit behandlingsforløb.

NPWT-behandling ved hudtransplantation

NPWT-behandling er god til at holde et hudtransplantat korrekt på plads. Især hvis såret er placeret et vanskeligt sted på kroppen. Forbindingen bliver først fjernet efter 4-5 dage, og NÅWT-maskinen fungerer med et vedvarende undertryk.

Vær opmærksom på

Får du blodfortyndende medicin eller har du tendens til blå mærker og blødninger, skal du fortælle os det.

Hvis du oplever smerter

Har du smerter i forbindelse med din behandling, skal din behandling eventuelt justeres. Lægen kan også give dig smertestillende medicin. Har du fortsat gener, kan det være nødvendigt at stoppe din behandling.

Du skal spise mange vitaminer og proteiner

Det er vigtigt for helingen af dit sår, at du spiser en kost som indeholder mange vitaminer og proteiner. Der er for eksempel mange proteiner i kød, mælk og bønner. Vi anbefaler, at du også drikker proteindrikke. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Hvis du ryger

Mange undersøgelser viser, at rygning medfører dårligere sårheling og større risiko for infektion. Det er derfor vigtigt, at du stopper med at ryge mindst 6 uger før operationen og tidligst begynder igen 3 uger efter operationen.
Hvis det er nødvendigt for dig at bruge nikotin-erstatninger i form af f. eks tyggegummi eller plaster, må du gerne det.

Hvis du skal opereres, så du ikke kan nå at holde 6 ugers pause før din operation, så gælder det, at selv kortvarigt rygestop er bedre end intet rygestop.

Kontakt efter operation

Det er vigtigt, at du ved, hvem du skal kontakte, hvis der i dagene efter du har forladt hospitalet opstår komplikationer.

Du skal ringe til Plastikkirurgi, sengeafsnit 1, hvis der opstår problemer med din NPWT-behandling.
Hvis NPWT-maskinen har været slukket i mere end to timer, skal hele din forbinding tages af og der skal lægges en ny forbinding.

Alle vores patientinformationer er også tilgængelige på afdelingens hjemmeside via dette link: www.herlevhospital.dk/patientinfo-plastikkirurgi.

Med venlig hilsen

Plastikkirurgi, klinik 1
Borgmester Ib Juuls Vej 5
Opgang 3, 4. etage, E7
Telefon 38 68 54 44
Hverdage kl. 09.00-14.00

Redaktør