Godt at vide når du er udskrevet

Vi har i denne pjece samlet lidt information, der kan være til nytte for dig at vide, når du er udskrevet fra hospitalet.

Træthed

Du kan opleve træthed i uger til måneder efter operationen. Det er en normal reaktion på fysisk og psykisk belastning. Det er vigtigt, at du, på trods af trætheden, udfører så mange daglige gøremål, som du kan. Det er med til, at du kommer dig hurtigere efter operationen. Du skal naturligvis hvile dig ind imellem. Men husk, at du ikke bliver mindre træt af at ligge ned.

Det kan være en fordel, at du prioriterer og strukturerer opgaver, sætter dig realistiske mål og beder om hjælp fra familie og venner.

Aktivitet og bevægelse

Mobilisering er vigtig, for at du så hurtigt som muligt opnår samme fysiske aktivitetsniveau som før operationen. Mavetarmfunktionen genetableres hurtigere, når du bevæger dig, hvilket igen medfører mindre kvalme og ubehag fra maveregionen.

Der er væsentligt større risiko for udvikling af lungebetændelse, blodpropper, lungeproblemer og tarmslyng ved manglende aktivitet og bevægelse efter en større operation.

Smerter

Oplevelsen af smerter er individuel. Når du bliver udskrevet, får du ordineret den smertestillende medicin, som vi i samråd med dig vurderer, du har behov for.

Når du er kommet hjem, er du mere aktiv, end du var, da du var indlagt. Imidlertid kan den øgede aktivitet medføre flere smerter. Derfor kan dit behov for smertestillende være større hjemme, end det var ved udskrivelsen.

Viser det sig, at dit behov er væsentligt større, end det vi har anbefalet, skal du kontakte os.

Når du oplever at smerterne er aftagende, er det en god idé at starte på nedtrapningen af den smertestillende medicin. Du kan evt. tale med din egen læge om en nedtrapningsplan, hvis du har fået morfika i større doser.

Infektionstegn

Det er normalt, at såret væsker med gennemsigtigt, gulligt eller lyserødt sekret. Infektion tilstøder sjældent, men læg mærke til om:

 • Du får feber
 • Såret virker varmt
 • Der er rødme omkring såret 
 • Der flyder gult pus ud af såret.

Ernæring

Efter operationen har din krop brug for god næring og specielt flere proteiner. Mad giver energi og forbygger træthed. Det er derfor vigtigt, at du spiser varieret, og at du husker at drikke 1½ - 2 liter væske i døgnet. God proteinkvalitet ses i madvarer som for eksempel kød, fjerkræ, fisk, æg, mejeriprodukter og sojaprodukter.

Afføringsproblemer

Smertestillende midler, som morfin og morfinlignende præparater, nedsætter tarmens bevægelighed og kan give forstoppelse. Man bør, som hovedregel, altid anvende afføringsmidler ved morfinbehandling.

Symptomerne på forstoppelse kan være:

 • Manglende afføring (mindre end normalt)
 • Hård afføring
 • Tynd/vandig afføring med små klumper (forstoppelsesdiarré)
 • Mavesmerter
 • Kvalme/opkast

Du kan forebygge/afhjælpe problemerne ved at være opmærksom på følgende:

 • Spis fiberrig kost (grøntsager, tørret frugt, rugbrød, forskellige former for grød). Disse plantefibre giver fylde, sætter tarmene i bevægelse og får maden til at passere hurtigere gennem tarmen. Det er også en god ide at drikke væske til maden.
 • Drik 2 liter væske dagligt. Tarmindholdet bliver dermed blødgjort og derfor nemmere for dig at udskille. Undgå helst mælk.
 • Fysisk aktivitet
 •  Sørg for tilstrækkelig motion og bevægelse, da det fremmer tarmens bevægelser, og dermed mindsker risiko for forstoppelse.

Vedvarende forstoppelse:

Hvis du følger denne vejledning, men alligevel får forstoppelse, er det vigtigt, at du søger hjælp hos hjemmesygeplejerske, din praktiserende læge eller apotek. Du kan også få gode råd i pjecen ”Regulér din tarmfunktion ved forstoppelse, diarré eller ufrivillig afføring”. Pjecen kan fås på apoteket.

Antibiotika 

De mest almindelige bivirkninger ved antibiotika er: 

Maveproblemer 

Generne kan være tynde afføringer, kvalme eller mavekneb. 

Man kan mindske maveproblemerne ved at spise A-38, tykmælk eller Cultura. Den bedste virkning får du ved at spise mælkeprodukterne to timer før eller efter du tager din antibiotika. 

Hvis du får diarré, kommer du nemt i væskeunderskud. Derfor er det vigtigt, at du drikker rigeligt med væske. 

Hududslæt 

Kan være småprikket og kløende.

Kløestillende medicin (antihistamin) kan dæmpe symptomerne. 

Hvis din læge vurderer, at der er tale om overfølsomhedsreaktion, vil man stoppe behandlingen 

Gener fra bivirkninger: Hvis du er generet af bivirkninger, skal du tale med lægen, inden du evt. ophører med din behandling. 

Hvis du er hjemme, skal du ringe og tale med personalet. 

Hvad gør jeg, hvis jeg glemmer at tage en eller flere dosis? 

Tag dosis så snart du opdager, at du har glemt din medicin. 

Er det tæt på næste dosis, så spring den glemte dosis over. Tag ikke dobbelt dosis.

Hvad gør jeg, hvis jeg kaster op? 

Hvis du kaster op inden for 15 minutter, efter du har taget din medicin, skal du tage en ny dosis. 

Er der gået længere tid, skal du ikke gøre noget.

Generel viden om medicin

Under din indlæggelse kan du være blevet opstartet i medicin, som du ikke tidligere har fået. Noget af det vil du få besked på at fortsætte med efter din udskrivelse. Hvis du vil vide mere om fx virkning eller bivirkninger ved medicinen, kan du på hjemmesiden min.medicin.dk slå det enkelte præparat op, som du ønsker viden om. Navnene på den medicin du får, fremgår af den medicinliste, du har fået udleveret ved din udskrivelse.

Redaktør